RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми були там: Sequoia vs Kings Canyon

Ми були там: Sequoia vs Kings Canyon

Об’їздити на машині добру половину Штатів, обійняти волохаті секвої і набити оскому від сандвічів Subway? Легко. Маркетолог Анна Вітряченко і бізнесмен Едуард Федоров діляться своїми дорожніми нотатками про каліфорнійські національні парки і не тільки.

Sequoia National Park

Місце «must see» для нас – Національний парк Секвоя, розташований на кордоні з гірським пасмом Сьєрра Невада. Неймовірні види, гігантські віковічні дерева, рослинність, тваринний світ – усе приголомшує уяву! Під час подорожі не ховайте далеко фотоапарат – набридне за ним тягнутися.

Висота дерева Генерал Шерман становить 83,8 м, об'єм стовбура оцінюється в 1487 м ³, а вік - в 2300 - 2700 років.

Варто сказати, що добиралися ми до цього природного дива на своїх колесах. Переїзд з Лос-Анджелеса зайняв близько чотирьох годин, але всупереч значній тривалості поїздка нас не стомила. Ба більше, з точки А до точки Б нас довіз один і той же водій. Коли мчиш по рівнинній місцевості, неможливо собі уявити, що через 10 хвилин на тебе чекає зовсім інший, унікальний зелений світ, зі своїм мікрокліматом, мальовничими каньйонами і гірськими річками. АЛЕ! Слід бути готовим до того, що на території самого парку вам доведеться зіткнутися з крутими спусками і підйомами, які супроводжують звивисті серпантини. Тому відрізок шляху, наприклад, у 5 миль може зайняти до півтори години, залежно від складності дороги. Обов'язково врахуйте це, коли будете планувати відвідування визначних місць.

Сама подорож до цього парку не належить до тих ідей, які виникають спонтанно і в останній момент. Ви мусите затриматися тут на 2-3 дні, щоб спокійно погуляти секвойними лісами, а також з'їздити в Kings Canyon – не менш вражаюче місце, розташоване по сусідству. Національний парк Секвоя – одна з найбільш відвідуваних локацій у США, тому всі лоджі й готелі, як на території парку, так і за його межами, мають 95-100% заповненість практично в будь-яку пору року. Найпопулярніший готель, Wuksachi Lodge, розміщений прямо в центрі парку. До речі, столики в ресторані Wuksachi Lodge слід замовляти заздалегідь, краще за добу. Ціни – вище середнього. Вечеря на двох може легко обійтися в 100 $, що, на жаль, не впливає на смакові якості їжі. Ціни за проживання теж не відстають – за одну ніч з вас попросять 250 $. Втім, якщо ви вчасно не забронювали номер у Wuksachi Lodge, не варто впадати у відчай. На відстані 10-20 миль від парку є безліч готелів і ранчо, готових надати у ваше розпорядження будь-які номери від 100-150 $ за добу. Більш бюджетним варіантом буде кемпінг. Для цього є всі умови: зручне розташування майданчиків для наметових містечок, санвузли та міні-маркети, де, крім необхідних продуктів харчування (у наявності навіть пиво і вино), можна придбати спрей від комах, вугілля, дрова, посуд, засоби особистої гігієни тощо.

В'їзд до парку платний – 20 $ з машини. На лобове скло наклеюється пропуск, який діє протягом 7 днів. Фактично за 20 $ ви отримуєте тиждень вільного пересування по всій території. Причому здійснити це можна у будь-яку пору року (взимку працівники запропонують спеціальні ланцюги для коліс вашого автомобіля).

Перше, що необхідно зробити, опинившись тут, – це відвідати Visitors center і отримати детальні карти місцевості з відміченими пам'ятками, музеями, заправними станціями тощо. До речі, персонал парку, від продавців магазинів до рейнджерів, – дуже доброзичливий і надасть відповіді на всі ваші запитання.

Якщо ви приїхали в Sequoia National Park увечері, ми рекомендуємо вам піднятися на Moro Rock, зустріти захід сонця і помилуватися видами. Ще одне незабутнє місце – Crystal Cave. Химерна печера складається зі сталактитів і сталагмітів, які тягнуться один до одного.

Якщо ж ви байдужі до мінералів і карстових утворень, знайти щось на свій смак все одно буде нескладно: велика кількість заплавних лук – для тих, хто шукає спокою, плюс безліч чудових місць для любителів хайкінгу.

Kings Canyon National Park

Як тільки вам стане нудно і ви почнете позіхати від видів Секвої (що малоймовірно, та все ж) – welcome в Національний парк Кінгз-Каньйон. Знаходиться він у півтора-двох годинах шляху від Секвої, це враховуючи їзду по серпантинах.

В'їзд на територію Кінгз-Каньйону безкоштовний. Однак майте на увазі, що в зимові місяці він закритий, оскільки дороги, хоч і рівні, та надто вузькі й небезпечні. За допомогою заповітної карти місцевості з усіма необхідними відмітками складіть свій особистий маршрут «по красотам». Нашим фаворитом стали Roaring River Falls – любителі водоспадів, гадаю, теж оцінять.

На парк Кінгз-Каньйон радимо відвести рівно один день, аби увечері продовжити свій шлях додому... або ж туди, куди підштовхне мандрівника попутний вітер.

І наостанок корисні нотатки.

Простежте за тим, щоб бак вашого авто був повний, перш ніж в'їхати до Національного парку Секвоя: на його території немає заправних станцій. З метою економії бензину можете користуватися послугами автобусів-шатлів.

Візьміть із собою достатню кількість продуктів тривалого зберігання, у парку є тільки один пристойний ресторан (Wuksachi lodge). Решта їжі продається в міні-маркетах. З особистого досвіду: два дні, проведені надголодь, можуть змусити вас подивитися на сандвічі Subway як на вершину кулінарного мистецтва!

Якщо ви боїтеся ведмедів, пум та іншої дикої живності, тримайтеся ближче до людей, видавайте більше шуму при пересуванні або просто розслабтеся і отримуйте задоволення. Ми не чули, щоб когось з'їли або покусали на території парку. Однак вночі їжу все-таки краще зберігати не в машині, а в спеціальних металевих боксах.

Обіймайте секвої: вони теплі й волохаті.

Запасіться виключно зручним взуттям та одягом: вечірні сукні не знадобляться навіть для найбільш вишуканого ресторану в парку.

Keep eyes wide open and enjoy!

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Закрыть
Outlook facebook page