RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Кіно по-нігерійськи

Кіно по-нігерійськи

Автор: 17.11.2020 | кіно, Африка, Нігерія
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?

Серед всіх мистецтв найважливішим є…

Раніше технологічна відсталість і поголовна бідність не давали змоги розвивати там кінематограф, який був і лишається одним із найбільш витратних видів мистецтва. Відтак ще 30-40 років тому кінотеатри цієї величезної країни можна було полічити на пальцях однієї руки. Ці заклади з кондиціонерами, кафе і зручними меблями вважали елітарними, і приходили туди найчастіше не для того, щоб переглянути той чи інший фільм, а щоб укріпити свій статус. Тому коли наприкінці 60-х сьогоднішній класик Оле Балогун, у ті роки співробітник посольства у Франції, за власний кошт зняв ліричну картину «Мости Парижа», на Батьківщині її мало хто бачив. А тим часом це був, як визнають кінознавці, перший нігерійський фільм.Фото chathamhouse.org

Зате для самого Балогуна це стало початком великого шляху – він покинув дипломатичну службу і з головою занурився у мистецтво. Його перші картини були справжнім інтелектуальним кіно, яке завжди цінували на Заході, от тільки до свого глядача Балогун не міг достукатися, перш ніж почав знімати класичні жанрові фільми, засновані на фольклорному матеріалі. Тут що називається «поперло», і режисер став справжнісінькою знаменитістю вдома – глядачі полюбили його міцні бойовики і душевні мелодрами, серед яких культовими стали «За свободу» і «Влада грошей».

Читайте також: Кано - найстаріше місто Нігерії

Прорив

У Балогуна з’явилися не тільки фанати, а й однодумці, однак дорожнеча кіновиробництва не давала їм змоги розігнатися і почати знімати часто. І ось наприкінці 80-х відбуваються дві події, завдяки яким сьогодні Нігерія посідає друге місце у світі після Індії за кількістю знятих фільмів, давно обігнавши США з їхньою «фабрикою мрій». Першою стала технічна революція і можливість знімати фільми спочатку на відеокасети, а потім і на цифру. Другою – створення національного телебачення, котре дуже жорстко регулювало процентне співвідношення національного продукту і закордонного. Тому коли у 80-х- 90-х у розвинених країнах на відеокасети знімали весілля і «хоум-відео», нігерійські кінематографісти засукавши рукава піднімали кіноіндустрію і заповнювали канали своїм контентом, щоб ті не позбулися ліцензії.Фото irs.iol.co.za

Ці візуально напіваматорські фільми з наївними сюжетами цілими днями йшли по телевізору і розметалися на відеокасетах як гарячі пиріжки. Кінотеатри все ще лишалися місцями богемними, тому більшість картин знімали для домашнього перегляду на відеомагнітофоні, а з появою цифри – на DVD. «Життя в неволі», «Бандитська королева» – це не просто місцеві шедеври, а справжні блокбастери, котрі свого часу принесли своїм творцям величезні гроші. Бюджети і доходи стрічок, звісно, не порівняти з американськими чи європейськими, однак народне визнання і сам оборот – багато вартують.Фото i.ytimg.com

Сьогодні

У наші дні Нігерія продовжує переживати кіношний бум. Щороку виходять сотні фільмів, і практично всі вони окупаються. Середні витрати на виробництво картини – 15 тисяч доларів. Знімальний період триває не більш як два тижні, декорації ніхто не будує – все знімають у реальних квартирах і на реальних об’єктах. Місцеві зірки, серед яких Бетсі Ікемі, Халіма, Стефані Окере та інші, заробляють близько 10 тисяч доларів на місяць, що для Нігерії – величезні гроші. На дисках фільми розпродають за 1-2 $, зате кількість копій вражає – 200-300 тисяч. Усе це дає змогу Ноллівуду мати близько півмільярда доларів на рік чистого прибутку.Фото businessdayonline.com

За аналогією з Лос-Анджелесом місцева еліта заселила фешенебельний район Сурулеле у колишній столиці Лагосі. Сотні сценаристів, режисерів і продюсерів не покладаючи рук щодня запускають нові проекти. Серед улюблених жанрів – трилери, політичні драми і романтичні історії. Як кажуть нігерійські кінематографісти, хепіенд обов’язковий, адже життя в Нігерії важке, тому глядач має не просто забути про біди і повірити в щасливе майбутнє героїв і себе, а зло, хай то бандит чи корумпований чиновник, має бути покарано.Фото 1.bp.blogspot.com

Варто сказати, що стрічки нігерійських авторів мають велику популярність по всій Африці. Навіть спеціалісти і кінознавці кажуть про те, що серед тисяч картин можна знайти справжні алмази, котрі хоч сьогодні можна сміливо показувати в Каннах, а кількість поступово переходить в якість. Мало того, в Гані і Ліберії, де намагаються підняти власне мистецтво, влада забороняє кіно, зроблене в Нігерії, і знищує диски з фільмами з метою захистити власного виробника. Утім, Чорний континент – це величезний ринок, тому ділки Ноллівуду не впадають у відчай: на їхню продукцію завжди буде попит. Тим більше в останні роки точаться розмови про можливу копродукцію з європейцями і американцями, оскільки економічним успіхом нігерійського кіно вже зацікавилися на Заході. І хтозна, можливо, вже зовсім скоро люди з усього світу будуть їхати в Лагос, щоб повчитися у місцевій кіношколі і дізнатися, як за три копійки зробити народний хіт. Фото static01.nyt.com

Головне фото nytimes.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Спрингфілдська родина
«Чотири пальці – це круто, адже п'ять – лише у Бога!» Якщо ви одразу зрозуміли, про що мова, то у нас спільне свято – найзнаменитіша телевізійна сімейка, легендарні Сімпсони в грудні відзначають річницю в ефірі. 31 рік тому на американському каналі FOX з’явився перший епізод культового серіалу.
Руанда: ну й Африка, от так Африка!
Незважаючи на трагічне минуле, не так давно жителі Руанди зняли фільм під назвою «Живе прощення», де розповіли, як живуть після страшного періоду у своїй історії. Громадянська війна не змогла зламати їх. Більше того, на сьогоднішній день Руанда за туристичними мірками наздоганяє Сінгапур. Вірите в таке? Тоді швидше читайте статтю!
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
На екскурсію – до кінотеатру!
Подорожі світом дедалі більше манять нас, і як прикро буває, коли на шляху до їхньої реалізації виникають всілякі перешкоди. OUTLOOK пропонує вам не зневірюватись, якщо вирушити у мандри не випадає. Краще надихніться фільмами, де самі міста грають не менше, ніж актори. Ми розповімо про п'ять кінокартин, які, маючи беззаперечну художню вартість, ще й слугують непоганими гідами.
Сен-Луї: перше поселення європейців в Африці
У цій дивовижній африканській державі туристів вражає дика мішанина культур. Чого тільки не побачиш у Сенегалі! Старовинні авто родом із Франції; корови, які ліниво гуляють по дорозі; гужові візки… А в історичній і культурній столиці країни Сен-Луї сюрпризів взагалі забагато.
Двадцять перше буде їхнім сторіччям: міста планети, які найбільш динамічно розвиваються
Можливо, зараз у це складно повірити, але через кілька десятиліть такі важливі і передові глобальні міста, як Нью-Йорк, Лондон чи Токіо, не будуть відгравати настільки значущу роль, як сьогодні. OUTLOOK, озброївшись найостаннішими аналітичними даними і прогнозами, розповідає про міста, котрі мають усі шанси стати світовими центрами вже зовсім скоро.
Гвінея-Бісау. Дорога втеча від цивілізації
Відпочивальники поділяються на два типи: «тепличні» й екстремальні. Перші ні за що не проміняють затишні готелі й пасивне лежання на пляжі. Другі ж замість остогидлого all inclusive і люксових номерів нададуть перевагу навіть хижці. Саме такі умови вам запропонує Гвінея-Бісау.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Туристичне Intermezzo
Чи знайоме вам відчуття втоми від урбанізму? Після закінчення важкого дня так і жадаєш влаштувати собі Intermezzo. Саме тоді хочеться змінити буденний чорний колодязь кави на кухлик прозорої джерельної води, будильник – на спів птахів, автомобільні вихлопи – на обійми гірських туманів, ТБ-перегляди...
Закрыть
Outlook facebook page