RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Відпочинок під девізом «Не нашкодь!»

Відпочинок під девізом «Не нашкодь!»

Свіжість лісу, розмаїття рослинного світу, чарівні пейзажі замість перенаселених готелів і шумних ресторанів – ось вибір істинного цінителя екотуризму. Парадоксально, та зародився цей вид відпочинку в охопленій техногенним прогресом Європі.

Жителі Європейського континенту першими почали бити на сполох у зв’язку зі зникаючими природними куточками, самобутність яких з кожним роком дедалі більше руйнувалася. І якщо за межами цієї частини світу ще залишилися місця на зразок популярних серед еко-мандрівників Філіппін, Еквадору чи Мадагаскару, то на європейських просторах їх не так вже й багато. Але ми відшукали найкрасивіші природні оазиси.

Фахівці з екотуризму виділяють кілька його різновидів: науковий, історичний та рекреаційний, – хоча категорично вони один від одного не відрізняються і в рамках конкретного туру найчастіше взаємопов’язані. Головне, що їх об’єднує, – мандрівники, котрі віддають перевагу відпочинку, який не завдає жодної шкоди ані їм, ані природі. Транспортні вподобання – велосипеди, кулінарні – приготована на вогні й екологічно чиста їжа. Ентузіастами, які виступили за «нешкідливий» відпочинок в Європі, стали жителі Італії. Споглядання первозданної краси морських глибин пропонує незвичайний італійський еко-тур. Спостереження за підводними мешканцями відбувається на архіпелазі Ла-Маддалена, поблизу узбережжя Сардинії. Тут знаходиться центр дослідження життя дельфінів. Разом із його працівниками туристи виходять у Середземне море і записують у блокноти дані про міграцію, кількість і поведінку ссавців. На основі зібраної інформації та її зіставлення з уже наявними матеріалами дослідники пишуть свої наукові трактати про вплив екології на цих морських істот. Таким чином, крім маси вражень, ви зробите і свій внесок у збереження підводних мешканців. Цей вид відпочинку є прикладом наукового екотуризму.

Трохи з іншою метою вирушають мандрівники в тури історії природи. Простуючи спеціально обладнаними екологічними стежками, вони знайомляться з довкіллям самі й зазивають інших, наприклад до Австрії. Тут їх зустрічає морозний Айсрізенвельт – система крижаних печер неподалік від Зальцбурга, що має статус наймасштабнішої у світі. Це кілька десятків кілометрів створеного природою королівства замерзлої води, у володінні якого гроти, річки і навіть водоспади. А спустившись на 400 метрів вниз можна побачити крижану хвилю, немов застиглу в часі. Здається, що вона ось-ось рине на всіх довкола. Від низьких підземних температур і усвідомлення величезної сили матінки-природи холонуть не тільки руки, а й уява.

Норвегія, що почесно входить до десятки найменш забруднених країн планети, теж приберегла парочку місць для любителів екологічного відпочинку. Крім відомих фіордів, у глибинах столітніх лісів сховалися могутні водоспади. Шлях до найвищого в Європі – Ворінгфоссену – також прокладений в рамках одного з еко-турів. Щоб дістатися до 180-метрового гучного потоку падаючої води, слід попрямувати на північ країни, у провінцію Мабодален. Безпосередньо до самого чуда природи веде спеціальна екотуристична дорога. Похід може зайняти від кількох днів до тижня, залежно від того, який маршрут ви оберете.

Варто сказати, що для еко-мандрівників шлях до «дикого» водоспаду відкритий лише в теплу пору року. Людські руки частково добралися до Ворінгфоссену, використовуючи його потужність для роботи гідроелектростанції. Але влітку постачальника енергії відправляють у своєрідну відпустку, даючи можливість відпочити і знову хоч на деякий час стати незалежним від людей і технологій «напівекооб’єктом».

Якщо ж блукання заростями в пошуках збереженої природної краси вас стомлює, морська хвороба не дає вирушити в еко-круїз, однак приєднатися до «нешкідливих» туристів все одно хочеться, обирайте рекреаційні тури. Це відпочинок для очей і тіла, зміна звичної обстановки на гарний краєвид, доповнений чистим повітрям. Подібні місця на території Європи можна відшукати у все тій же Норвегії, а також у Швейцарії, Швеції та Хорватії.

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Якщо в тебе 10 доларів і ти в Римі
Сьогодні OUTLOOK продовжує одну із своїх найбільш популярних рубрик розповіддю про те, як можна витратити десять вічно зелених і приємних кишені й оку у Вічному місті, в який щорічно стікаються натовпи туристів і який не перестає дивувати кожного щасливця, який побував тут! Повірте, столиці Італії є, чим вас здивувати!
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
Пляжі й античність – римське передмістя Остія
Стародавній, сповнений красот і пам’яток Рим щороку приваблює понад 30 мільйонів туристів. Побачити на власні очі Колізей, сунути руку у Вуста істини і кинути монетку у фонтан Треві – мрія будь-якого мандрівника. Але мало кому відомо, що лише в 30 кілометрах від столиці є не менш приваблива і поки що не окупована туристами Остія...
Якщо в тебе 10 доларів і ти у Болоньї
Неймовірна за своєю фактурою оранжево-червона середньовічна архітектура, величні вулиці-галереї замість звичних тротуарів, що дають змогу здійснювати пішохідні прогулянки за будь-якої погоди, а також статус кулінарної столиці Італії – хіба тільки цих причин замало, щоб вирушити у Болонью? OUTLOOK вважає, що ні...
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Ми там були: Відень
Відень - кровоносна судина старої Європи - аристократичної, вишуканої, музейної. Фотограф Юлія Кочетова розповідає, що в цьому розкішному і прекрасномц місті в обов'язковому порядку треба відвідувати оперу, заходити в царські палаци і пити найсмачнішу каву з вершками. З 80-ти міських музеїв можна і потрібно вибирати, тому починаємо закохуватися у Відень з Музейного кварталу.
Закрыть
Outlook facebook page