RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Неймовірні історії створення гімнів країн світу

Неймовірні історії створення гімнів країн світу

14 липня 1795 року, через 6 років після взяття Бастилії, французи офіційно затвердили революційну «Марсельєзу» як гімн своєї країни. З цього приводу Outlook пропонує вам добірку незвичайних історій про створення головних державних пісень.

Почнімо з «Марсельєзи». Її було написано за одну ніч. У квітні 1792 року, коли Франція воювала з Австрією, у Страсбурзі формувалися загони добровольців. І ось останньої перед виступом ночі, проти 26 квітня, мер міста пригощав військових прощальною вечерею. Після декількох келихів (чи пляшок?) він умовив інженера Клода Жозефа Руже де Ліля, який захоплювався на дозвіллі музикою, скласти бадьорий марш, під який військо рухатиметься до перемоги. І той, використавши гасла революційних плакатів того часу: «До зброї, громадяни!», «Тремтіть, короновані тирани!», «Вояком кожен став у нас!», до світанку явив публіці майбутній гімн. Спочатку він називався «Військовий марш рейнської армії», а «Марсельєзою» став тому, що першими його виконали солдати Марсельського добровольчого загону. Взагалі, головна пісня Франції доволі агресивна, і, якби іноземці, які від неї розчулюються, прочитали переклад, то, ймовірно, шанувальників поменшало, адже деякі рядки вельми кровожерливі, скажімо: «Нехай крові ворожої нап'ються наші ниви», «Вбивства жінок і дітей», « Смоктати народу кров»...

Малайзія не мала свого генія однієї ночі. Може, тому до кінця 19 століття країна жила без гімну. Але під час візиту делегації до Великої Британії 1888 року англійці схаменулися, що їм нічим музично зустріти султана Перака, запрошеного королевою Вікторією. Перед приїздом високого гостя організатори поцікавились у його помічника, що грати під час церемонії. Малайзійцеві було соромно зізнатись, що його країна не має національної пісні, тому він наспівав модну на той момент сейшельську мелодію. Коли прибув Перак, підлеглі передали йому, що під час знайомої композиції треба буде підвестися. Султанові прийом сподобався, і відтоді хіт є справжньою національною піснею, яку після здобуття незалежності в 1957 році затвердили, написавши новий текст і назвавши «Негараку», що перекладається як «Моя країна».

І якщо монарх досить легко погодився на сейшельську мелодію, люди творчі не такі компромісні. Це доводить випадок з поетом Франсіско Гонсалесом Боканегра, якого вся рідня довго вмовляла узяти участь у конкурсі зі створення національного гімну Мексики. Поет відмовлявся, допоки кохана дівчина Гваделупа Пілі не замкнула його в гостьовій кімнаті батьківського дому. Приміщення, до слова, було прикрашено патріотичними картинами на тему багатовікової історії держави. Нині ніхто не скаже: чи то картини надихнули Франциска, чи то йому просто набридло сидіти в чотирьох стінах, однак через кілька годин він просунув під двері вірша з десяти строф, який, зрештою, і переміг на конкурсі.

Створення гімну маленького острова Єлени в південній Атлантиці нагадує історію написання «Марсельєзи». Річ у тім, що такого собі Давида Мітчелла, котрий жив у 800 милях від останнього притулку Наполеона, на острові Вознесіння, приятель попросив скласти пісню для «єленівців, загублених в океані». Про вечерю з вином історія не згадує, але щось теж надихнуло Мітчелла, і він за одну ніч написав веселу композицію в стилі кантрі, з якої і нині тамтешня радіостанція розпочинає щоденний ранковий ефір.

Уругвайський гімн потрапив до нашої добірки відразу з двох причин. По-перше, він найдовший з усіх – його повне виконання займає понад п'ять хвилин. Тому під час офіційних прийомів виконують тільки перші куплети. А по-друге, його автор, місцевий поет Франсіско Естебан Акунья де Фігероа, який встиг попрацювати і на держслужбі, зокрема міністром фінансів, прославився також тим, що створив національну пісню ще й для Парагваю.

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Ашгабат святкує 140 річчя. Цікаві факти про столицю Туркменістана
Сучасне місто Ашгабат, яке стрімко змінило свій вигляд за останні роки і в той же час зберегло свою самобутність, є гордістю його жителів і візитівкою країни. Тож з нагоди його 140-річчя ми розкажемо про основні моменти його культурної та архітектурної величі.
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Закрыть
Outlook facebook page