RU  UK  EN
Статьи  >  Міжнародний день польоту людини в космос

Міжнародний день польоту людини в космос

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.

108 хвилин, проведені Гагаріним в навколоземному просторі, оповиті низкою таємниць і загадок. Частина інформації про політ досі залишається засекреченою. На честь знаменного свята ми відшукали кілька цікавих фактів про героїчні події 50-річної давності.

  • У травні 1961 США готувалися запустити людину в космос. Головний конструктор СРСР Сергій Корольов не міг поступитися американцям і наполіг на рішенні почати підготовку до космічного польоту.
  • У Гагаріна було два дублера Герман Титов і Григорій Нелюбов. Перший приїхав з Гагаріним разом на Байконур і на випадок екстремальної ситуації був одягнений у скафандр і готувався полетіти в космос замість нього. У союзі взагалі була ідея замінити Гагаріна, батька двох маленьких дочок, на бездітного Германа Титова, адже ніхто з медкомісії не давав гарантій, що космонавт повернеться живим. Однак на кандидатурі Гагаріна наполіг Корольов.
  • На початку квітня Юрій Гагарін написав прощальний лист дружині на випадок, якщо станеться катастрофа. У 1961 році він не знадобився, його передали дружині героя після смерті Гагаріна в авіакатастрофі 27 березня 1968 року
  • Старт корабля таїв у собі неймовірний ризик. Схемою польоту передбачався порятунок космонавта на всіх етапах, крім перших 20 секунд. У разі пожежі пілот повинен був стрибати з ракети. За його порятунок відповідали чотири людини, які сиділи в укритті з великою нейлоновою сіткою, які повинні були вискочити назовні, розтягнути сітку і врятувати космонавта.
  • Ще одна небезпека - нервово-психічний зрив, який міг статися в ході польоту. Щоб хоч якось контролювати стан космонавта і захистити його від небезпеки йому наказали безперервно вести переговори з Землею. І Гагарін вів свій радіорепортаж весь час.
  • Під час заключного етапу польоту Юрій Гагарін сказав: «Я горю, прощавайте, товариші!». Перший космонавт Землі не мав чіткого уявлення про те, як виглядатиме проходження кораблем щільних шарів атмосфери. Тому побачивши в ілюмінаторі розбурхане полум'я, припустив, що судно палає. Насправді тертя жароміцної обшивки корабля про атмосферу - робочий момент.
    За матеріалами calend.ru
Вам это будет интересно:
День визволення Африки
25 травня відзначається День визволення Африки, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.
Опубліковано перший прототип атласу
20 травня 1570 року було опубліковано перший прототип географічного атласу, розроблений південноірландським картографом Абрахамом Ортеліусом.
Народився Омар Хайям
18 травня 1048 року народився видатний перський поет, філософ, математик і астролог, а також автор безлічі афоризмів Омар Хайям.
У цей день була запатентована газована вода
24 квітня 1833 в США була запатентована газована вода. Її творець - вчений Джозеф Прістлі, який довів процес фотосинтезу і творець звеселяючого газу.
Королева Єлизавета II відзначає 92-річний ювілей
Британській королеві Єлизаветі II, яка знаходиться на троні з 1952 року і є самим довго правлячим британським монархом в історії, 21 квітня виповнюється 92 роки.
День нарождення Джозефа Пулітцера
10 квітня - день народження засновника жовтої преси і знаменитої премії в галузі літератури та журналістики Джозефа Пулітцера.
Знайшли останнього казахського єдинорога
Російські вчені виявили добре збережений череп сибірського єдинорога - вимерлого шерстистого ссавця Elasmotherium sibiricum з сімейства носорогових. Вік останків сягає 29 тисяч років. Про це пише видання Science Alert.
У Швеції почали друкувати частини тіла на 3D-принтері
Засновник стартапа Cellink Ерік Гатенхольм показав, що органи людини можна друкувати на спеціальному 3D-принтері.
Гонки автомобілів-ветеранів у Лондоні
У перші вихідні листопада на вулиці Лондона традиційно виїжджають старовинні автомобілі, щоб позмагатися не тільки в швидкості, але і в красі та грації.
Національний день скам'янілостей в США
У США існує незвичайне свято, присвячене поширенню інформації про наукові та освітні важливості, яку представляють викопні останки. Це свято називається Національний день скам'янілостей, а святкують його в середині жовтня.
Святослав Вакарчук прочитає лекції у Стенфордському університеті
Творчу відпустку фронтмен гурту«Океан Ельзи» Святослав Вакарчук проведе в престижному вузі США.
День короля в Нідерландах
26 квітня в Нідерладни вперше відзначать День короля.
День ДНК
25 квітня 1953 року в британському журналі Nature була опублікована стаття вчених з Кембриджу Френсіса Кріка та Джеймса Уотсона, в якій вони описали своє революційне відкриття - дезоксирибонуклеїнову кислоту, відому як ДНК.
У Неаполі врятована єдина в Італії робота Бенксі
Робота Бенксі "Мадонна з рушницею" врятована, завдяки скляній вітрині. Як пише портал "Італія по-русски", це єдине творіння самого знаменитого вуличного художника в Італії.
Британський професор вирішив математичну загадку 1637 року
62-річний професор Оксфордського університету сер Ендрю Уайлс удостоєний Абелівської премії норвезької Академії наук і літератури за доказ теореми Ферма, яка турбує математиків усього світу кілька сотень років.
У Швейцарії відкриють музей Чарлі Чапліна
Засновники повідомили, що, нарешті, після 15 років планування, цієї весни буде відкрито музей Чарлі Чапліна. Дата відкриття - 17 квітня.
Міжнародний день дітей, хворих на рак
День дітей, хворих на рак відзначають 15 лютого щорічно багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році з ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO).
Медики підтвердили реальність першою в світі пересадки голови
Хірурги Серджіо Канаверо і Жень Сяотін підтвердили реальність пересадки голови росіянину Валерію Спиридонову. Про це, як повідомляють РИА Новости, медик з Італії розповів в інтерв'ю, присвяченому результатам дослідів по з'єднанню спинного мозку у гризунів та пересадці голови у мавп.
Світова спадщина ЮНЕСКО поповнилося п'ятьма об'єктами
У 2015 році в список місць, що охороняються ЮНЕСКО, були внесені нові історично цінні локації.
Серфер з Нової Зеландії врятував принца Данії
В австралійському місті Голд-Кост серфінгіст з Нової Зеландії Нік Малкольм врятував життя спадкоємцю принцу Данії Крістіану. Інцидент стався в австралійському штаті Квінсленд під час відпочинку королівської сім'ї на пляжі Мермейд у четвер, 17 грудня, повідомляє 7 news.
Закрыть
Outlook facebook page