RU  UK  EN
Статьи  >  День Мабо в Австралії

День Мабо в Австралії

3 червня аборигени Австралії шанують пам'ять борця за їхні права і національного героя Едді Мабо, який домігся від влади країни визнання, що корінне населення має права на землю на материку.

Аборигени, які проживали на континенті, не зуміли оформити жодних документів на власність. Вони вірили, що щільний зв'язок з могилами предків це найкращий доказ законності їхнього проживання там. Межами всіх володінь у тубільців служили річки, озера і гори. А через відсутність писемності всі закони і традиції передавалися наступним поколінням через пісні, танці, живопис і усні розповіді.

Британські колонізатори, які прибули на материк в 18 столітті, не визнали таких правил оформлення власності і порахували місцеве населення занадто примітивним, щоб вести з ним будь-які переговори. Однак і не заперечували їх присутності на територіях Австралії.

Опинившись у безвихідній ситуації, аборигени стали боротися за свої права. Протягом 200 років вони не могли домогтися ніякого розуміння від британської влади. І лише в 1982 році житель племені Меріам Едді Мабо і його одноплемінники домоглися прийняття їх позову до Верховного Суду Австралії.

Справедливість перемогла, і було доведено, що в доколоніальні часи корінні народи таки володіли землею і міф про «нічийності» австралійських територій був остаточно зруйнований.

З тих пір корінне населення 3 червня відзначає День Мабо. На жаль, сам винуватець торжества не дожив до цього моменту. У січні 1992 року він помер у віці 56 років.

Вам это будет интересно:
День визволення Африки
25 травня відзначається День визволення Африки, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.
Європейський день сусідів
В 2000 році в Парижі було прийнято рішення про введення в Європі нового свята – Дня сусідів.
Всесвітній день черепахи
23 травня за ініціативою Американського товариства порятунку черепах відзначається Всесвітній день, присвячений цій тварині, що символізує мудрість і довголіття.
Опубліковано перший прототип атласу
20 травня 1570 року було опубліковано перший прототип географічного атласу, розроблений південноірландським картографом Абрахамом Ортеліусом.
День Ататюрка, молоді та спорту в Туреччині
19 травня в Туреччині відзначають День молоді та спорту, присвячений першому президенту республіки Мустафі Кемалю Ататюрку.
День конституції в Норвегії
17 травня в Норвегії відзначають двохсоту річницю незалежності від Данії і День конституції.
День біографів
16 травня 1763 року в одному з книжкових магазинів Лондона відбулася зустріч відомого літературного критика, автора тлумачного англійського словника Семюела Джонсона з Джеймсом Босуеллом, у результаті якої народився один із найвідоміших життєписів в історії, а світ отримав ще одне свято – Міжнародний день біографа.
День незалежності Парагваю
14 і 15 травня в латиноамериканській державі Парагвай відзначають день незалежності.
Міжнародний день хумус
Хумус - це популярна в країнах Близького Сходу закуска з нутового пюре. Останнім часом він стає все популярнішим і в інших країнах, особливо серед вегетаріанців і прихильників безглютенової дієти. Існує навіть Міжнародний день хумус, який відзначається 13 травня.
Анфестірія на Кіпрі
Свято квітів на Кіпрі або Анфестірія - це не просто свято, а данина поваги незвичайним багатствам природи цього острова.
Фестиваль квітів у Хіросімі
Щороку на початку травня в Хіросімі влаштовують яскравий фестиваль, який присвячений тільки квітам. Це знаменитий Фестиваль квітів в Хіросімі, на який з'їжджається подивитися понад півтора мільйона людей щороку.
Фестиваль папуги у Франції
Фестиваль папуги проводиться у Верхній Гаронні в перші вихідні травня, починаючи з п'ятниці, і збирає близько 40 лучників, одягнених в середньовічний одяг. Вони повинні потрапити з лука в семи кілограмового папуги, поставленого на верхівку 45-метрової щогли. Стрілок, якому вдасться збити птицю, стає королем свята.
День леї на Гаваях
1 травня жителі Гавайських островів відзначають День леї - квіткових гірлянд, які є одним із символів Гаваїв і незмінним атрибутом зустрічі на острів гостей.
Вальпургієва ніч
Сьогодні після опівночі на Землю опуститься Вальпургієва ніч - згідно з легендою, сама таємнича і містична ніч в році.
Міжнародний день охорони праці
28 квітня відзначається Міжнародний день охорони праці. Ця дата була проголошена в 2003 році в пам'ять про людей, загиблих на робочому місці.
У цей день була запатентована газована вода
24 квітня 1833 в США була запатентована газована вода. Її творець - вчений Джозеф Прістлі, який довів процес фотосинтезу і творець звеселяючого газу.
День любові в Грузії
15 квітня відзначається щорічно День любові в Грузії. Заснувати це свято, присвячене закоханим, в якості альтернативи відомому західному святу під назвою День святого Валентина запропонував грузинському парламенту Бесик Чубінідзе - місцевий діяч шоу-бізнесу.
Панамериканский день
Сьогодні 35 країн Північної і Південної Америки святкують Панамериканський день.
Міжнародний день польоту людини в космос
12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.
День нарождення Джозефа Пулітцера
10 квітня - день народження засновника жовтої преси і знаменитої премії в галузі літератури та журналістики Джозефа Пулітцера.
Закрыть
Outlook facebook page