RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Тварини у місті – коли люди з природою в злагоді

Тварини у місті – коли люди з природою в злагоді

Багатьох містян іноді дратують кішки, собаки і навіть голуби на вулицях. А спроби зоозахисників вберегти їх від нападок людей і голоду часто малоефективні. Але у світі прекрасні міста, в яких люди відмінно уживаються з оленями, павичами і великою рогатою худобою…

Делі – місто корів

Делі – величезний мегаполіс із розвиненою інфраструктурою, а на його вулицях гуляють корови, створюють пробки, займають тротуари. Але ні в кого рука не підніметься їх якось потурбувати. Корова в Індії – це практично божество, її права закріплені на законодавчому рівні.tumblr_mz2dfd2zfh1s2js0yo1_1280-e1391487349685.jpgФото sandeepachetan.com

Розповідями про це мало кого можна здивувати. Адже те, що корова для Індії священна тварина – загальновідомий факт. Індійська любов до парнокопитних знаменита настільки, що навіть словосполучення «священна корова» перетворилося на усталений вираз для багатьох народів світу. Стародавнє шанування і обожнення цих тварин знаходить відображення в реальності й досі.

Та є у світі маловідомі міста, в яких шанують інших тварин. А в деяких країнах – цілі острови повністю належать їм… От саме про них і хочеться вам розповісти.

Острів кроликів: make love, not war

У водах Японського моря загубився острів, на котрому хазяйнують кролики. Окуносіма – унікальна земля, котра набуває слави у всьому світі під назвою «острів кроликів». Вона розташована у префектурі Хіросіма, поблизу міста Тахекара. На острові немає місцевих жителів, зате є маленький готель і кемпінг для туристів, поле для гольфу, а також нечисленні пішохідні доріжки до головних пам’яток, також на острові є навіть спеціальні робітники, котрі доглядають за тим, щоб кролики були ситі і щасливі.

Сьогодні тут вільно живуть близько тисячі різноманітних кроликів. Кроляче поселення тут процвітає, і його громадяни живуть собі у задоволення, геть забувши про страхи своїх родичів. На острові зовсім немає хижаків. Кролики не потребують хазяйської руки і приязно ставляться до гостей – приймають дари, стрибають на коліна і дозволяють себе гладити. За це вони розбалувані увагою численних туристів, котрі щороку великими потоками приїжджають сюди спеціально, щоб побувати у своєрідному кролячому царстві.

Будете їхати сюди, неодмінно захопіть гостинців для господарів острова – капусту, моркву чи спеціальний корм. І майте на увазі: в’їзд із собаками і котами сюди суворо заборонено.474621325.jpgФото bustle.com

Картина, котра здається ідилічною, насправді до деякої міри трагічна. Справа в тому, що на острові не випадково немає людей. У часи Другої світової війни тут містився секретний хімічний завод, що виробляв отруйні гази для створення хімічної зброї. Завод був настільки небезпечним і засекреченим, що місцева влада стерла його з усіх карт світу. Коли закінчилися японські війни, а міжнародна спільнота вирішила заборонити використання такої зброї, лабораторія і завод було спалено, а місцевих робітників вивезли за його межі. А от кролики якимсь дивом тут з’явились…

Подейкують, що нинішні щасливі кролі – нащадки тварин, яких використовували для дослідів щодо ефективності газу і які випадково врятувалися. Щоправда, керівництво виключає таку можливість. За другою версією, кроликів випадково завезли на острів школярі, котрі приїхали на екскурсію у музей отруйного газу.

Зараз цей музей діє на острові як нагадування про жахи використання хімічної зброї. Також для туристів можуть бути цікавими руїни старих будівель і фортець, котрими був оточений надсекретний острів. Візит сюди може стати чудовим відпочинком – гра в гольф, купання в чистих водах моря, історичні пам’ятки. А також прогулянки з наймилішими створіннями.

Латвійське місто кроликів: від кохання народжуються не тільки діти

А от недалеко від латвійської столиці (містечко Бірзес) є символічне місто кроликів, збудоване за зразком людських міст. Маленькі будиночки в стилі архітектури XIX століття, кумедні вулиці з мініатюрними ліхтарями, колодязь із водою і навіть хмарочоси – загалом всі атрибути справжнього міста тільки для маленьких жителів, пухнастих і довговухих звірят. І це місто площею в 2,5 кв. км за чисельністю населення не набагато менше за японський острів – зараз тут живуть близько 700 кроликів. А їхні породи представлено щедро – 65.IMG_6383.jpgФото gadtravel.com

Незвичайний кролик-таун збудував професійний столяр Оярс Нарвілс – таке він знайшов собі заняття, що втамувати біль від нещасливого кохання. Тепер Оярс – почесний мер містечка, і це хобі приносить йому гарний дохід, адже потоки відвідувачів незвичайного поселення ніколи не припиняються. А он як шляхетний мер чесно дбає про своїх містян: поліпшує інфраструктуру, радиться з кролівниками про утримання тварин і розводить нові породи.P7244676.JPGФото aroundtheworldin8000days.blogspot.com

Роллінг Хілс: гуляють тут павичі небаченої краси

Павичі – рідкісні птахи небаченої краси. І більшості людей може всміхнутися щастя побачити їх тільки в зоопарку. А от в одному маленькому американському місті вони вільно гуляють вулицями і своєю чисельністю навіть перевищують місцеве населення. Це місто називається Роллінг Хілс, розташоване воно на півострові Палос Вердес (неподалік від Лос-Анджелеса), і живуть тут близько 1000 павичів.

Це, безумовно, цікаве і привабливе для туристів місто. Сюди приїжджають, щоб помилуватися красивою панорамою гір і могутністю океану. Та, звичайно, головна пам’ятка – павичі, що відпочивають на дахах будинків, прогулюються тротуарами і висять на деревах.

Живуть павичі у місті вже майже сто років. Точно не відомо, як вони тут опинились, але існує версія, що ці птахи були подарунком для дочки місцевого багатія, котрий у 20-ті роки володів землями півострова. Так вийшло, що вони розмножилися і стали почуватися повноправними господарями містечка.NEWS_150809748_AR_0_LPAKRTXPALBQ.jpgФото dailybreeze.com

За цей час містяни навчилися жити у мирі з найкрасивішими птахами. Місцева влада всіляко підтримує павичів, поширюючи спеціальні програми щодо правил поведінки та їхнього утримання. Щоправда, навіть у бочці меду є крапля дьогтю. Справа в тому, що візуально витончені павичі мають великі розміри, а тому здатні завдати шкоди майну містян – дряпають авто, пошкоджують дахи будинків і сильно шумлять ночами. Так що дехто вважає припустимим вбивати їх. Але місцева влада і захисники тварин не налаштовані ставитися лояльно до таких убивств. Тепер злочини щодо павичів тут переслідують і карають, а порушників чекає штраф у 200 тисяч доларів. Основна ж частина населення ладна миритися з незручностями заради краси і спокійного життя павичів і навіть не уявляють свій рідний Роллінг Хілс без них.

Прогулятися містом у компанії оленів

У Японії шанобливо ставляться до всіх тварин, тому унікальних міст-тварин тут навіть не одне, а кілька. На південь від Кіото розташоване невелике, але багате пам’ятками місто Нара, котре у VIII столітті було столицею Країни вранішнього сонця. Тут уже понад тисячу років нарівні з людьми у житті міста беруть участь олені.

Вони почуваються тут вільно і навіть сибаритствують – заходять у ресторани й кафе, оточують туристів, натякаючи на необхідність подарунків, а, трапляється, можуть навіть поцупити гаманець, приймаючи його за їжу. В оленів тут свій розкішний парк, але їм подобається і просто прогулюватися вулицями.190319142740-08-nara-deer-park.jpgФото edition.cnn.com

Тому олені в Нара зустрічаються майже на кожному кроці, і їм дозволено все. А місцева влада навіть встановила для них спеціальні автомати із солоними крекерами (сіка-сенбей – оленяче печиво). Олені визнані національним надбанням Японії й охороняються законом. Раніше за вбивство оленя людину страчували. Востаннє це трапилося 1637 року. Відтоді не зафіксовано жодного злочину щодо цих тварин.

Таким ставленням олені завдячують стародавній легенді. У ній йдеться про те, що перший імператор Японії спустився з небес верхи на білому олені саме на ці землі. Тому всі тутешні олені – нащадки того міфічного. Їх слід шанувати, а вони, у свою чергу, немов божество, охороняють місто від всяких лих.

Головне фото zooworldpcb.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Лех. На вершині світу
Спочатку не зрозуміло, це скелі притиснулися до старих буддистських храмів або стародавні споруди шукають підтримки і розради у брил. Старовинне місто Лех, що розташоване на півночі Індії на висоті трьох тисяч метрів в штаті Джамму і колись було дуже популярним серед сіркоперегінної худоби, караванів і торговців...
Джайпур. Рожеве місто. Частина 2
У Джайпурі завжди багато туристів. Місто входить у більшість світових путівників по Індії. Тут достатньо готелів, нема проблем з вибором транспорту, повно вуличних закусочних і комфортних кафе. Місцевий люд доброзичливий і завжди готовий допомогти подорожньому. Якщо до цього пориву додати ще й кілька рупій, то індійці радо поділяться інформацією...
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Закрыть
Outlook facebook page