RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Інті-Раймі: зустрічаємо сонце разом з перуанцями

Інті-Раймі: зустрічаємо сонце разом з перуанцями

Автор: 24.06.2017 | Перу
Сьогодні в нашому перуанському циклі розповідь про барвисте і колоритне святкування зимового сонцестояння, історія якого бере свій початок ще з часів інкської імперії.

Інті-Раймі – одне з древніх і традиційних свят стародавніх інків, яке збереглося до наших днів. Його проводять у перуанському місті Куско щороку, тож тисячі туристів з усього світу прибувають на цю подію. Про неї можна багато чого розповісти і написати, однак ліпше барвисту традицію бодай раз у житті побачити на власні очі. Вона ні чим не поступається ані індійським фестивалям, ані бразильським карнавалам.

Щороку 24 червня, в перший день нового року за календарем жителів Анд, і у дні зимового сонцестояння вулиці центральної частини Куско, древньої столиці імперії інків, перетворюються в гігантську сцену для масштабного театралізованого дійства. Пращури сучасних перуанців вважали, що цього дня сонце піднімається з Чумацького Шляху та утворюється міст між небом і землею, даючи можливість землянам поспілкуватися безпосередньо з небожителями й отримати від них відповіді на найважливіші запитання.

Фото wantseeproject.com

У святкуванні Інті-Раймі беруть участь як професійні артисти, які виконують головні ролі, так і аматорські колективи. Щоб нічого не пропустити, треба рано вранці 24 червня вирушити до центрального храму сонця Коріканча, щоби встигнути зайняти зручне місце до виходу артистів. Рівно о 10 ранку в чудовому парадному вбранні під звуки музичних інструментів і традиційні перуанські мелодії вони з'являються на майданчику храму та урочистою процесією ідуть вулицями міста до головної площі Куско. Просто перед глядачами оживають картини з історії інків.

У цей час на центральній площі всі готові до внесення на троні Верховного Інки: шамани, слуги, священики, королева інків на ношах, прикрашених квітами, пума і змія, священні тварини інків. Місцеві жителі й туристи теж уже давно пустилися в танок, оскільки спокійно стояти і споглядати не можуть навіть найбільш стримані і сором’язливі. Завдяки музиці, костюмам та атмосфері починає здаватися, що машина часу працює на повну і ти перенісся у минуле на декілька століть.

Фото portal.andina.com.pe

Обійшовши площу на радість глядачам, процесія прямує до фортеці Саксайуаман, яка на карті Куско має вигляд голови пуми. Там відбудеться головне дійство свята: Верховний інка вклониться сонцю, подякує йому за врожай, а потім передасть послання народу від Інті, бога сонця. А народ у свою чергу, щоб висловити повагу і задобрити небожителя, проведе молитву і театралізоване принесення в жертву лами. Саме від того, наскільки бог Інті буде задоволеним, залежить урожай, який зберуть селяни.

Це свято є частиною культурної спадщини Перу і національною гордістю місцевих жителів. Будь-яка дитина розповість вам легенду про походження інків, де, звісно, основну роль відігравав бог сонця Інті. Саме йому, за віруваннями, стало шкода людей, адже їхній спосіб життя був досить примітивним і вони мало чим відрізнялися від тварин. Інті послав своїх дітей, сина і доньку, щоб ті навчили людей і стали прабатьками великих інків. До речі, саме слово «інка» – це не так назва народу, як правлячого класу, представники якого не займалися землеробством, будівництвом та іншою корисною працею, а були тільки правителями і священиками для людей народностей кучуа та аймара. Вони і сьогодні живуть на території Перу, зберігши свою самобутність і мову.

Фото talktalkbnb.com

Інті-Раймі – це другий за масштабами фестиваль у Південній Америці, він слугує сприятливим початком нового року в Андах. Оскільки протягом багатьох століть після завоювання іспанцями південноамериканського континенту свято не проводили, а практику будь-яких язичницьких поклонінь забороняли, традицію було практично втрачено. Нинішній порядок проведення торжества відновлено завдяки записам перуанського історика XVI століття Інки Гарсіласо де ла Веги, автора «Історії держави інків». Першу реконструкцію провели 1944 року під керівництвом Фаустіно Еспіноси Наварри. Ці дві людини, по суті, повернули народові стародавній обряд, який дуже шанують. Коли люди розходяться по кафе і домівках, щоб відзначити Інті-Раймі вже у тіснішому колі, жодна компанія не забуває підняти келих саме за Наварру і Гарсіласо де ла Вегу.

Заглавное фото goodtripsperu.com

Вам это будет интересно:
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
А ви знали...?
Фарби, які роблять картини незабутніми... Емоції, які додають скульптурам душі... Різнобарвна краса, створена природою... Про все ми хочемо вам сьогодні розповісти!
Озеро Тітікака та його острови: друга чакра Землі
Ми продовжуємо наш цикл оповідань і дорожніх нотаток Ії Зайцевої про Перу. Сьогодні вашій увазі пропонуємо матеріал, присвячений легендарному озеру Тітікака. Озеро Тітікака овіяне загадками і таємницями. Передусім дивує сам факт існування озера, та ще й рекордсмена, на висоті 3811 метрів. Воно – найбільш високогірне прісноводне і судноплавне озеро у світі.
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Гастрономічне Перу. Розповідає ресторатор Анна Козаченко
Анна Козаченко – засновник і керівник популярних київських закладів Milk Bar і Dogs & Tails – зовсім недавно повернулася з поїздки по Перу. Вона привезла звідти не лише море туристичних вражень, але й професіональний розбір місцевої кухні, ресторанів і кулінарних традицій цієї далекої країни. Ми з великим задоволенням ділимося соковитими й апетитними враженнями Анни і закликаємо інших наших читачів також писати нам про свої захоплюючі поїздки!
До Перу із комфортом. Практичні поради
Outlook завжди пропонує читачам поділитися своїми враженнями, оскільки саме такий взаємний обмін і робить наш проект цікавим. Сьогодні ми починаємо публікувати цикл розповідей про Перу, написаний активною мандрівницею Ією Зайцевою.
Від величі до небуття: інки
Сьогодні жителі Перу відзначають День Пуно – неофіційної культурної столиці країни. Це місто нині веселиться і бенкетує. Пишні урочистості відбуваються тут на честь створення імперії інків. За місцевою легендою, їхні прабатьки – Манко Капак, а також його сестра і дружина Мама Окльо – вийшли з вод озера Тітікаки й поряд з ним заснували Пуно.
Закрыть
Outlook facebook page