RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Кано - найстаріше місто Нігерії

Кано - найстаріше місто Нігерії

Вам обридла передбачуваність «ситого» життя, але ви не готові з головою пірнути в небезпечні пригоди в диких джунглях? Тоді вирушайте в Нігерію: цей цивілізований регіон Африки приголомшує, але не залякує. Крім того, тут розташований Ноллівуд – найбагатша «кузня» фільмів, якій поступається навіть Голлівуд. Сьогодні розкажемо вам про найстаріше місто Нігерії під назвою Кано.

Найбільше місто у північній частині країни, найстаріша місцевість Нігерії – все це про місто Кано. Кажуть, перші камені, що стали підвалинами Кано, з’явилися на вузьких курних шляхах у дев’ятому столітті. Тоді ж на вулицях, що рясніли ринками і торговими ятками, заговорили мовою хауса. Жителі Кано й дотепер трепетно ставляться до стародавньої культури і розмовляють цією етнічною говіркою, що має арабські корені, хоча офіційною мовою лишається англійська.

Kano.1-1058x500.jpg

Фото airlines-airports.com

Приїжджих українців у Кано чекає сюрприз – жителі нашої країни напевно оцінять жовто-блакитне забарвлення таксі, яким зазвичай пересуваються з одного кутка міста в інший. Утім, постійні відвідувачі Кано радять одразу домовлятися щодо ціни на проїзд, щоб не спіткала неприємна новина, коли вас доправлять на сусідню вулицю за космічною ціною. Більш фінансово доступні для туристів і місцевих – мотоциклісти і рикші.

Хоча більшість туристичних довідників повідомляють про те, що насамперед у Кано слід відвідати ринки, котрих тут сила-силенна, ми все ж розкажемо, чим варто зайнятися туристові, над яким не тяжіє споживацька психологія. Культурне дозвілля в Кано доволі різноманітне. Так, у центрі міста розташована Велика мечеть, куди щоп’ятниці на територію загальною площею близько 20 тисяч квадратних метрів стікаються понад 50 000 мусульман, які прославляють Аллаха у священному місці.

Велику мечеть збудували ще у XV столітті, а 1950 року напівзруйновану споруду відбудували. Реставраторам і архітекторам навіть вдалося зберегти колишню велич будівлі, зробивши її однією з найбільш впізнаваних у місті.

Фото todayonline.com

Недалеко від мечеті притулився музей під назвою Гідан Макама – раніше на його місці височів палац, але під руйнівним диханням часу той перетворився на руїни, котрі туристи спостерігали не одне десятиліття. І ось на місці напівзгнилих плит з’являється музей, що сховав під своїм дахом унікальну колекцію артефактів, властивих цивілізації Канава, а також старовинні історичні об’єкти, знайдені на просторах землі Хауса. На вході мандрівник розуміє, що потрапив у царство суперечностей: хоча на воротах красується напис «Ласкаво просимо у музей Гідан Макама», назву обрамляють схрещені мечі, що саме по собі – ворожий символ. Виявляється, походження цього знаку таке: лорд Лугард, котрий підтримував колоніальну політику Британської імперії, повів своїх солдатів брати Кано – і зазнав поразки. Тепер мечі, що служили символом армії Лугарда, виконують мирну функцію і лише прикрашають ворота міста. Пройшовши через одинадцять виставкових залів, турист виявить, що в кожних апартаментах Кано представлений по-своєму. Тут можна отримати уявлення про все – про стародавній одяг, музику, кухонне начиння, релігійні символи, пам’ятники, що нагадують про бойові операції.

Окремо варто розповісти про креслення старовинних міських воріт, створення яких датується одинадцятим століттям. Останніми у місті Кано пишаються – подейкують, що сам лорд Лугард був вражений могутністю давніх воріт, котрі не пропустили військо у місто. Тому екскурсовод у музеї Гідан Макама не забуде розказати про складну історію, яка заплела металеві споруди в оборонні реліквії.

Фото bunmiodunowo.com

Міський історичний музей Кано – ще одна пам’ятка, котру не можна обійти увагою. Тут зібрана колекція артефактів, що нагадують про кам’яний вік, а також про те, що все, створене людиною, відроджується з попелу й отримує нове життя, розповідаючи нащадкам про справи давно минулих днів.

Після відвідин музею можна вирушити за покупками. Місцева валюта – найра, 100 доларів еквівалентні приблизно 20 тисячам нігерійських грошей. Старовинний базар, шум і багатство якого віддавна приваблюють до барвистих наметів покупців, у Кано носить назву Курмі. Його засновник Мухаммад Румфа жив у XV столітті і промишляв не найбільш порядною справою – работоргівлею. Для своїх жадібних цілей нігерійський правитель і створив цілий ринок, де відбудував безліч магазинчиків, у котрих утримував рабів до тих пір, поки на них не знайдеться покупець. Сучасний світ розставив у Нігерії інші пріоритети, і тепер торговий комплекс Курмі сам по собі – своєрідний історичний пам’ятник. Про фізичну працю тут нагадують ручні вироби, машинний труд не вітається у межах цього ринку.

Фото static.panoramio.com

Прогулюючись по ринку і роздивившись, який вигляд має готовий виріб із тканини, багато хто напевно захоче поспостерігати за процесом. П’ятсот років існують так звані «барвисті впадини» – робочі місця простолюдинів Кано, тут кубовий барвник індиго змішаний із калієм і золою. Протягом місяця робітники тримають цю різнобарвну суміш і тільки після цього починають надавати тканинам кольори. До речі, фарбу індиго використовували під час виготовлення вбрання, призначеного для королів Нігерії. Крім того, індиго пацієнтам давали лікарі у разі браку інших медикаментів.

Фото static.panoramio.com

Європейські етнологи намагалися з’ясувати, чим обумовлена така увага до народного мистецтва, і от що вони дізналися. Продавці Курми зізнаються, що, займаючись продажами, настільки сильно прихиляються до товару, що не можуть відмовитись від нього, навіть якщо у моді – інші тканини і зовсім несхожі малюнки. Деякі торговці ділилися історіями з життя: мовляв, їм пропонували продавати західний товар і отримувати за нього значно більшу виручку, але вони відмовлялися від вигідних угод на користь національного виробництва, адже тільки так можна зберегти культурний спадок країни.

Головне фото nigerian-embassy.ro

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Руанда: ну й Африка, от так Африка!
Незважаючи на трагічне минуле, не так давно жителі Руанди зняли фільм під назвою «Живе прощення», де розповіли, як живуть після страшного періоду у своїй історії. Громадянська війна не змогла зламати їх. Більше того, на сьогоднішній день Руанда за туристичними мірками наздоганяє Сінгапур. Вірите в таке? Тоді швидше читайте статтю!
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
Сен-Луї: перше поселення європейців в Африці
У цій дивовижній африканській державі туристів вражає дика мішанина культур. Чого тільки не побачиш у Сенегалі! Старовинні авто родом із Франції; корови, які ліниво гуляють по дорозі; гужові візки… А в історичній і культурній столиці країни Сен-Луї сюрпризів взагалі забагато.
Двадцять перше буде їхнім сторіччям: міста планети, які найбільш динамічно розвиваються
Можливо, зараз у це складно повірити, але через кілька десятиліть такі важливі і передові глобальні міста, як Нью-Йорк, Лондон чи Токіо, не будуть відгравати настільки значущу роль, як сьогодні. OUTLOOK, озброївшись найостаннішими аналітичними даними і прогнозами, розповідає про міста, котрі мають усі шанси стати світовими центрами вже зовсім скоро.
Гвінея-Бісау. Дорога втеча від цивілізації
Відпочивальники поділяються на два типи: «тепличні» й екстремальні. Перші ні за що не проміняють затишні готелі й пасивне лежання на пляжі. Другі ж замість остогидлого all inclusive і люксових номерів нададуть перевагу навіть хижці. Саме такі умови вам запропонує Гвінея-Бісау.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Туристичне Intermezzo
Чи знайоме вам відчуття втоми від урбанізму? Після закінчення важкого дня так і жадаєш влаштувати собі Intermezzo. Саме тоді хочеться змінити буденний чорний колодязь кави на кухлик прозорої джерельної води, будильник – на спів птахів, автомобільні вихлопи – на обійми гірських туманів, ТБ-перегляди...
Найробі: тепер я бачив усе
Унікальна природа, головний тектонічний розлам планети, фламінго, жирафи й гепарди на відстані витягнутої руки – про це і багато іншого в нашому новому матеріалі про столицю Кенії Найробі та її околиці.
Закрыть
Outlook facebook page