RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  ГДІП провів у Словаччині та Австрії заходи, присвячені 100-річчю української дипломатії

ГДІП провів у Словаччині та Австрії заходи, присвячені 100-річчю української дипломатії

Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин за підтримки Міністерства закордонних справ України, Посольств України в Австрії, Словаччині та Угорщині реалізували низку заходів із нагоди відзначення 100-річчя української дипломатії.

14 листопада в приміщенні Посольства України у Словаччині (м. Братислава), за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України Юрія Мушки, було проведено науковий круглий стіл «Україна – Словаччина: розвиток двосторонніх відносин та дійові особи».

У науковій імпрезі взяли участь представники МЗС Словаччини, відомі науковці, політологи, українознавці, журналісти. З українського боку доповіді представили: Ірина Матяш, доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу історії міжнародних відносин та зовнішньої політики НАН України, Алла Атаманенко, професор, доктор історичних наук, декан факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія»; Ігор Дацків, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин і міжнародної інформації Тернопільського національного економічного університету, Олег Павлишин, кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України ім. М. Грушевського Львівського національного університету ім. І. Франка, доцент Українського вільного університету в Мюнхені; Ігор Жалоба, доктор історичних наук, професор НАУ України; Павло Кривонос, генеральний директор ДП «ГДІП», Інна Хоменська, начальник рекламно-видавничого відділу ДП «ГДІП».

Зі словацького боку до дискусії долучилися: Григорій Месежников, політолог; Юрай Марущак, директор Інституту політичних наук Словацької АН; Павол Демеш, колишній Міністр закордонних справ СР; Cільвестр Мінарович, голова Асоціації ветеранів дипломатичної служби СР; Емануель Регак, член Асоціації ветеранів словацької дипломатії; Юрай Грашко, професор, академік, екс-депутат словацького парламенту, екс-міністр навколишнього середовища СР, колишній Посол Словаччини у Швейцарії; Міхал Шміґель, доцент філософського факультету Університету Матея Бела в Банській Бистриці; Людмила Вербицька, голова правління Українсько-словацької ініціативи; Микола Мушинка, академік НАНУ, голова Наукового товариства ім. Т.Г. Шевченка; Антон Новак, голова Словацько-українського товариства; Іван Яцканін, письменник, публіцист, голова Спілки українських письменників Словаччини; Василь Дацей, словацький і український письменник; студенство та журналісти. 

Посол України в Словаччині Юрій Мушка привітав учасників заходу, зробив стислий узагальнюваний екскурс в історію двосторонніх відносин наших країн, відзначивши важливість таких зустрічей для вивчення основ і визначення перспектив взаємодії. Для ознайомлення з офіційною базою встановлення дипломатичних відносин України зі Словаччиною українські делегати підготували виставку архівних документів.

Цього ж дня делегація з України спільно зі співробітниками посольства вшанували пам’ять на могилі видатного діяча українського визвольного руху, представника УНР за кордоном Івана Красковського, похованого в Братиславі.

15 листопада у Віденському університеті відбулася українсько-австрійська наукова конференція «Україна й Австрія – сто років тому», присвячена 100-річчю української дипломатичної служби. Захід організували Міністерство закордонних справ України, Посольство України в Австрії, Австрійсько-українське товариство, Віденський університет, Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин. 

У конференції взяли участь українські й австрійські історики, науковці, політологи, студенти, члени української громади. Доповідачами були професори Ірина Матяш, Ігор Дацків, Олег Павлишин, а також доктори Андреас Каппелер, Крістоф Аугустиновіч та Керстін Йобст (Відень). Із вітальним словом щодо важливості відзначення інституалізації української дипломатії в Австрії виступив Павло Кривонос, генеральний директор ГДІП. 

У доповідях науковців було окреслено період становлення української державності в 1917–1920 роках у контексті міжнародних зв’язків УНР і ЗУНР, а також перші кроки становлення української дипломатичної служби. Крім того, було представлено архівні документи, що описують діяльність українських дипломатичних представництв у Відні 100 років тому.

16 листопада було продовжено заходи з відзначення 100-річчя української дипломатії та річниці Революції гідності в Будапешті. Відбулося спільне покладання квітів до меморіальної дошки, де розташовувалася Надзвичайна дипломатична місія УНР у Будапешті в 1918 році, а також до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Захід провели Посольство України в Угорщині, українська громада й вищезазначені члени делегації.

У своєму вітальному слові до присутніх Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп наголосила, що нині українська дипломатія відстоює інтереси держави в умовах російської агресії, докладаючи всіх зусиль для того, щоб ідеї Революції гідності було реалізовано й наша держава стала невід’ємною частиною загальноєвропейського цивілізаційного простору. Це – спільне завдання. Для його досягнення слід зберігати єдність та покладатися на солідарність наших партнерів, зокрема й Угорщини.

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Ми там були: Відень
Відень - кровоносна судина старої Європи - аристократичної, вишуканої, музейної. Фотограф Юлія Кочетова розповідає, що в цьому розкішному і прекрасномц місті в обов'язковому порядку треба відвідувати оперу, заходити в царські палаци і пити найсмачнішу каву з вершками. З 80-ти міських музеїв можна і потрібно вибирати, тому починаємо закохуватися у Відень з Музейного кварталу.
Закрыть
Outlook facebook page