RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  «Назад у майбутнє»: замість реквізиту – танк, замість спецефектів – ядерний вибух

«Назад у майбутнє»: замість реквізиту – танк, замість спецефектів – ядерний вибух

Майже 30 років тому, 3 липня 1985-го, кінематограф поповнився фантастичною сагою «Назад у майбутнє» Роберта Земекіса. Про знімальний процес і перипетії навколо плутонію – дізнайтеся разом з OUTLOOK.

Акторські рокіровки

Найбільші дискусії викликала роль Марті МакФлая, який, потрапивши на тридцять років назад, мимоволі вносить корективи в життя батьків і ставить під загрозу факт власного існування. На думку сценариста, головного героя мав зіграти Сі Томас Хауелл, проте кінокомпанія Universal на місці кмітливого хлопчини бачила тільки Еріка Штольца.

Сі Томас Хауелл

Отож, Штольц знімався у фільмі вже цілий тиждень, коли Стівен Спілберг прийняв несподіване рішення про зміну акторського складу (ймовірно, надихнувшись грою Майкла Джей Фокса, який вже був задіяний у серіалі «Сімейні узи»). Фоксу через надзвичайну зайнятість довелося зніматися в комедії «Назад у майбутнє» переважно вночі, коли закінчувався робочий день на іншому майданчику.

Ерік Штольц

Щоправда, фільм зберіг у собі певні сліди перебування Штольца. Наприклад, коли Марті, заступаючись за маму, збиває з ніг нахабного Біффа, глядачі бачать кулак Штольца. Крім того, якщо вірити чуткам, Марті, який рятується від лівійців у машині DeLorean, – зовсім не Фокс, а саме його попередник. Однак цей момент так і лишається нез'ясованим, адже деякі свідки стверджують, що Штольц одягав інший костюм, знімаючись у цій сцені.

Ідейні розбіжності не обмежувалися акторським складом. Спочатку відправити машину із «заблукалими в часі» планували не за допомогою удару блискавки. Передбачалося, що на полігоні відбудеться ядерний вибух, але продюсери виявилися не готові заплатити мільйон доларів за ефектну режисерську знахідку. А ось міський годинник, у який врізається блискавка, таки став символом мандрів у часі.

OSTова справа

Ще одна несподіванка чекала на композитора Х’юї Льюїса, котрий створював саундтреки для фільму. Голова музичної комісії, що не вподобала гру МакФлая на відбірковому турі конкурсу, насправді і є автором пісні «Power of Love», вступ до якої виконує аматорський рок-гурт Марті. Для Льюїса роль виявилася сюрпризом: «Мені сказали вдягти коричневий піджак і поводитися як ідіот... Я навіть сценарій майже не читав!» А під час репетиції самокритичний Льюїс заявив: «Якщо це покажуть по MTV, мені кінець!»

«Замість реквізиту – танк, замість спецефектів – ядерний вибух»

Остаточний варіант машини часу – зовсім не те, що передбачалося режисером згідно з первинним задумом. Спочатку авто для епохальних мандрів виглядало як великий фургон-холодильник. У списку інших ідей значився танк, якому навіть найвідчайдушніші побояться створювати перешкоди на дорозі, проте знімальна група зупинилася на концепті з відкидними дверима, як у спортивного авто DeLorean, – такий собі інопланетний корабель. Ефектний пристрій приніс чимало проблем Майклу Джей Фоксу: він постійно застрявав у машині з розхитаним механізмом відкривання. Одного разу актор, мало не зламавши кісточки пальців у нерівній боротьбі з автомобілем, в істериці почав битися головою об двері... і захоплений режисер вніс цю деталь до сценарію!

В уважного глядача виникає запитання з приводу плутонію: пам'ятаєте, як молодий Док Браун у 1955 році вигукує: «Можливо, у 1985-му плутоній і продається на кожному кроці, та зараз він недоступний!» І лише Марті знає: у старого Дока якісь особливі відносини з плутонієм, от тільки джерел винахідник не видає. Покопавшись, можна з'ясувати, що за сценарієм Док працював у «Проекті Мангеттен», американській програмі з розробки ядерної зброї. До фінальної версії, що з’явилася на екранах, ця ідея не увійшла.

Наостанок, аби хоч злегка похитнути впевненість тих, хто фантастичні саги не дивиться принципово, додамо трохи... політики. Цікавим і важливим бекграундом для фільму стала реакція на нього Рональда Вілсона Рейгана. У зверненні до народу 1986 року 40-й президент США процитував фразу Дока Брауна: «Там, куди ми прямуємо, дороги не потрібні». А епізод, у якому Док у 1955-му запитує Марті, хто правитиме країною через 30 років, Рейган переглядав кілька разів: мовляв, як це ви не вірили, що президентом стане актор? 

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Спрингфілдська родина
«Чотири пальці – це круто, адже п'ять – лише у Бога!» Якщо ви одразу зрозуміли, про що мова, то у нас спільне свято – найзнаменитіша телевізійна сімейка, легендарні Сімпсони в грудні відзначають річницю в ефірі. 31 рік тому на американському каналі FOX з’явився перший епізод культового серіалу.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
А ви знали...?
У цій рубриці ми коротко розповімо про ТОП-5 найбільш вражаючих новин зі сфери культури, які вразили суспільство за останній тиждень. Ми впевнені, нам є чим вас вразити!
На екскурсію – до кінотеатру!
Подорожі світом дедалі більше манять нас, і як прикро буває, коли на шляху до їхньої реалізації виникають всілякі перешкоди. OUTLOOK пропонує вам не зневірюватись, якщо вирушити у мандри не випадає. Краще надихніться фільмами, де самі міста грають не менше, ніж актори. Ми розповімо про п'ять кінокартин, які, маючи беззаперечну художню вартість, ще й слугують непоганими гідами.
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
Гульнути в... Пакистані!
OUTLOOK вивчив найяскравіші пакистанські свята. Не даремно ж кажуть: як народ гуляє, так він і живе. Дивовижна гра історії. Пакистан на політичній карті світу з’явився порівняно недавно, але назвати цю державу «молодою» язик не повертається.
Критичні температури: не дай собі засохнути
У тих куточках Землі, про які зараз піде мова, люди живуть за особливими правилами природи. Тут дощі не трапляються зненацька, а морози не приходять несподівано. Усе набагато серйозніше. І якщо одного разу вас занесе в один з них – будете вже підготовлені і, можливо, згадаєте OUTLOOK з вдячністю.
Підбери собі колеса. Незвичаний транспорт
Перша частина прислів’я «Готуй сани влітку…» для жителів одного з регіонів Португалії навряд чи може бути актуальною. Навіщо чекати снігу, якщо ті відмінно їздять по асфальту. Про це та про інші незвичайні види транспорту – від громадського бюджетного до ексклюзивного елітного – ми й розповімо вам сьогодні.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
Персональний казкар для туристів: потерти чи померти?
Плескати в долоні, терти статуї чи обходити предмети п'ять разів проти годинникової стрілки – чого тільки не роблять туристи, аби прискорити виконання заповітного бажання. Бодай раз пережити подібне доводилося кожному. За загальну суму монеток, кинутих у фонтани та водойми за все мандрівницьке життя, купити машину, може, і не вдасться, та на велосипед вистачило б точно. Здійснювати безглузді вчинки та викидати гроші на воду змушують місцеві перекази й туристичні гіди. Напевно, при влаштуванні на роботу головний критерій відбору – вміння вигадувати історії, котрі не поступаються за масштабом фантазії Шарля Перро та братів Грімм...
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Банк менталітетів. Японія: свій серед чужих
Японці вирощують сакуру, поїдають тоннами рис, майстерно скручують роли, розгулюють у кімоно і... вважають поганим тоном НЕ плямкати за столом. Якщо з першими фактами стійко асоціюються жителі Країни, де сходить сонце, то про останній знають далеко не всі. А проте, крім незвичайних правил етикету, у цього народу є ще цілий десяток тільки їм притаманних особливостей.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
Посол Іспанії представив в Києві картину "Королева Іспанії"
Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне презентував в одному зі столичних кінотеатрів картину "Королева Іспанії" режисера Фернандо Труеба. Серед гостей прем'єри були Надзвичайний і Повноважний Посол Мексики, Тимчасовий повірений у справах Куби, представники кіноіндустрії, громадськість, ЗМІ.
Закрыть
Outlook facebook page