RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Дьордь Оравець. Інтерв'ю з угорським піаністом, чиї руки підносяться над клавішами

Дьордь Оравець. Інтерв'ю з угорським піаністом, чиї руки підносяться над клавішами

Автор: 27.10.2017 | музика, Угорщина
Ось уже сім років поспіль осінній Київ наповнюється звуками чарівливих мелодій і пронизливих етюдів видатного угорського композитора Ференца Ліста. Доброю традицією для Посольства Угорщини стало запрошувати в Україну кращих музикантів і відданих учнів маестро напередодні його Дня народження. У цьому році для виконання легендарних творів Ліста в столицю прибув знаменитий піаніст Дьордь Оравець ... Проекту OUTLOOK пощастило поспілкуватися з іменитим музикантом.

Ви граєте з раннього дитинства. Як вийшло, що в досить юному віці ви стали сприймати своє життя через призму музики?

Я був дуже різнобічною і розвиненою дитиною. І дуже рано стало зрозуміло, що я буду займатися творчістю. У віці восьми років я закохався в музичний інструмент - піаніно. Це і визначило незабаром "сюжет" мого життя.

Ви виконуєте музику Баха, Брамса, Шумана, Прокоф'єва, Бартока та Гершвіна, але особливе місце в репертуарі займають твори співвітчизника Ференца Ліста, на концерт, присвячений Дню народженню якого ви прибули до Києва. Ваше життя в принципі щільно пов'язане з цією особистістю: навчання в Консерваторії його імені, отримання стипендії Фонду Дьєрдя Ціффра - знаменитого піаніста, який свого часу прославився саме найяскравішими інтерпретаціями творів Ліста, перемога на міжнародному конкурсі імені Ліста в Будапешті, та й зовнішню схожість неможливо заперечувати. Ви вважаєте це результатом впливу творчості великого маестро на вас або відчуваєте більш глибокий зв'язок?

Це випадковий і щасливий збіг. Але дійсно, ключовим моментом мого життя є вступ до консерваторії. Це був складний період в житті, але коли я «знайшов» для себе Ференца Ліста і його Сонату сі-мінор, я знайшов свою першу любов, яка триває донині. Для мене настільки важливо було зіграти її, що саме цей твір змусив до правильної постановки рук і потрібної роботи пальців, це був мій твір. Саме той момент я вважаю ключовим коли ми знайшли один одного. Шляху назад не було.

Наскільки нам відомо, ви їздили до Риму, грали на відреставрованому роялі, виготовленому колись спеціально для маестро Ліста. Що відчуває людина, торкаючись клавіш, до яких колись торкався один з геніїв музики?

Тоді я думав, що це буде традиційний концерт, я приїду, як зазвичай напередодні і виступлю. На щастя, фахівець, який знаходився там, попередив мене, щоб я прилетів хоча б за п'ять днів до концерту, оскільки механіка цього інструменту разюче відрізняється від традиційного, і дійсно потрібно було звикнути. Але після деякої практики взаємодіяти з ним було чудово.

За допомогою творчості ви реалізуєте і соціальні проекти. Ви є засновником Фонду «Симфонія» - програми, яка сповідує принципи музичної освіти для соціальної інтеграції дітей, що живуть в умовах бідності. Ідея навчання Symphony родом з Венесуели і полягає в тому, що музика є засобом створення можливостей і прориву. Що надихнуло вас впровадити її на території Угорщини?

Цей проект працює по сублімованій програмі, заснованій на двох підходах до музичної освіти. Перший - Метод Золтана Кодая, розроблений в Угорщині в середині XX століття. Друга - венесуельська система El Sistema, розроблена Хосе Антоніо Абреу. Ми проаналізували обидва напрямки, визначили їх відмінність, відфільтрували і заснували свою власну методику, яка добре асимілюється в традиційну школу і класичну систему навчання музиці. Я із задоволенням назвав би її Системою Кодай 2.0, але, щоб уникнути юридичних суперечок, ми вирішили зберегти назву Симфонія. Сенс програми, можна порівняти з уроком фізичної культури в загальноосвітніх установах, на якому займаються не тільки талановиті діти-спортсмени, які мають гарну фізичну підготовку, а й ті, у кого не зовсім виходить або ті, хто мають протипоказання за станом здоров'я. Так що, зовсім не обов'язкові хороші музичні здібності у дитини, щоб стати учасником нашої програми. І оскільки зараз вже науково доведений факт, що заняття музикою мають позитивний вплив на людський організм в цілому, ми тримаємося за кожного учня, щоб він залишався в цій системі, навіть якщо у нього немає видатних талантів.

Скажіть, про яку кількість учасників цієї програми ми говоримо? Скільки дітей пройшло повний курс навчання?

Кількість учасників, інтегрованих в програму, коли вона починалася в 2009-2010 роках, становила 300-400 діток. В цьому році вже бере участь 16 шкіл, а загальна кількість дітей досягає 1400. На даний момент, створена організаційна система для подальшого нарощування кількості навчальних закладів-учасників. Тому що завдяки результатам попередніх років і концертам, проведеним разом з нашими вихованцями, школи самі приходять до нас, виявляючи своє бажання приєднатися до програми.

Чи є серед Ваших учнів ті, кого ви вважаєте неординарними особистостями і кому пророкуєте велике майбутнє?

Є дуже багато дітлахів, які мене вражають і дивують, але я б не хотів поки називати імен, всьому свій час. Напевно, кожен педагог дуже добре знає, що навіть маючи найкращі методички та підручники найкраще навчатися можна лише коли передаєш досвід - безпосередньо від вчителя до учня. Зараз я можу давати уроки одночасно п`яти початківцям музикантам, при цьому, кожному приділяючи рівну кількість уваги.

OUTLOOK часто пише про культуру і, звичайно, ми вважаємо за краще дізнаватися експертну думку фахівців, занурених у певну сферу. Назвіть імена музикантів на кого ви б рекомендували звернути увагу?

Для мене може бути тільки одна відповідь, це - мій учитель Золтан Кочіш. І, звичайно, неможливо переоцінити значущість особи Кодая Золтана і його методики.

Це вже не перший ваш візит в Україну, чи знайомі ви з творчістю українських музикантів, чи зустрічали цікавих для себе виконавців?

Я приїжджав у 2011 і в 2016 році, я працював з різними оркестрами, музикантами але щоразу - чудовими. Я завжди наголошую майстерність українських колег. Не буду виділяти нікого окремо, але що мене особливо підкорює, що всі з півслова, з напівноти розуміють музику Ліста. Допускаю, що це обумовлено близькістю наших народів.

В рамках вашого візиту пройде майстер-клас в Національній музичній академії імені Чайковського? Чим будете дивувати? Весь майстер-клас побудований на творах Ліста і певного відігравання техніки або ви вчите імпровізувати на теми, пов'язані з його музикою?

Я не готую сюрпризів для студентів, я чекаю сюрпризів від них, бо не я даю завдання, вони самі готують репертуар з творів Ференца Ліста. Я буду слухати і ділитися своїм досвідом і думкою, і, безумовно, кожен студент повинен буде знайти свій стиль. Якщо хтось захоче застосувати щось з мого досвіду, я буду тільки радий. Ви знаєте, у мене часто буває, що слухаючи іншого виконавця, я відбираю такі варіації, які мені дуже подобаються, і надалі їх включаю до свого репертуару.

Людина, що віддає скільки енергії як ви, повинна іноді відпочивати і відновлюватися. Де ви черпаєте натхнення? Що є вашим стимулом?

Футбол. При чому власна участь у ньому. Поки фізично можу - обираю цей вид спорту. Вчора в обід я прилетів з Бразилії і ввечері "зіграв" матч і тільки після цього пішов збиратися до вас. Це був серйозний чемпіонський турнір і дуже важливий для мене, оскільки в ньому блискуче виступив мій 14-річний син.

Ви згадали про свою сім'ю, комусь із дітей передаєте спадок?

Поки, ні. Моя дочка займається акробатикою і двічі чемпіонка світу в цьому спорті. Якщо все буде добре, то на початку січня у мене з'явиться ще одна дівчинка, але чи обере вона музичну стезю, поки рано говорити. Я не хочу на цьому наполягати. Безумовно, якщо дитину зацікавить музика і вона виявить інтерес, я підтримаю і допоможу, але не буду втручатися або змушувати.

Вам это будет интересно:
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт
Через його величну красу і розкіш багато хто називає Будапешт не інакше як «східноєвропейський Париж». У цьому місті, буквально залитому бронзою і гранітом, години прогулянок та екскурсій летять непомітно, нагадуючи про себе тим, як під вечір гудять ноги від втоми. Щоб добре перезарядитися після кількох насичених днів і продовжити своє активне знайомство з угорською столицею.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
Гунгарікуми – часточки Угорщини по всьому світу
Що спільного між футболістом Ференцем Пушкашем, апетитним гуляшем, токайськими винами, вівцями породи Рацка і популярним в Європі озером Балатон? Справа в тому, що все це – гунгарікуми, про які ми говоримо сьогодні в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Посольство Угорщини в Україні відкрило виставку «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи»
1 липня за сприяння та участі Спілки фотографів природи Угорщини NaturArt, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини відбулося урочисте відкриття виставки «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи» в Центрі Української Культури та Мистецтва.
Сольний концерт словенської музикантки Данаї Гребенц для членів БФ "Життєлюб"
Тринадцятилітня музикантка зі Словенії Даная Гребенц 3 листопада 2019 року дала сольний концерт для людей поважного віку Медіа центрі ГДІП. Захід організували благодійний фонд«Життєлюб», ГДІП, Посольство Республіки Словенія в Україні та проект, що працює у сфері медіа та культурної дипломатії«OUTLOOK».
За підтримки Посольства Угорщини в Україні в Києві проходять концерти Дьордя Оравца, Андраша Габора Вірага та Ержебет Шевельо.
В Національній філармонії України триває проект «Магія живої музики», в рамках якого за підтримки посольства Угорщини в Україні відбувся концерт «КвінтоФест. Камерні акценти осені» та пройде щорічний концерт-присвята Ференцу Лісту.
Ми там були: Будапешт – андеграундний естетизм та оздоровлення
Креативний копірайтер Маша Гольдман об'їздила мало не півсвіту. Подорожі дівчина може порівняти хіба що з корисним наркотиком. Маша розповідає, що кожна поїздка, навіть найкоротша і недалека, дає їй повне відновлення сил і ніби початок нового життя.
Посол Елена Летісія Тереса Мікусінскі провела дипломатичний прийом, почесним гостем став всесвітньо відомий аргентинський співак Хіронімо Рауч
Колонна зала КМДА 11 червня приймала гостей Посольства Аргентинської Республіки в Україні з нагоди національного свята. Надзвичайні та Повноважні Посли, представники уряду та державних органів, партнери посольства, бізнес спільнота та ЗМІ вишикувалися у довгу чергу, аби привітати очільницю іноземної дипломатичної установи та висловити свої вітання дружній Аргентині.
Танцхаз. Посольство Угорщини провело танцювальний майстер-клас
Серед пріоритетних напрямків розвитку співпраці між країнами є культурна взаємодія, розвиток міждержавних зв'язків і проведння публічної та інформаційної політики. Посольство Угорщини в Україні розпочало 2019 рік циклом пізнавальних заходів про угорські фольклорні надбання і повірте нам нам на слово - тут безумовно варто взяти участь хоча б тыльки через його енергетику!
Знай наших: ДахаБраха
Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».
Концерт дуету Blumenfeld Piano Duo у Києві. Посол Бельгії: Мій девіз в Україні - ми граємо разом і працюємо разом
15 листопада в Бельгії відзначають День Короля, користуючись визначною нагодою Надзвичайний та Повноважний Посол Алекс Ленарт організував в київській філармонії концерт двох віртуозів – дуету Blumenfeld Piano Duo всесвітньовідомого українського піаніста, що живе у Бельгії Дмитра Суховієнка та бельгійця Аарона Вайнберга.
У ритмі джазу. Посол Норвегії запросив гостей на музичний вечір
Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Тер'є Хорпестад запросив гостей в резиденцію, щоб насолодитися літнім вечором під витончені мелодії джазу.
За підтримки посольства Угорщини відбулася презентація угорського вина
У Києві за підтримки посольства Угорщини і особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Ерно Кешкеня пройшла презентація - дегустація угорських вин. В рамках заходу представники Угорського Національного торгового дому познайомили українських партнерів з головними винними регіонами країни і кращими винами.
Закрыть
Outlook facebook page