RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Між берегів

Між берегів

Автор: 15.03.2019 | цікавинки, рейтинг
Як показує практика, навіть найутилітарніші речі можна зробити предметом мистецтва. Якщо проявити фантазію і «не рубати» творчість, все стає незвичайним. Наприклад, мости. За логікою основне призначення таких конструкцій – з’єднати два береги, тому головне в них – безпека. Однак іноді люди керуються іншими критеріями.

До речі, найбільше мостів не в Пітері і навіть не у Венеції. На першому місці за кількістю «переправ» – німецький Гамбург, їх там близько двох з половиною тисяч. Минулої зими я провів у цьому місті майже тиждень і, катаючись на велосипеді, збився з рахунку. Хоча, мабуть, не перетнув і десятої частини тамтешнього багатства.

Взагалі, німці люблять і вміють робити мости. Взяти, приміром, знамените Магдебурзьке водне перехрестя. По цьому чуду не тільки ходять люди, а й пропливають кораблі, адже крім асфальту там є і водна гладь. Параметри споруди вражають: довжина – 918, ширина – 42, а висота над Ельбою – 90 метрів. Проект задумали ще до початку Другої світової війни, але основна його частина була побудована вже після падіння Берлінської стіни. Вартість унікальної конструкції близько 80 мільйонів євро.Фото overflightstock.com

У сусідніх Нідерландах кількість каналів, маленьких і не дуже, теж дозволяє експериментувати місцевим архітекторам. Одна з найвідоміших споруд – «Міст Мойсея». Голландці створили геніальний об’єкт зі спеціальної деревини, стійкої до вологи. Пішохідний настил знаходиться нижче рівня води, його видно лише на близькій відстані. Міст прославився вже далеко за межами Голландії, він багато разів брав участь і перемагав у різних конкурсах.Фото discover.rbcroyalbank.com

«В нікуди» можна поїхати не тільки по трасі з відомого фільму, а й по норвезькому мосту. Місцеві автолюбителі називають його «п’яним», адже споруда змінює свій напрямок залежно від кута зору. Здалеку взагалі здається, що перед вами трамплін. Насправді, Сторсесундетський міст з’єднує острів Аверой з материком. З’явившись у 1989 році, переправа замінила пором, який ходив лише в певний час. До речі, перші 10 років проїзд був платним, та потім норвезька влада зглянулася над пасажирами.Фото reddit.com

Тим часом в Азії шукають нові підходи не тільки до самої конструкції, але й до того, з чого вона складається. Тамтешні мости часто виготовляють з незвичних екологічно чистих матеріалів. Гарним прикладом можуть стати жителі одного індійського селища, які займаються тим, що... «вирощують» мости. Ще пару століть тому селяни почали певним чином направляти коріння дерев. За ці роки було створено кілька споруд загальною довжиною понад 3 кілометри. Така переправа вийшла досить міцною: вона витримує до 50 осіб і стійка до повеней і злив.

Дивіться також: Інфраструктура по-китайськи: неймовірний міст, що єднає Макао і Гонконг

У Непалі одним із головних туристичних об’єктів є міст біля села Гаса. І нехай виглядає він не дуже надійно, його міцність перевірена роками. Для місцевих жителів ця конструкція – єдиний «вихід у світ» і зв’язок із цивілізацією. Якщо ви раптом опинитеся поблизу і треба буде перейти на інший бік, не хвилюйтеся, по мосту щодня ходять десятки тварин. Інцидентів ще не було і, сподіваємося, не буде.

Оскільки ми вже заговорили про тварин, не можна не згадати про спеціальний міст у Канаді. Конструкція, розташована на трасі неподалік від Національного парку Банф, створена саме для братів наших менших, щоб вони не гинули під колесами автомобілів. Перші подібні переправи почали з’являтися ще в 50-х роках минулого століття у Франції. Сьогодні їх активно будують у багатьох країнах.Фото telegraph.co

В Англії основною мостовою пам’яткою вважається «Міст для мавп». Він практично невагомо ширяє над ставком у Таттон-парку. Людям користуватися даною конструкцією не можна, адже це арт-об’єкт, про що свідчить табличка біля переправи. Але це не позбавляє задум оригінальності, і, можливо, з часом такими мостами їздитимуть навіть машини.Фото dezeen.com

Ну а якщо вас дуже вже приваблює висота і відчуття польоту приносить радість, треба їхати до Франції, на знаменитий Віадук Мійо. Висота споруди – близько 340 метрів. За цим показником мосту програє навіть головний туристичний об’єкт країни – Ейфелева вежа. Ті, хто там побував, кажуть, що будь-який драндулет на ньому перетворюється на літальний апарат і здається, ніби летиш. А чом би й ні, адже хмари – під вами.Фото fosterandpartners.com

Головне фото wsllpaper.com

Вам это будет интересно:
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Як незвично провести час у Копенгагені: Христианія – оплот свободи
Усі ми так чи інакше прагнемо свободи – особистої чи національної, матеріальної чи духовної. Дивне поселення Христианія в центрі датської столиці – одна із спроб досягти повної свободи від законів матеріального світу.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Обігнути край світу. Мис Горн
Для моряків обігнути мис Горн, який розкинувся на самісінькому півдні Аргентини, – успіх, рівний підкоренню Евересту для альпіністів. Кинути виклик велетенським хвилям, ураганному вітру та прошмигнути під вітрилами навколо «старого людожера» вперше вдалося 29 січня 1616 року.
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
БагатоМЕТРОва краса
Жителі великих міст чи не щодня користуються метрополітеном. На жаль, у стрімкому ритмі сучасного життя мало хто може дозволити собі насолоджуватись дизайном підземок. OUTLOOK не навчився зупиняти час, однак ми змогли підібрати для вас п'ятнадцять найдивовижніших станцій з усього світу.
На чортовім кружляли колесі…
Крім кількох східноєвропейських країн, круглий металевий атракціон більше ніде не називають «чортовим». Іменоване за прізвищем творця «колесо Ферріса» вперше відкрило панораму Чикаго з 80-метрової висоти 1893 року. Відтоді вертикальний круг з кабінками почав з'являтися мало не в кожному великому місті. OUTLOOK пропонує вам дізнатися про найбільш вражаючі його екземпляри.
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
А ви знали...?
У цій рубриці ми коротко розповімо про ТОП-5 найбільш вражаючих новин зі сфери культури, які вразили суспільство за останній тиждень. Ми впевнені, нам є чим вас вразити!
Міські стежки. Найвужчі і найширші вулиці світу
Понад половину населення планети живе в містах, пронизаних безліччю вулиць – довгих і коротких, широких та вузьких, гарних і не дуже. Критеріїв тут немає, комусь нетрі Ріо миліші за бродвейські авеню. Ми не беремося стверджувати, що краще чи гірше, а просто зосередимось на показниках.
Закрыть
Outlook facebook page