RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Що вони їдять: Велика Британія

Що вони їдять: Велика Британія

Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!

Перед поїздкою до Об’єднаного Королівства забудьте все, чого вас навчали в школі на уроках англійської мови. Хрестоматійну яєчню з беконом сервірують тільки в готелях, підігруючи очікуванням туристів, а коронну фразу «Вівсянка, сер!» можна почути тільки в зимову пору, адже снідати влітку гарячою кашею щонайменше дивно. Мабуть, з усіх «споконвічно англійських» страв, оспіваних радянськими підручниками, тільки рибне філе зі смаженою картоплею та грінки з апельсиновим мармеладом і досі не обділені увагою пересічного британця.Фото realfood.tesco.com

Щиро кажучи, національної кухні у Великій Британії просто не існує. У повсякденному меню англійців панує гримуча суміш фаст-фуду з індійськими, арабськими, китайськими, японськими, тайськими і латиноамериканськими наїдками. Нечисленні гурмани відводять душу в італійських, французьких і грецьких ресторанах. Візитівкою мультикультурної дієти сучасного лондонця стали чіпси і сандвічі, щедро политі карі – Кіплінг був би вельми здивований, дізнавшись, що Захід і Схід чудово уживаються в окремо взятій тарілці. Апологетам вікторіанської моралі залишається втішати себе думкою, що знаменитий five o'clock ще живий у пам'яті народній, хоча останнім часом вечірнє чаювання плавно перетікає в обід.

Подовгу чаклувати коло плити не прийнято. Повсякдень більшість британців перебивається в основному напівфабрикатами і їжею на винос, відкладаючи традиційний сімейний обід до неділі. Найпопулярніший сніданок у Лондоні – сосиски і сардельки під квасолю в томаті або і зовсім сухі пластівці, залиті молоком. Старомодний ланч з бульйоном і сухариками витіснили закриті бутерброди з рибою, шинкою і паштетом, смажені пиріжки із м'ясом та курка «тікка масала» – підсмажені на грилі скибочки маринованого курячого філе під гострим томатним соусом.Фото wishihadafoodpun.files.wordpress.com

До недільного обіду (Sunday roast) подають холодні закуски, овочевий суп і ситні м'ясні страви, замінюючи хліб пудингами з крупи і тертих овочів. Теплову обробку продуктів зведено до мінімуму: справжній англійський біфштекс неодмінно з кров'ю, а овочі закладають у печеню напівсирими. Гарніром до стейку найчастіше буває відварений рис із томатним соусом, але іноді господиня не проти побалувати домашніх йоркширським пудингом зі збитого тіста з додаванням прянощів.

Тон застілля задає ростбіф – ніжна яловича вирізка, запечена в духовці з картоплею, тертою морквою і капустою, а сік з-під смаженої свинини і яловичини, змішаний зі спеціями і пасерованою цибулею, перетворюється на апетитну коричневу підливу грейв. Також вельми популярні запіканки із м'ясного фаршу – «пиріг вівчаря» з ягнятиною і картопляним пюре і «біф Веллінгтон» – яловичина з грибами, запечена в тісті. Асортимент приправ не надто різноманітний, проте не позбавлений оригінальності: англійці звично додають до свинини яблучне повидло, а до баранини – м'ятний соус. Зате телятина з тертим хріном потрапляє точно в ціль!5.jpgФото saga.co.u

На тлі уніфікованих смаків вічно заклопотаних міських жителів старі селянські рецепти вирізняються соковитим місцевим колоритом. Корнвол славиться пирогами з начинкою із м'ясного фаршу, картоплі та моркви, уродженцеві Йоркшира неможливо встояти перед копченою на багатті кров'яною ковбаскою, а ірландця видає незнищенна звичка перетирати товчену картоплю з овочами і цибулею. У Шотландії полюбляють телячий рубець, начинений потрухами, пісочне печиво, вівсяні коржі та варені яйця в балику або м'ясному фарші. А якщо ви хочете скуштувати фруктового хліба чи хрустких хлібців з червоних водоростей, вам прямий шлях до Уельсу.

І хоча справжній джентльмен ніколи не зізнається в любові до солодкого, справжня леді завжди подбає про десерт. Улюблені ласощі дорослих і дітей – сливовий пудинг, кекс і трайфл – листкове бісквітне тісто з вершками, заварним кремом і ягідним желе.Фото lavka.t-bone.com.ua

Практичне мислення англійців красномовно проявляється і у ставленні до їжі. Навіщо викидати залишки колишнього бенкету, якщо можна приготувати bubble-and-squeak – дрібно нарізане м'ясо, підсмажене на сковороді під збитими яйцями? А під інтригуючою назвою toad-in-the-hole ( «жаба в норі») ховається реанімована ковбаса другої свіжості, пасерована на олії із товченою картоплею. Вона і справді схожа на жаб'ячу голову, що стирчить з-під корча.Фото creamoire.ua

Попри побутовий аскетизм більшості пересічних британців у країні можна знайти і яскраві приклади фантастичних кулінарних експериментів модних закладів, перетворених на ярмарок марнославства. Якщо вас не бентежить чек від трьохсот фунтів, навідайтеся в культовий ресторан «Fat Duck», удостоєний низки престижних нагород за видатні досягнення на ниві молекулярної кухні. Незмінний шеф-кухар Хестон Блюменталь звично шокує клієнтів ексцентричними новинками, пропонуючи скуштувати морозиво з омлету із шинкою та оленину в шоколаді.Фото rx4foodies.files.wordpress.com

З гастрономічної точки зору вельми цікавим є поєднання голуба з фісташками, яке раніше розцінювалося як неприйнятне, поки майстер не здогадався використовувати маринований сортовий бекон панацетту як перехідну ланку. Щоправда, консерватори все таки обмежуються звичними делікатесами вищого світу, з року в рік замовляючи салат з виноградних равликів, гарбузове ризото з лісовим горіхом і розмарином, крабів під фуа-гра та равіолі з устрицями й козячим сиром. Вірність традиціям – винятковий привілей, яким слід пишатися.

Головне фото fodors.соm

Вам це буде цікаво:
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Британська глибинка: У пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Маленькі улюбленці великих міст
Німці заводять не лише німецьких вівчарок, а в Бостоні можна побачити не тільки бостонських тер’єрів. Люди вибирають собак, спираючись на особисті вподобання. Та часом тяжіння місцевого населення до певної породи занадто помітне й інколи стає особливістю певної місцини. Цьому можуть сприяти природні умови, мода і навіть менталітет.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Тупик Мері Кінг: сукні і ляльки для маленької Енн
На полотні шотландських легенд вишиті містичні візерунки. Місцеві жителі вірять у примар, привидів і в те, що за ними щодня з висоти пташиного польоту спостерігають душі предків. Знамениті шотландські перекази лишилися не тільки на сторінках книг. Сьогодні OUTLOOK розповість про секрети, сховані в тупику Мері Кінг.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Болівія
Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате, спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.
Що вони їдять: кухня Риму
Outlook часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Голландії обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, голландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
MUST- WATCH VIDEO: традиції чаювання в світі
Цей напій настільки щільно увійшов у життя людини, що іноді ми самі не помічаємо, як знову поставили чайник на плиту. Існують тисячі способів його приготування. OUTLOOK пропонує вашій увазі кращі з них.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Закрити
Outlook facebook page