RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  «Прапор вам у руки»

«Прапор вам у руки»

Національний прапор – своєрідна візитна картка, поглянувши на яку, хоча б приблизно уявляєш, чого очікувати від тієї чи іншої країни. OUTLOOK розповість про «най-най» серед них.

Найбільш людинолюбним можна вважати прапор Швейцарії, адже він максимально наближений до символу «Червоного Хреста». І це не випадково: один з ініціаторів створення організації, Жан Анрі Дюнан, був родом якраз із країни банків. Повернімося до прапора. Він, між іншим, тільки «другий квадратний в океані прямокутних» поряд з ватиканським, а історія його тягнеться ще з XIII століття. Цей стяг, прийнятий за державний символ Швейцарії у XIX столітті, походить від герба кантону Швіц, правителі якого зіграли велику роль в об'єднанні розрізнених альпійських земель в одну країну. 

Світ же вперше побачив саме цей білий хрест на червоному тлі в не найбільш гуманний момент людської історії – під час битви при Лаупене 1339 року.

Стяг Мозамбіку – один із найвойовничіших: на ньому, крім іншого, зображено автомат Калашникова. Взагалі, на чорному континенті помістити зброю на прапор або герб – цілком звичайна річ. Втішає те, що ця агресивна традиція з часом відходить у минуле – ще 15-20 років тому подібні «витвори» зустрічалися куди частіше. Якщо ж розбирати прапор Мозамбіку, то, крім дітища радянського інженера, що говорить саме за себе, не вимагаючи розшифровки, ще одним його елементом є зірка, котра символізує надію на солідарність всього світу з мозамбікським народом. Ну а решта – простіше простого: книга – освіта, мотика – сільське господарство, зелена смужка – рослинність, чорна – приналежність до Африки, золотиста – природні багатства, білі – свобода.

Острів Норфолк, розташований на схід від Австралії, був відкритий Джеймсом Куком 1774 року. До 1854-го ця територія, де сьогодні проживає трохи більше двох тисяч осіб, була справжнісінькою в'язницею в океані. Проте, коли тридцять з гаком років тому там затверджували національний прапор, влада вирішила не ворушити темне минуле. Взявши за основу прапор Канади, норфолкці змінили червоний колір на зелений, а кленовий лист – на місцеву сосну. Вийшло дуже заспокійливо.

Хто сказав, що тільки прямокутні та квадратні форми можуть використовуватися для зображення прапора? Швидше за все, так подумали в Непалі і «забабахали» дивну геометричну фігуру, що нагадує половину червоної ялинки. Цей колір відноситься до часів династії Рана. Стяг, затверджений 1962 року, згідно з офіційним трактуванням символізує гімалайські вершини і єдність двох релігій – буддизму та індуїзму. До речі, раніше на Місяці і Сонці були ще й людські обличчя.

Влада островів Сан-П'єр і Мікелон, розташованих в Атлантичному океані, вирішила, що оскільки прапор вже є, то на ньому слід постаратися розмістити якщо не все, то багато чого. За знаменами цих французьких територій можна вивчати історію. Тут ви знайдете згадку про перших колоністів – басків з їхнім стягом, про наступних господарів – бретонців з хутром горностая, а також про «леопардових» нормандців. Решту простору віддано на відкуп океану і кораблю першовідкривача, Жака Картьє, який, крім іншого, свого часу «знайшов» Канаду.

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Незабутня Чагатта: жахи в долині Летч
У лютому Швейцарію не впізнати: на вулиці вихлюпується божевільна стихія масничних карнавалів, ненаситної обжерливості і кошачих концертів гугге-музики. Тільки нечисть якась квола – всюди одні й ті ж гламурні вампіри і хирляві зомбі. Хочете, щоб стало по-справжньому страшно? Вирушайте в долину Летч святкувати Чагатту: інфернальні персонажі альпійського фольклору будуть довго переслідувати вас уві сні!
З вітерцем! На собаках по Швейцарії
Перегони собачих упряжок – національна пристрасть швейцарців: неспроста один з найкращих центрів підготовки їздових собак в Європі розташований у лісовому селі Сен-Серж, що причаїлося за перевалами Юрських гір. Шлях у володіння хаскі лежить через сонячний сосновий бір по мальовничому трекінговому маршруту від гори до долини Коль де ла Живрінь.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Історія бренду: Швейцарський ніж
Напевно, у світі не знайти чоловіка, в котрого не було б швейцарського ножа чи його подоби. І нехай ідея кишенькового ножа з’явилася зовсім не у Швейцарії, світову славу він здобув саме завдяки швейцарцеві Карлу Ельзенеру, і тепер нерозривно асоціюється з його батьківщиною і бездоганною швейцарською якістю.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Австралійський едем – острів Кенгуру
Грізні хвилі то підіймаються, немов воїни на чатах, то розбиваються об скелястий берег і, складаючи зброю і покірно відступаючи, розсипаються у піну. Вітер вільно гуляє поміж лавандових полів, а евкаліптові діброви ховають у своїх заростях сонних коал. От-от сутінки накриють усе живе темним ковшем, і нічне життя похапцем розправить свої крила.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Заява посла Австралії з нагоди Національного дня
Посол Австралії в Україні Брюс Едвардс у своєму зверненні з нагоди Національного дня зазначив основні виклики, з якими Австралія зіткнулась у 2020 році, а також запевнив, що "разом ми змінимо ситуацію на краще".
А ви знали...?
Гори і печери у цьому випуску вразять вас своєю величчю, будівля із землі і бамбука - неповторністю, а нові види спорту для Олімпіади 2021 - незвичністю. І об'єднує їх одне лиш слово "вау", яке охарактеризує ваше здивування від прочитаного.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Закрыть
Outlook facebook page