RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  5 питань від молоді послу ПАР в Україні Андре Йоханнесу Гроєневальду

5 питань від молоді послу ПАР в Україні Андре Йоханнесу Гроєневальду

Продовжуючи традицію культурних заходів у межах «Diplomatic Greetings», спільного культурного проєкту «OUTLOOK» та ДП «ГДІП», Посол Південно-Африканської Республіки в Україні Андре Йоханнес Гроєневальд зустрівся з учнями Школи молодого українського дипломата при Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка...

...й студентами факультету міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв. Дипломат поділився особливостями зовнішньої політики ПАР і діяльності посольства, а також розповів про важливі нюанси роботи дипломата.

Андре Йоханнес Гроєневальд – Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки в Україні, також у Вірменії, Грузії та Молдові за сумісництвом. Здобув ступені бакалавра мистецтв і права в Стелленбоському університеті, а пізніше – і магістра державного управління в Північно-західному університеті й права в Преторійському університеті ПАР. Із його слів, юридична освіта вельми важлива для дипломата, адже це допомагає сформувати необхідний у міжнародній практиці тип мислення.

Дипломатична діяльність пана Гроєневальда зумовила його перебування на службі в різних частинах світу, зокрема в США, Російській Федерації, Болгарії та країнах Африки. «Пам’ятаю період, коли мені довелося бути в Боснії і Герцеговині за часів Балканських війн, – ділиться враженнями посол. – Це була небезпечна місія, адже звуки гармат чулися звідусіль, і все ж мені випав надзвичайно цікавий досвід. В Україні я не вперше, бував тут у 2000 році і, відверто кажучи, позитивно вражений видимими змінами в країні та її рухом уперед».

Читайте також: Проєкт OUTLOOK реалізував ініціативу FEEL SOUTH AFRICA в рамках фестивалю культур народів світу OWCF за підтримки Посольства ПАР в Україні

Робота Дипломатичної академії південноафриканського Департаменту міжнародних відносин і співпраці (DIRCO), де пан посол працює вже понад десять років, спрямована на професійне навчання молодих дипломатів по всьому світу, з акцентом на сферах, у яких
ПАР має значні напрацювання й передовий досвід, що можуть стати в нагоді іншим країнам. З огляду на це в Міжнародній школі Дипломатичної академії роблять акцент на формуванні навичок управління конфліктами, реформування конституцій, посередництва й мистецтва ведення переговорів. «Історія ПАР демонструє успішну демократичну трансформацію та перемогу над системою апартеїду. До того ж країна має репутацію досвідченої медіаторки й майстрині розв’язання конфліктів, і ми завжди готові ділитися своїм досвідом зі світом. Я також мав честь підтримати групу південноафриканських мирних посередників високого рівня в різних конфліктних ситуаціях, зокрема в Палестині», – зазначив Андре Гроєневальд.

5de0115f48563.jpeg

Діяльність Посольства Південно-Африканської Республіки в Україні націлена передусім на забезпечення повновимірного й належного представлення держави. «Нам необхідно багато працювати і максимально користуватися потенціалом наших двосторонніх відносин. Як свідчать реалії, наші країни не завжди сходилися в поглядах. І у зв’язку з належністю нашої держави до групи БРІКС, в Україні подекуди вважають, що ПАР підтримує політику Російської Федерації. Насправді це не так. Моя місія – переконати в тому, що ми дотримуємося принципової позиції, що витікає з наших національних інтересів, – зауважив посол, додавши, що плідна співпраця потребує активного обміну інформацією на урядовому рівні, а також комунікації та конструктивного діалогу. – Вважаю, досвід ПАР як держави, що успішно пройшла демократичні перетворення, може бути корисним для України».

Особливу увагу у двосторонніх відносинах між ПАР і Україною приділено торговельно-економічномій співпраці, зокрема перспективам розвитку торгівлі і туризму. «Розв’язання проблеми туризму між нашими країнами є нагальним, тому насамперед перед нашими урядами стоїть завдання скорегувати візовий режим. Також важливим є питання економіки, адже що розвиненіша економіка країни, то більше в неї можливостей. Отже, спільні інвестиції – це те, до чого нашим державам треба докладати більше зусиль, аби сприяти взаємному розвиткові».

Читайте також: Проєкт OUTLOOK в рамках події FEEL SOUTH AFRICA створив майданчик для обміну професійним кулінарним досвідом між шеф-кухарями з України та ПАР

Пан посол наголосив і на важливості культурного обміну, заохочуючи до пізнання унікального колориту півден- ноафриканського краю. У цьому контексті неоціненним є розвиток потенціалу сучасної молоді, адже це впливовий «голос змін» і важливий рушій економічного прогресу. Завдяки активним молодим людям 1976-й став для ПАР роком вирішальних трансформацій. Говорив посол і про роль спортивних подій в історичному самовідродженні держави. «Якщо пам’ятаєте, у 1995 році ПАР проводила Чемпіонат світу з регбі, на якому здобула перемогу. Є багато суперечностей через тісну асоціацію цього виду спорту з тоді вже подоланим режимом апартеїду, але завоювання світової першості стало джерелом багатьох знакових моментів для ПАР і яскравим свідченням того, який внесок може зробити спорт у справу примирення, миру й безпеки. Проте ця легендарна подія стала знаком примирення й безпрецедентно об’єднала людей різних рас навколо команди задля досягнення спільної мети», – розповів Пан Гроєневальд, доповнивши, що історія повторюється в новому столітті, коли «Спрінгбокс» знову стала чемпіоном світу (у 2007, 2019 роках), здобувши титул найкращої команди. Турніри сприяли згуртуванню південноафриканського суспільства. ПАР також здобула перемогу в Африканському кубку націй із футболу, а також вдало виступила на Чемпіонаті світу з футболу та Олімпійських іграх, що вчергове посприяло процесу національного примирення в республіці.

5de0114730cd5.jpeg

Звертаючись до сьогодення, Андре Йоханнес Гроєневальд акцентував на ролі ПАР в Раді Безпеки ООН як важливого елементу забезпечення миру і безпеки у світі: «ПАР нині також головує в Африканському Союзі, визначивши як свої пріоритети врегулювання конфліктів, економічний розвиток, кліматичні зміни і гендерну рівність, що є частиною “WPS” – концепції сталого розвитку країни, тлумаченої як “women, peace and security” (“жінки, мир і безпека”)».

Посол не оминув і сторінок із досвіду дипломатичної служби. «Робота дипломата не завжди передбачає добродушні прийоми, приємних співрозмовників, гарну їжу й напої. Ми також відвідуємо місця, де вирує стрілянина, і покладатися доводиться лише на власну фортуну. Дипломатична служба передбачає складні ситуації та виклики, проте вони варті того. Справжня дипломатія мусить іти від серця. Важливо й те, що ми робимо для розвитку своєї країни», – пояснив він.

Читайте також: Diplomatic Greetings від проєкту OUTLOOK та ГДІП. Почесні учасники Посли Республіки Корея та ПАР

Невдовзі зустріч набула формату дискусії, упродовж якої молодь дізналася більше про мистецтво дипломатії.

Ваша Високоповажносте, як би Ви охарактеризували сучасну національну політику ПАР? Чи було досягнуто консенсусу в питаннях між різними етносами?

– Расовий чинник залишається важливим елементом діалогу в Південно-Африканській Республіці. Проблема расизму, до якої призвела вікова політика апартеїду, – це те, з чим ми боремось і донині. Коли йдеться про розв’язання проблеми бідних прошарків населення, у нашій країні це досі значною мірою стосується питання расової належності. Система апартеїду зумовила велику незбалансованість у рівні освіченості населення, що спровокувало негативний ланцюговий ефект. Розв’язання цієї проблеми потребує часу, проте завдяки наміченому плану розвитку наші зусилля дають плоди. ПАР незмінно прагне подолати такі три виклики, як бідність, нерівність і безробіття.

Пане Посол, із якими країнами ПАР займається врегулюванням поточних конфліктів? Сьогодні ви згадували Лівію, Південний Судан. Можливо, є інші приклади?

– Зауважу, що ці країни пріоритетні для нас із погляду саме їхніх внутрішніх суперечностей. Хоча будь-який конфлікт зумовлено багатьма складними проблемами, важливою причиною конфліктів на африканському континенті є питання штучних кордонів, що не оминуло навіть ПАР: її північний кордон із Зімбабве розділяє цілі сім’ї. Звичайно, це створює перешкоду економічній діяльності й розвитку країн. Утім держави Африки залишаються вірними принципу непорушності кордонів, що є також гарним аргументом для України на порядку денному та в контексті геополітичного майбутнього. Рушієм рівноваги є і економічний розвиток, у чому нині ПАР позиціонує себе як міжнародна посередниця, а отже, відіграє важливу роль ланки міждержавного примирення.

Які місця Ви порекомендували б відвідати у Вашій країні й чи варто спробувати національну кухню?

– Можливо, відповідь на це питання буде трохи упередженою, адже я сам із Півдня. Кейптаун – місто, на яке я часто натрапляв у переліках популярних туристичних об’єктів. Воно має дещо європейський вигляд завдяки своєму «середземноморському» кліматові. Проте відвідавши лише щось одне, утрачаєш візію кольорів решти країни. Тому раджу відвідати й Преторію, Йоганнесбург, так званий африканський Нью-Йорк, Дурбан, що на східному узбережжі і, звісно, Національний парк Крюґера та інші відомі місцини, адже ПАР – це велика й розмаїта країна. Традиційно наша їжа досить гостра – для українців, можливо, навіть занадто. Це історично зумовлено: у XVI столітті ПАР була пунктом зупинки для кораблів, що прямували від Молуккських островів (ще відомих як Острови прянощів) до Європи. Крім того, найбільша індійська спільнота за межами Індії проживає в ПАР. Подекуди цю національну кухню удостоюють титулу найсмачнішої, що дає привід нею пишатися.

Пане Посол, що ви можете розповісти про економічні аспекти співпраці між Україною та Південно-Африканською Республікою?

– Для нас є важливим спільне зростання та розвиток. Пріоритетом на сьогодні є диверсифікація двосторонньої співпраці з Україною, адже це держава, яка має значний потенціал у розробленні альтернативної енергії та наукомістких галузей. Не можна оминути увагою і спільні проєкти у сфері ядерної енергетики. Нині спостерігаємо стрімке зростання попиту на наукові спеціальності, зокрема математичні. Ми потребуємо експертів у зазначених сферах, і Україна може нам із цим допомогти.

Вам это будет интересно:
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Покладання квітів з нагоди 297-го дня народження Махтумкулі Фрагі
25 травня, напередодні одночасно двох свят - Дня працівників культури та мистецтва та Дня поезії великого сина туркменського народу Махтумкулі Фрагі, у Києві за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Туркменістану відбулось покладання квітів до пам'ятника національному поету Туркменістану Махтумкулі Фрагі.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
29-а річниця заснування ГДІПу. Дипломати вітають!
5 червня 2021 року відбулось велике дипломатично-сімейне спортивне свято з нагоди 29-ї річниці заснування Генеральної дирекції у спортивно-дипломатичному клубі ДП «ГДІП», що на Трухановому острові.
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Закрыть
Outlook facebook page