За підтримки посольства Франції Україна приєдналася до всесвітньої кулінарної акції

Напередодні вечері в Резиденції посла Франції Алена Ремі відбулася урочиста презентація проекту за участю самого пана посла, а також спеціально запрошеного для заходу французького кухаря, володаря зірки гіда Мішлен Жеремі Морена. У прес-конференції взяли участь шеф-кухар ресторану Comme il Faut Стефан Ваіттінадане, шеф-кухар ресторану Teatro Емануель Соарес.
У своїй вступній промові пан Ремі зазначив, що для нього велика честь, що Україна бере участь у даному проекті.
«Ідея французької вечері народилася у знаменитого шеф-кухаря Огюста Ескоф'є в 1912 році. Саме він запропонував ідею «Епікурейських вечорів». На його пропозицію відгукнулися 150 країн світу. Вже пізніше його ідею допрацював Ален Дюкас. В Україні до акції долучилися 4 ресторани: київські Comme il Faut, Teatro, Вернісаж, а також ресторан львівського готелю Леополіс », - сказав Ремі.
Він також підкреслив, що в один вечір, 19 березня, в 1300 ресторанах по всьому світу пройде французька вечеря. І кожен з них представить абсолютно різні меню, що продемонструє, наскільки французька кухня дивовижна і різноманітна.
«Головна трапеза відбудеться у Франції у замку Версаль, куди запрошені 650 осіб, у тому числі і посли усіх країн світу, включаючи і українського посла Олега Шамшура», - заявив Ремі.
Секретами успіху з українською публікою поділився, і кухар Жеремі Морен, він розповів наскільки хвилююче і в той же час відповідально бути володарем зірки гіда Мішлен. «За роки своєї професійної діяльності я отримував досвід в ресторанах декількох паризьких готелів. Своєю величезною удачею вважаю те, що мені пощастило працювати під керівництвом таких видатних кухарів як Ерік Фрешон і Яннік Аллено».
Свою зірку Мішлен Морен отримав в 2008 році, через рік після того як переїхав до Тулузи. «Вам може здатися, що це дуже швидко, але я пройшов через величезний стрес, щоб досягти цього результату», - сказав Морен.
За його словами, отримавши таку високу нагороду, у кухаря виникає відразу дві проблеми: Не загубити її і отримати наступну.
«Якщо ви змінюєте ресторан, і виходьте із того місця, де ви отримали зірку, з собою ви її забрати не можете, вам необхідно ретельно працювати, щоб отримати нову. Звичайно, певні привілеї є, адже ти вже був лауреатом, але все одно це дуже важко », - зазначив кулінар.
Шеф-кухарі також розкрили невеликі секрети, чим пригощатимуть українську публіку.
Зокрема Жеремі Морен, який приготує вечерю в резиденції посла Франції, буде пригощати своїх гостей традиційним стравами своєї країни. «В основу свого меню я заклав дегустаційний принцип самого проекту Смак Франції. Всі мої страви продемонструють гостям всю сутність нашої кухні. І так в програмі моєї вечері фуа-гра з різними соусами, спаржа з салом, риба з бульйоном з каштанів і трюфелями, птиця зі спеціями і трюфельно-картопляним пюре і звичайно ж сир, який я спеціально привіз із Франції. А на десерт груша, фарширована шафраном з шоколадом і какао ».
Гостей ресторану Comme il Faut і Teatro пригощатимуть не менше вишуканими стравами. Зокрема: вар'єте на основі рибних інгредієнтів, лосось Гравлакс, фуа-гра, морські гребінцями зі спаржею. Різними варіантами приготування риби, а саме сібаса. На м'ясну страву запропонує класичний Шато Бріан з пюре із трюфеля і телятину Девінгтон. І завершать маестро вечір чудовими десертами.
Про те, як пройшла презентація - дивіться в нашій новій галереї: