RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Міста всіх країн, єднайтеся!

Міста всіх країн, єднайтеся!

Більше ніж півстоліття у світі існує традиція зближувати деякі міста - віддаючи їм статус "споріднених". Точкою відліку у зближенні територіальних утворень прийнято вважати початок Другої світової війни. Ентузіастки з Ковентрі – великого промислового центру Англії, що пережив інтенсивне бомбардування фашистами, – відправили в радянський Сталінград, аналогічний за рівнем індустріального розвитку і кількістю населення, лист, у якому схвалювали протистояння Гітлеру. На що отримали не менш теплу і вдячну відповідь.

Підігріте боротьбою зі спільним ворогом зближення жителів СРСР і Великобританії тільки прискорилося після страшної битви під Сталінградом. Відтоді в музеї міста-героя на Волзі зберігаються меч і скатертина – подарунок від представників Ковентрі, які надіслали також чималу фінансову допомогу. А делегації від побратимів і донині активно їздять один до одного в гості, обмінюючись управлінським досвідом і культурним надбанням.


Ковентрі - Волгоград

Приклад Волгограда і Ковентрі є вже хрестоматійним для інших міст, що зв’язали себе родинними узами. Проте ця традиція сягає корінням ще у 836 рік, коли жителі німецького Падерборна і французького Ле-Мана вирішили бути ближче, незважаючи на відстань. Досвід Середньовіччя здобув нове втілення через тисячу років: у 1905-му невеликі містечка Кітлі (Англія) і Пуа-дю-Нор (Франція) стали справжніми піонерами поріднення міст, що захлеснуло XX століття.

Обумовлене політичними факторами, тобто демонстрацією міжнародного єднання, явище міст-побратимів після пережитих світових воєн набуло більш об’єктивного характеру. Зближувалися вже не заради гарного тону, а керуючись наявними зв’язками або схожим статусом. Обмінюватися делегаціями почали поважні столиці держав, бувалі морські порти, працьовиті промислові центри, піднесені університетські громади. І якщо в СРСР питання, хто і з ким буде дружити, вирішувалося на найвищому рівні, то на Заході ініціативи йшли справді знизу.

Так, Чикаго поріднилося з Варшавою тому, що тут оселилася велика діаспора поляків. Інше американське місто, Портленд, знайшло споріднену душу в Болоньї, де, як виявилося, існують схожі освітні та культурні традиції і навіть аналогічний підхід до їжі. 

Болонья - Портленд

Англійці з Ноттінгема разом зі своїми німецькими побратимами з Карлсруе будували у себе трамвайні шляхи. Міста-тезки іспанське й американське Толедо дружать ще з 1931 року. Зміцнювати відносини можна і в межах однієї країни: пари Ганновер–Лейпциг та Гамбург–Дрезден досі пам’ятають, як «залізною завісою» була розділена Німеччина.

Трапляються і відверто кумедні випадки братання. Так, шотландське селище Dull (англ. «похмурий») спільно з американським містечком Boring («нудний») вирішують, як використовувати їхні невигідні на перший погляд назви для розвитку туризму. А жителі Вінкантона (Англія), Женна (Франція) і Ланау (Німеччина) знайшли друга в особі вигаданого селища Анк-Морпорк, навколо якого розгортаються події в серії книг «Плоский світ» від фентезі-автора Террі Пратчетта. Схоже, що найбільше виграли від віртуального товариша британці. На їх прохання письменник-земляк особисто склав список з 14 назв для вулиць, пов’язаних з подіями у творі. Дві з них – Персикового Пирога та Патокової Шахти – були затверджені і нині красуються на вказівниках Вінкантона. До того ж, за словами мера міста, три родини переїхали сюди саме через «дружбу» з культовим Анк-Морпорком.

Тож єднання городян приносить не тільки користь, а й гарний настрій. Однак зберігати справді плідні відносини вдається не багатьом. Містечка з країн СНД, що «нахапали» побратимів у радянський час, тепер не знають, як не осоромитися перед міжнародною делегацією, оскільки бюджетне фінансування на такі цілі не завжди передбачене. Притому що в США, Євросоюзі, Китаї створено спеціальні державні організації для підтримки даної традиції.

Сама ж ідея споріднених міст дещо розгубила романтику в практичній сучасності. Найчастіше «друга» тепер шукають за критерієм «закордон нам допоможе». Навіть приказка про те, що товариш пізнається в біді, правдива і для таких ситуацій. Нерідко від побратимів відхрещуються через охолодження взаємин між урядами. Втім, є й протилежні приклади, коли міста в разі катастрофи підтримують один одного гуманітарною допомогою всупереч будь-якій політичній напрузі.

Що стосується особливостей партнерства в нашій країні, то воно мало чим відрізняється від міжнародних аналогів. Найбільше столиць, як і належить статусу, містить «френдліст» Києва. Інші українські міста-мільйонери задовольняються хоч і меншим, та все одно солідним списком побратимів. Варта уваги також історія з Чигирином, який поріднився з Севастополем, але... каліфорнійським. Ровеньки Луганської області не могли пропустити нагоду зміцнити відносини з Ровеньками, розташованими вже по той бік кордону – на російській території. Полтава ні багато ні мало отримала собі в «брати» Ніццу! 

Ніцца - Полтава

А добре відомий усім, хто прилітає й відлітає, Бориспіль планує поріднитися з Наблусом у Палестині. І якщо в деяких випадках зв’язок між містами можна пояснити або хоча б притягнути за вуха якісь домисли, то тут редакція розводить руками і лишає цю задачку на розсуд найдопитливіших читачів...

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
А ви знали...?
У цій рубриці ми коротко розповімо про ТОП-5 найбільш вражаючих новин зі сфери культури, які вразили суспільство за останній тиждень. Ми впевнені, нам є чим вас вразити!
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
Закрыть
Outlook facebook page