RU  UK  EN
Статьи  >  Було синтезовано перший штучний ген

Було синтезовано перший штучний ген

3 червня 1970 року американський біолог Хар Гобінд Корана оголосив про синтез першого повністю штучного гена в живій клітині.

У наступні роки вчений продовжував експериментувати і через дев'ять років продемонстрував, як штучні гени функціонують в бактерії.

Ця робота стала поворотним пунктом в генетиці і лежить в основі методів складання цілих геномів з коротконітевих ДНК. Винахід поставлено на виробництво, так що тепер багато компаній надають можливість замовити будь-який синтетичний ген .

Також за своє життя Корану довів, що біологічна мова, загальна для всіх живих організмів, складається з набору трибуквених слів: кожен набір з трьох нуклеотидів кодує специфічну амінокислоту.

За це відкриття Корану був удостоєний Нобелівської премії. Причому, про присудження йому найвищої нагороди у сфері науки вчений дізнався самим останнім. У день оголошення лауреатів Корану поїхав в котедж на березі озера без телефону або радіо, щоб писати статті і дізнався про премії лише від своєї дружини.

Вам это будет интересно:
День визволення Африки
25 травня відзначається День визволення Африки, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.
Опубліковано перший прототип атласу
20 травня 1570 року було опубліковано перший прототип географічного атласу, розроблений південноірландським картографом Абрахамом Ортеліусом.
У цей день була запатентована газована вода
24 квітня 1833 в США була запатентована газована вода. Її творець - вчений Джозеф Прістлі, який довів процес фотосинтезу і творець звеселяючого газу.
Міжнародний день польоту людини в космос
12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.
День нарождення Джозефа Пулітцера
10 квітня - день народження засновника жовтої преси і знаменитої премії в галузі літератури та журналістики Джозефа Пулітцера.
Знайшли останнього казахського єдинорога
Російські вчені виявили добре збережений череп сибірського єдинорога - вимерлого шерстистого ссавця Elasmotherium sibiricum з сімейства носорогових. Вік останків сягає 29 тисяч років. Про це пише видання Science Alert.
У Швеції почали друкувати частини тіла на 3D-принтері
Засновник стартапа Cellink Ерік Гатенхольм показав, що органи людини можна друкувати на спеціальному 3D-принтері.
Гонки автомобілів-ветеранів у Лондоні
У перші вихідні листопада на вулиці Лондона традиційно виїжджають старовинні автомобілі, щоб позмагатися не тільки в швидкості, але і в красі та грації.
Національний день скам'янілостей в США
У США існує незвичайне свято, присвячене поширенню інформації про наукові та освітні важливості, яку представляють викопні останки. Це свято називається Національний день скам'янілостей, а святкують його в середині жовтня.
День ДНК
25 квітня 1953 року в британському журналі Nature була опублікована стаття вчених з Кембриджу Френсіса Кріка та Джеймса Уотсона, в якій вони описали своє революційне відкриття - дезоксирибонуклеїнову кислоту, відому як ДНК.
Британський професор вирішив математичну загадку 1637 року
62-річний професор Оксфордського університету сер Ендрю Уайлс удостоєний Абелівської премії норвезької Академії наук і літератури за доказ теореми Ферма, яка турбує математиків усього світу кілька сотень років.
Міжнародний день дітей, хворих на рак
День дітей, хворих на рак відзначають 15 лютого щорічно багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році з ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO).
Медики підтвердили реальність першою в світі пересадки голови
Хірурги Серджіо Канаверо і Жень Сяотін підтвердили реальність пересадки голови росіянину Валерію Спиридонову. Про це, як повідомляють РИА Новости, медик з Італії розповів в інтерв'ю, присвяченому результатам дослідів по з'єднанню спинного мозку у гризунів та пересадці голови у мавп.
Світова спадщина ЮНЕСКО поповнилося п'ятьма об'єктами
У 2015 році в список місць, що охороняються ЮНЕСКО, були внесені нові історично цінні локації.
Скелет динозавра виставлений на торги у Великобританії
Скелет м'ясоїдного аллозавра виставлений на торги у Великобританії, повідомляється на сайті аукціонного дому Summers Place Auctions.
Під Стоунхенджем знайшли гігантський пам'ятник
Під Стоунхенджем виявили гігантську споруду епохи неоліту. Моноліти були знайдені на глибині 90 см за допомогою радарів.
Вперше за 100 років продадуть рідкісний коштовний камінь
Рідкісний дорогоцінний камінь з однієї із самих найбільших колекцій світу, що став причиною десятирічного розбрату всередині однієї родини і побував в руках завзятих гравців і аристократів, виставлений на продаж вперше за столітній період.
Вчені нарахували на Землі більше трьох трильйонів дерев
Згідно з останніми дослідженнями, на Землі зростає більше трьох трильйонів дерев. Це в сім разів більше, ніж вважалося раніше.
ООН підтвердила знищення храму Бела в Сирії
Знімки з супутника підтверджують знищення одного з головних пам'ятників античності в Сирії - храму Бела - бойовиками терористичного угрупування «Ісламська держава».
День мрії в США
День 28 серпня відомий в Сполучених Штатах Америки під неофіційною назвою «День мрії». Саме в цей день в 1963 році Мартін Лютер Кінг виголосив свою найвідомішу промову - «У мене є мрія» («I have a dream»).
Закрыть
Outlook facebook page