RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Алмати: південна столиця Казахстану

Алмати: південна столиця Казахстану

Автор: 19.01.2016 | Казахстан
Сьогодні ми пропонуємо прогулятися одним із найбільш дивовижних міст Середньої Азії – Алмати, де ідеальні курортні умови поєднуються з комфортом і розвиненістю мегаполіса.

За свою практично тисячолітню історію Алмати, котрому офіційно лише 161 рік, пережив і руйнівні війни за торгові шляхи на Схід, і численні перейменування у Вірний, Алма-Ати й Алма-Ату, і відданий Астані статус столиці держави. Загалом місто буквально просякнуте історією, хоча куди більше тут відчувається свіже гірське повітря: окраїни міста прикрашені вершинами Зайлійського Алатау – хребта, що тягнеться до самої Киргизії.

Якщо вам пощастить потрапити в Алмати, то передусім слід вивчити правильну назву. Це, може, і звучить як жарт, але місцеві справді дуже ображаються, коли приїжджі її перекручують. Приблизний переклад такий – «яблуки Діда». Усе тому, що на території міста і окраїн ростуть смачнючі яблука сорту «апорт». Їх слід неодмінно покуштувати, так що вирушаємо на легендарний Зелений базар. Цей об’єкт важлива пам’ятка, адже його побудував ще 1875 року знаменитий паризький архітектор Ян Поклевський. Через сто років ринок пережив реконструкцію, що додала будівлі робітничо-селянські мотиви. До речі, Алмати – унікальний приклад поєднання східних архітектурних традицій з радянськими. Місцеві до цього звикли, а от іноземці дивуються химерним конструкціям і формам, котрі тут на кожному кроці. Повернемося до базару. Тут все ще відчувається дух минулого: сім’ями ходять до одного продавця, обов’язково торгуються і ведуть філософські бесіди, віддаючи перевагу їм, а не розмовам про політику – «хай про це у столиці базікають». Що дивує російськомовних туристів – цінників немає, практично на всіх товарах написано «недорого». Купуємо яблука, найніжніші перепічки, гарячу самсу і йдемо далі.

В Алмати є свій Арбат – пішохідна вулиця, заповнена вінтажними магазинами, майстернями художників і шоу-румами відомих дизайнерів. Вона розташована на проспекті Жибеке, між Аблай-хана і Кунаєва. Це найгаласливіше місце в центрі. Ночами живописців змінюють музиканти, будь-який турист, що опиняється тут, відчуває себе героєм якогось казахського кліпа, що їх тут цілодобово знімають. А взагалі все дуже незвично: нібито й атрибути мегаполіса – мережі фастфуду, брендові магазини, відомі бари, та от тільки все якось особливо, ще й гори з усіх боків «виглядають».

Не побувати на вершинах, відвідавши Алмати – це злочин. Тим більше і муніципалітет робить усе, щоб і місцеві, і приїжджі насолоджувалися природними красотами. Комфортабельний фунікулер-канатка на гору Кок-Тобе вирушає неподалік від кінотеатру «Арман». Від пейзажів, що відкриваються під час підйому, перехоплює подих – добре, що повітря бадьорить, і дихання швидко відновлюється. Нагорі вас чекають затишний зоопарк, фонтан, кілька оглядових майданчиків, де прийнято освідчуватись у коханні, пам’ятник «Бітлз» і двоколісні скутери-сигвеї. Спуститися назад слід на швидкісному атракціоні Fast Coaster. Ця адреналінова поїздка, під час якої 45 км на годину відчуваються куди яскравіше, ніж в автомобілі, назавжди закарбує у вашій пам’яті панорамні краєвиди Алмати.

Щоб трохи перепочити від екстриму, слід вирушити в гігантський парк імені Горького, котрому вже півтора століття. Кажуть, що він не дуже змінився з радянських часів, навіть солодка вата і пломбір лишаються такими ж на смак. Люди старшого покоління приходять сюди за ностальгією і спокійними атракціонами на кшталт колеса огляду, а молодь віддає перевагу голосним вечіркам на газонах і веселиться в тамтешньому аквапарку. Також на території розташований один із найбільших звіринців Середньої Азії. До речі, для алматинців є цікава соціальна програма – стати опікуном тієї чи іншої тварини. І якщо ти її справді годуєш, допомагаєш утримувати і доглядаєш, то маєш свідоцтво і по життєвий безкоштовний вхід. Тому багато місцевих жителів ходять сюди як на роботу – допоїти ближньому.

На окраїні, де до міста впритул наблизилась ущелина Чимбулак, функціонує надсучасна високогірна база для активного відпочинку. На висоті дві тисячі метрів над рівнем моря до послуг гостей ідеальні лижні траси, катки, трампліни, дитяче льодове містечко і все, що тільки можна уявити. Принада в тому, що вирушивши «катати» сюди, по повній програмі насолоджуєшся зимовими видами спорту і при цьому живеш і відпочиваєш у розвиненому півторамільйонному місті, де є чим зайнятися увечері і коли стомишся. Так Алмати стає своєрідною Меккою для любителів активного відпочинку. Тішить те, що держава і міська влада це розуміють і тому все ще щось вдосконалюють і добудовують. На території Південної столиці, окрім Чимбулака, є ще й окремий комплекс трамплінів й унікальний каток «Медео». Загалом здоровий адреналін тут у величезній кількості, і про цілком реальне проведення зимової Олімпіади не говорить тільки лінивий.

Як не дивно, але ми майже не говорили про центр, хоча він теж заслуговує на увагу. Окрім Арбата, варто прогулятися так званим Золотим квадратом – вулицями Гоголя, Миру і Макатаєва. Це основа міста з пасажами, нічними клубами і дорогими ресторанами. Якщо ж глазур і нічне життя не відповідають вашому смаку, рекомендуємо чудово провести час на знаменитій Лаві примирення на Гоголя, звісно, якщо вона вільна. Сидячи на ній, можна роздивитися жителів міста, котрі, здається, зітхнули спокійно, коли столична суєта перемістилася в Астану, і почали жити у своє задоволення – неспішно, займаючись спортом і насолоджуючись природою.

Шкода, але неповторний колорит і дух Алмати навряд чи вдасться привезти з собою, проте в цьому місці все ж можна купити і такі сувеніри, які неодмінно нагадають вам про проведений час. Прийнято везти тюбетейки, красивий посуд і смачні делікатеси – знаменитий шоколад фабрики «Рахат» і кази – смачну кінську ковбасу. Гаразд, годі говорити, їдьте, тим більше зима вже в самому розпалі, а, значить, лижі вже змазані – не даремно ж казахи набудували стільки всього!

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Ювелірна майстерність Казахстану
У відомому казахському прислів'ї мовиться: «Мистецтво майстра пізнається тільки в золоті і сріблі». Та хай би які вмілі руки він мав, щоб створити справді гідну річ, потрібні працьовитість, завзятість і, звісно ж, сміливість заявити про себе і свій талант. Сьогодні ми розповімо про тонкощі ювелірного мистецтва Казахстану.
По ідеальний звук до Астани
Театралізовані шоу з використанням відеоефектів, які переносять глядача на початок створення світу, а потім знову повертають у наші дні. Музика, котра наповнює ваше серце і піднімає над земною суєтою. Гастролі артистів Ла Скала, Сан-Карло, Маріїнського театру... Ми запрошуємо вас на лівий берег Ішима, в «Астана Оперу».
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли вручили вірчі грамоти
Протягом цієї весни відбулось декілька церемоній вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському від новопризначених послів Азербайджану, Казахстану, Китаю, Куби, Палестини, Португалії, Сербії та Туркменістану.
28-ий День Незалежності Казахстану. Посол Самат Ордабаєв провів дипломатичний прийом
4 грудня 2019 року з нагоди святкування Дня Незалежності Республіки Казахстан у столиці відбувся дипломатичний прийом. Надзвичайні і Повноважні Посли Латвії, Словаччини, Таджикистану, Азербайджану, Білорусі та Угорщини, представники державних установ та міжнародних організацій...
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
Наймолодша столиця світу. У Києві відзначили 20-річчя Астани
Побудована в кінці 90-х років Астана по праву носить звання сучасного дива. Молоде місто, яке прийняло почесне звання столиці з гордістю і гідністю несе цей статус. В кінці червня в Києві за підтримки Посольства Республіки Казахстан і особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Самата Ордабаева відбувся урочистий прийом, присвячений 20-річчю Астани.
У Києві пройшла презентація книги Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва «Ера Незалежності».
Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Самат Ордабай провів захід з нагоди презентації книги Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва «Ера Незалежності».
Посольство Казахстану презентувало проект про життя Тараса Шевченка в Казахстані
Посольством Республіки Казахстан в Україні та Почесним консульством Казахстану в Західній Україні був реалізований проект «Кобзар в степах Казахстану», який оповідає про життя і творчість Тараса Шевченка в період його заслання в Казахстані.
Посольство Казахстану в Україні провело круглий стіл, присвячений 25-річчю дипломатичних відносин
Надзвичайний і Повноважний Посол республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв 27 вересня провів у Києві круглий стіл, присвячений 25-річчю дипломатичних відносин між нашими країнами. У заході прийняли участь голови дипломатичних місій, народні депутати Верховної Ради, керівники державних органів України, представники творчої і наукової галузей, бізнес-спільноти, ЗМІ
Погляд у майбутнє: Модернізація суспільної свідомості Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв
Казахстан вступив до нового історичного періоду. Цього року своїм Посланням я оголосив про початок Третьої модернізації Казахстану. Таким чином ми дали старт двом найважливішим процесам оновлення – політичній реформі і модернізації економіки. Мета відома – увійти до тридцятки розвинених держав світу. Обидва модернізаційні процеси мають чіткі цілі та завдання, пріоритети, методи їх досягнення.
Посол Казахстану провів прийом на честь Національного дня....
У грудні 1991 року був прийнятий закон «Про державну незалежність Республіки Казахстан». Так вперше країна здобула юридично оформлений статус незалежної держави, визнаного світовим співтовариством. Традиційно, починаючи з цього періоду, щорічно на початку зими відзначається Національний день.
Міжнародна конференція «25-річчя незалежності Республіки Казахстан: Підсумки. Досягнення. Погляд у майбутнє"
Казахстан відзначає 25-річчя незалежності. За цей час країна гідно подолала безліч випробувань, і тепер їй є чим поділитися з іншими. 28 листопада відбулася Міжнародна конференція «25-річчя незалежності Республіки Казахстан: Підсумки. Досягнення. Погляд у майбутнє". Від проекту OUTLOOK конференцію відвідала Ірина Гуменюк.
У Києві презентували книгу, присвячену 25-річчю незалежності Казахстану
Напередодні державного свята - Дня Першого Президента Республіки Казахстан, а також в рамках святкування 25-річчя Незалежності Казахстану, в Києві в Національній Академії наук України відбулася презентація книги «Центральноазіатський Барс».
Посол Казахстану в Україні провів дипломатичний прийом
Напередодні Дня незалежності Казахстану, посольство цієї держави в Україні організувало в Києві урочистий прийом.
Антиядерні ініціативи Казахстану
У Казахстані відбулася міжнародна конференція, присвячена боротьбі з ядерною зброєю: "25 років Міжнародному антиядерному руху "Невада-Семей". Від національної трагедії до національної гордості". Занепокоєні загрозою здоров'ю людства та екології через проведення ядерних випробувань на форумі зібралися профільні експерти й представники міжнародних ЗМІ. Наш головний редактор Дарія Карякіна у складі української делегації відвідала цей визначний захід. І сьогодні OUTLOOK присвячує свій матеріал одній із вельми важливих соціальних тем для людства.
Закрыть
Outlook facebook page