RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019

Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019

19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.

5c92964e4bc0a.jpeg

Організаційним партнером заходу вже вчетверте виступив проект OUTLOOK.

19 лютого 2010 року на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено Резолюцію «Міжнародний день Навруз». Відповідно до Резолюції Генеральна Асамблея ООН закликає держави-члени «докладати зусиль для підвищення рівня інформованості щодо Навруз та організовувати щорічні заходи до цього свята».

У програмі урочистей у столиці було заплановано концерт, у якому виступили артисти, котрі представляють культуру всіх країн-організаторів. Крім того, гості та учасники змогли ознайомитися з виставками предметів народної творчості, побуту, посудом, текстилем, елементами декору, які було презентовано на стендах усіх перелічених вище країн. Черги охочих поласувати стравами, що готують спеціально до Наврузу, були великими, але всі гості змогли відчути кулінарні здібності кухарів під час дегустацій страв національних кухонь.5c9213e82bdf6.jpeg

Українські веснянки також звучали на міжнародному святі.

Танцы 1.jpeg

Узбецький танок заворожує своєю граційністю.

5c921418245cc.jpeg

Символ столиці Республіки Казахстан - Байтерек.

Офіційна церемонія відкриття за участі Надзвичайних та Повноважних Послів країн-організаторів та заступника Міністра молоді та спорту України розпочала за традицією свято.

Від дипломатичного корпусу з промовою виступив Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні Файзулло Холбобоєв:

"По-перше, хочу висловити вдячність Уряду України, за підтримку і сприяння в проведенні нашого свята. Також, висловити величезну подяку керівництву Київської міської державної адміністрації за надану можливість провести наше свято в стінах мерії. Для нас це велика честь. Особливу подяку хочу надіслати проекту OUTLOOK, його керівнику Дарії Карякіній, за прекрасну підготовку і організацію сьогоднішнього свята. Сьогодні NOWRUZ відзначають в майже в 30 країнах світу, він об'єднує близько 300 мільйонів людей. Ось уже котрий рік ми разом з вами святкуємо його в місті Києві та в інших регіонах України.

Слово «Навруз» з таджицько-перської означає - «новий день.Навруз - це світле свято, весни, веселощів і початку року. За допомогою цього свята українській аудиторії надається можливість ближче ознайомитись з культурою і традиціями наших народів. З іншого боку, такі світлі свята зближують, об'єднують і зміцнюють дружбу між нашими країнами і народами.

Сподіваємося Вам все сподобається і ви підете з хорошим враженнями. Дорогі друзі, користуючись нагодою, вітаю всіх вас з міжнародним святом NOWRUZ, бажаю вам весняного настрою, здоров'я, щастя і благополуччя у ваших родинах, миру і процвітання в ваших країнах.

Наврузатон Фируз бод, Ҳар рузатон Навруз бод!”

5c921639c57e9.jpeg

Своїми враженнями про захід поділився і Надзвичайний та Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Манучехр Мораді:

"NOWRUZ – це своєрідний дарунок іранців для всіх народів регіону. Навруз несе радість спілкування та солідарність між нашими народами. В Ірані дуже шанують це свято. Навруз став невід’ємною частиною з іранською культурою, музикою та поезією. Нині його визнано світовою культурною спадщиною. Це свято прийшло до нас від наших мудрих предків, і ми маємо віддати їм шану. Ми дуже раді бути нині присутніми на цьому святі та відзначати його спільно з нашими єдиновірцями, із народами регіону, близькими нам за культурою й духом. Цього радісного свята весни я шлю свої вітання всім людям, а надто хорошим, добрим, гостинним людям України. Продекламую в цьому контексті один із відомих іранських віршів: «Нехай кожен день твій буде Навруз! І хай кожен день будеш ти переможцем!".5c9299862c112.jpeg

5c9213f311e46.jpeg

Уявити азербайджанську тематичну зону без гранату - неможливо!

Свято відвідали глави дипломатичних місій і міжнародних організацій серед яких Надзвичайні та Повноважні Посли Малайзії, Кувейту, Хорватії, Канади, Пакистану, Польші, Палестини, Португалії, Латвії, Молдови, Румунії, В’єтнаму, Білорусі, Грузії, Індії, Угорщини, Тимчасовий повірений у справах Словенії, представники посольств Сербії, Словакії, Індонезії народні депутати, представники громадськості, міністерств, відомств, засобів масової інформації, діаспори країн-учасниць, етнічні спільноти Києва, кияни та гості столиці.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Туреччина в Україні Ягмур Ахмет Гюльдер зазначив:

«Це – перший NOWRUZ, який я святкую в Україні. Я перебуваю в цій державі впродовж трьох місяців і, маю сказати, що ці три місяці видалися дуже динамічними й енергійними. Навруз для нас – то початок нового року, початок весни, пробудження природи. Між іншим, в Україні загалом і в Києві зокрема ми також спостерігаємо, як прокидається весна. Ми вважаємо, що це день, коли ми можемо зібратися разом, привітати настання нового року, і я дуже радий бачити тут представників інших посольств, які також святкують NOWRUZ. Відзначають люди з усієї України й навіть з інших посольств. Захід чудово організовано. Ми вдячні всім, хто доклав зусиль і посприяв тому, щоби це святкування відбулося на такому високому рівні, зокрема й представникам КМДА. І, від імені Туреччини, ми чекатимемо нагоди поділитися цією чудовою атмосферою зі своїми колегами й співвітчизниками звідусіль».

5c921905ed60d.jpeg

5c921400c8775.jpeg

Афганські майстрині створюють на тканинах справжні витвори мистецтва.

5c921410f0daf.jpeg

Вироби з войлоку - візитна картка Киргизької Республіки.

Проведені майстер-класи з каліграфії, ебру та створення вітальної листівки з написами NOWRUZ різними мовами залишили на згадку не тільки емоції у гостей, а й милі приємні «сувеніри», а найкмітливіші гості ще й стали переможцями лотереї від Посольств!

Проект OUTLOOK дякує посольствам-партнерам за довіру та можливість разом з Вами дарувати киянам яскраве свято дружби народів!

Сотні яскравих фото у нашій галереї. Гортайте!

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Без Гранд Базару і мечетей: Стамбул музейний
Музейна програма під час подорожей найчастіше асоціюється з груповими походами, нудними експонатами й відчуттям, нібито втрачаєш з поля зору важливі «вуличні» пам’ятки. Звичайно, це не так, особливо якщо ти в такому унікальному з усіх сторін місті, як Стамбул, де і музеї вражають своїми концепціями.
Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Киргизька юрта: дім серед Небесних гір
Наскільки важлива для киргизів юрта, можна збагнути, придивившись до національного прапора: на червоному полотні поміщений в осяйний сонячний диск гордо красується круглий купол традиційного житла. Хоча звичне життя кочівників і перенеслось у традиційні будинки, юрта все ще займає важливе місце в їхньому побуті...
В Ірані відкрився 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я
У період з 7 по 9 листопада у Центрі розвитку оздоровчого туризму в ісламських країнах у столиці Ірану за підтримки міністерств та міжнародних організацій, що працюють у сфері оздоровлення та оздоровчого туризму, проходить 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Закрыть
Outlook facebook page