RU  UK  EN
Статьи  >  Британський професор вирішив математичну загадку 1637 року

Британський професор вирішив математичну загадку 1637 року

Автор: 29.03.2016 | наука
62-річний професор Оксфордського університету сер Ендрю Уайлс удостоєний Абелівської премії норвезької Академії наук і літератури за доказ теореми Ферма, яка турбує математиків усього світу кілька сотень років.

Опублікована в 1637 році теорема свідчить, що «немає рішень в цілих числах рівняння виду x^n+y^n=z^n n при n більше 2». Сам французький математик П'єр де Ферма писав, що довів свою теорему, проте це доказ чомусь не було віддане громадськості.

«Для мене це величезна честь отримати премію Абеля і приєднатися до попередніх лауреатам, які внесли такі видатні вклади в математику. Рівняння Ферма було пристрастю всього мого життя з самого раннього віку, і його рішення дало мені невимовне відчуття задоволення. Сподіваюся, що моє рішення вікового питання надихне молодих людей взятися за математику і попрацювати над іншими проблемами цього красивого і захоплюючого предмета ».

За словами сера Ендрю Уайлса, насправді він вирішив рівняння ще в 1994 році і навіть опублікував своє доказ. Але його досягнення було сприйнято як епохальне тільки зараз.

Свою нагороду в розмірі 6 мільйонів норвезьких крон (£ 495000) з рук кронпринца Норвегії Хокона професор отримає в травні.

Вам это будет интересно:
Міжнародний день польоту людини в космос
12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.
Знайшли останнього казахського єдинорога
Російські вчені виявили добре збережений череп сибірського єдинорога - вимерлого шерстистого ссавця Elasmotherium sibiricum з сімейства носорогових. Вік останків сягає 29 тисяч років. Про це пише видання Science Alert.
У Швеції почали друкувати частини тіла на 3D-принтері
Засновник стартапа Cellink Ерік Гатенхольм показав, що органи людини можна друкувати на спеціальному 3D-принтері.
Національний день скам'янілостей в США
У США існує незвичайне свято, присвячене поширенню інформації про наукові та освітні важливості, яку представляють викопні останки. Це свято називається Національний день скам'янілостей, а святкують його в середині жовтня.
День ДНК
25 квітня 1953 року в британському журналі Nature була опублікована стаття вчених з Кембриджу Френсіса Кріка та Джеймса Уотсона, в якій вони описали своє революційне відкриття - дезоксирибонуклеїнову кислоту, відому як ДНК.
Міжнародний день дітей, хворих на рак
День дітей, хворих на рак відзначають 15 лютого щорічно багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році з ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO).
Медики підтвердили реальність першою в світі пересадки голови
Хірурги Серджіо Канаверо і Жень Сяотін підтвердили реальність пересадки голови росіянину Валерію Спиридонову. Про це, як повідомляють РИА Новости, медик з Італії розповів в інтерв'ю, присвяченому результатам дослідів по з'єднанню спинного мозку у гризунів та пересадці голови у мавп.
Скелет динозавра виставлений на торги у Великобританії
Скелет м'ясоїдного аллозавра виставлений на торги у Великобританії, повідомляється на сайті аукціонного дому Summers Place Auctions.
Під Стоунхенджем знайшли гігантський пам'ятник
Під Стоунхенджем виявили гігантську споруду епохи неоліту. Моноліти були знайдені на глибині 90 см за допомогою радарів.
Вчені нарахували на Землі більше трьох трильйонів дерев
Згідно з останніми дослідженнями, на Землі зростає більше трьох трильйонів дерев. Це в сім разів більше, ніж вважалося раніше.
На дні Середземного моря знайшли загадковий моноліт
Італійські та ізраїльські вчені виявили на дні Середземного моря загадковий моноліт, створений більше десяти тисяч років тому.
У Британії провели першу в світі пересадку штучного ока
У Британії лікарі з Манчестерскої королівської клініки хірургії ока вперше здійснили пересадку біонічного протеза пацієнтові з порушенням зору.
Вчені спробують повернути трояндам втрачений за століття запах
Біологи виокремили у трояндах фермент RhNUDX1, який відповідає за формування аромату квітів.
Всесвітній день НЛО
2 липня відзначається всесвітній день НЛО.
Було синтезовано перший штучний ген
3 червня 1970 року американський біолог Хар Гобінд Корана оголосив про синтез першого повністю штучного гена в живій клітині.
Американські вчені створили курей з мордами динозаврів
Американські біологи створили ембріони курей з мордами динозаврів - придушивши розвиток білків, за допомогою яких в зародках утворюються дзьоби.
Вчені виявили велику кількість підробок серед єгипетських мумій
Британські вчені з Манчестерського університету та музею досліджували близько 800 мумій тварин і виявили, що 30% з них є підробкою.
Американські вчені заявили про можливе воскресіння мамонтів
Американські вчені заявили про науковий прорив: вперше їм вдалося вставити 14 генів вимерлих мамонтів в ДНК слона. Про це в інтерв'ю газеті The Sunday Times повідомив керівник дослідницького колективу Джордж Черч з Гарварду.
Усередині статуї Будди знайшли мумію
Всередині буддійської статуї XI-XII століть нідерландські вчені виявили мумію ченця, повідомляє Daily Mail
З фонду по боротьбі з Ебола вкрали мільйони доларів
Комісія з боротьби з корупцією в Сьєрра-Леоне виявила розкрадання з Національного фонду по боротьбі з епідемією Ебола, куди з усього світу стікалися кошти для локалізації поширення цього смертельного вірусу.
Закрыть
Outlook facebook page