RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Їхні угорські серця. Найвидатніші представники країни

Їхні угорські серця. Найвидатніші представники країни

Ви, напевно, знаєте або ж неодмінно чули про те, хто такий Кельвін Кляйн, і що він зробив для світової моди. Але маловідомий той факт, що батьки і бабуся Кельвіна – з Угорщини. Тож сьогодні ми розповідаємо про людей зі справжніми угорськими серцями...

Саме у маминому виконанні Кельвін вперше побачив власне ім’я вишитим на бирці своєї одежини. А його бабуся практично все життя пропрацювала в текстильній крамниці, оточена різноманітними рулонами тканин. Найрідніші Кельвінові жінки змогли пришити дитині любов до елегантності, витриманості й стилю, які привезли із собою з Угорщини. Їхня рідна країна була тоді в центрі всіх модних тенденцій, що хвилями накривали Європу. Люди мали відповідати вигляду міста. Вони також хотіли цокати своїми підборами по гладкій бруківці, як цокали своїми шпилями й куполами по небу урядові будівлі, базиліки, бастіони й замки.

Почалась історія бренду з 1968 року, тоді Кляйн і його друг дитинства Баррі Шварц заснували в Нью-Йорку власну фірму – "Calvin Klein Ltd", вклавши у справу стартовий капітал у 10 тисяч доларів. Фірма розташовувалася в одному з готелів міста. Це було ательє, що спеціалізується на виробництві чоловічого верхнього одягу. За чутками, поверхом вище в готелі містився бутік одягу "Bonwit Teller", власник якого одного разу помилився кнопкою в ліфті і потрапив в ательє Кляйна. Він був так вражений виробами молодого дизайнера, що зі словами: «Повірте, завтра вас помітять» зробив замовлення на 50 тисяч доларів. Так до Кляйна і Шварца прийшов перший комерційний успіх, який визначив майбутнє компанії.

Кожна людина, хоча б раз у житті потрапляла під гіпноз кольорових кубиків, які швидкими рухами змінювали один одного. Відомий на весь світ кубик Рубика вигадали саме в Угорщині. Такий собі Ерне Рубик, професор архітектури, в один прекрасний момент отримав звання, про яке мріє, напевно, кожна дитина – винахідник. І винахідником він став завдяки іграшці-головоломці, яка підкорила весь світ. ЇЇ можна знайти у будь-якій сувенірній лавці Угорщини, та й не тільки. Зі складання кубика проводять чемпіонати по всьому світу, а встановлені рекорди вже неможливо побити. Цікаво, що окрім куба існують також куля і змійка Рубика. Сьогодні кубик Рубика – це надбання нації. На 2017 рік заплановане зведення Музею кубика Рубика. Натхненні своїм архітектором-вигадником угорці хочуть зібрати в ньому всі винаходи своїх земляків, які були створені в різні часи. Допомагати будувати дім, де розташується музей у вигляді здоровенного куба, буде і сам Ерне.

Мало хто знає, але двоє з китів нинішньої голлівудської кіноіндустрії також угорці. Вам говорить щось ім’я Вільяма Фокса? Упевнені, що у вашій голові вже звучать фанфари, а уява кидає світло прожекторів на велику золоту 20-ку зі славнозвісної заставки 20th Century Fox Film Corporation (кінооб’єднання «Двадцяте століття Фокс»). Саме ця кіностудія не стала б такою, якою ми знаємо її сьогодні, якби колись угорець Вільмош Фрід не доклав своєї руки до її створення. У 25 років він, заворожений мистецтвом, що підкорювало світ, придбав свій перший кінотеатр. Це було 1900 року. А вже 1915-го став засновником Fox Film Corporation, яка з роками, об’єднавшись із Twentieth Century Pictures, переросте в усім відому кінокомпанію.

Угорщина, велика частина якої оповита виноградною лозою і народжує сорти вина, якими захоплюється увесь світ, породила ще одну кінолегенду – Адольфа Цукора. Маленький хлопчик із солодким прізвищем народився в невеличкому селищі Річе (угор. Ricse). Хоча деякі джерела настійно стверджують, що його виплекав саме виноробний регіон Токай, вина якого здобули славу й повагу далеко за межами самої Угорщини. Можливо, пов’язують Цукора з Токаєм через те, що він, дотримуючись найкращих традицій зберігання і витримки, прожив цілісіньких 103 роки.

Юнаком Адольф не пішов слідами свого дядька, відмовившись ставати рабином, а ще через якийсь час він знайшов для себе іншу релігію – кінематограф. Коли в 16 років його родина перебралась до Америки, 1903 року, до нього як до бізнесмена, ще тоді кушніра, прийшли за кредитом для розширення мережі театрів, у яких вже демонстрували рухливі картинки. Захопившись ними, уже 1912 року пан Цукор засновує свою першу кінокомпанію «Відомі гравці» (Famous Players Film Company), яка швидко перетворилась на Famous Players-Lasky, а потім переросла у всім відомий гігант Paramount Pictures.

Як не дивно, але через стільки років Голлівуд частково переїхав в їхню рідну Угорщину, а скоро, можливо, стане головним центром світового кіновиробництва. Країна створила фантастичні економічні умови для виробників цього мистецтва, а також відбудувала декілька здоровецьких кіностудій, одна з яких «Корда-Парк» (Korda Filmpark). Натовпи туристів приїздять сюди, щоб оглянути місця і декорації голлівудських фільмів – фаворитів переглядів і зборів, а також сфотографуватись на їхньому фоні. Власне, фоксівське 20-те століття знайшло поблизу угорської столиці свою Японію (де знімали «47 ронінів»), центр Москви (для однієї з частин «Міцного горішка») і навіть Червону планету, по якій тиняється одинокий Метт Деймон у ролі забутого інженера-біолога Марка Вітні («Марсіанин»).

Через кіностудію під Будапештом повернувся на свою Батьківщину і всесвітньовідомий чарівник Гаррі Гудіні. Саме там нещодавно знімали міні-серіал про ілюзіоніста. Легендарний «ескейпіст» уміє долати пута, навіть якщо це пута століть.

А колись він був звичайним хлопчиком, Еріхом Вайсом, що народився у другій столиці тодішньої Австро-Угорщини – Будапешті, як і його шестеро братів та сестер. Гудіні й після смерті вдається виплутуватись із петлі часу і відкривати замки, які не дають йому пройти з минулого у майбутнє. Так, 2015 року в українському Ужгороді, з-під якого родом була його бабця, з’явилась мініатюрна скульптура Гаррі Гудіні на честь його 141-го дня народження. Та не встигли місцеві й оком кліпнути, як скульптура зникала. А ще через якийсь час міні-Гудіні з’явився в рідній угорській столиці з наміром залишитись удома й бути облюбованим допитливими туристами. А тепер його можна побачити в обох цих місцях, бо Великому Гудіні все під силу. Ох і фокуси! 

Вам это будет интересно:
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Будапешті
Ми продовжуємо нашу одну з найбільш практичних і корисних рубрик, присвячену цінам у містах і про те, як можна витратити умовні 10 доларів. Сьогоднішня наша розповідь – про Будапешт, один із найбільш популярних туристичних центрів Європи
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Термальні купальні: Ще одна причина відвідати Будапешт
Через його величну красу і розкіш багато хто називає Будапешт не інакше як «східноєвропейський Париж». У цьому місті, буквально залитому бронзою і гранітом, години прогулянок та екскурсій летять непомітно, нагадуючи про себе тим, як під вечір гудять ноги від втоми. Щоб добре перезарядитися після кількох насичених днів і продовжити своє активне знайомство з угорською столицею.
Гайдусобосло: скупатися в золоті
Місцеві мешканці, певно, знали, що роблять, коли вирішили залити гектари своєї землі водою з дивним кольором і запахом. Сьогодні ж Гайдусобосло купає в «киплячому золоті» мільйони відпочивальників, заробляючи на цьому золото справжнє.
Золтан Кіш у Києві. Концерт за підтримки Посольства Угорщини в Україні
24 червня у Колонній залі імені М.В.Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт Національного академічного духового оркестру України під диригуванням Олексія Вікулова. Солістом став лауреат міжнародних конкурсів, угорський тромбоніст та учасник всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass Золтан Кіш.
Гунгарікуми – часточки Угорщини по всьому світу
Що спільного між футболістом Ференцем Пушкашем, апетитним гуляшем, токайськими винами, вівцями породи Рацка і популярним в Європі озером Балатон? Справа в тому, що все це – гунгарікуми, про які ми говоримо сьогодні в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Посольство Угорщини в Україні відкрило виставку «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи»
1 липня за сприяння та участі Спілки фотографів природи Угорщини NaturArt, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини відбулося урочисте відкриття виставки «ЛЕНЕРДЖІ-кращі фото природи» в Центрі Української Культури та Мистецтва.
За підтримки Посольства Угорщини в Україні в Києві проходять концерти Дьордя Оравца, Андраша Габора Вірага та Ержебет Шевельо.
В Національній філармонії України триває проект «Магія живої музики», в рамках якого за підтримки посольства Угорщини в Україні відбувся концерт «КвінтоФест. Камерні акценти осені» та пройде щорічний концерт-присвята Ференцу Лісту.
Ми там були: Будапешт – андеграундний естетизм та оздоровлення
Креативний копірайтер Маша Гольдман об'їздила мало не півсвіту. Подорожі дівчина може порівняти хіба що з корисним наркотиком. Маша розповідає, що кожна поїздка, навіть найкоротша і недалека, дає їй повне відновлення сил і ніби початок нового життя.
Танцхаз. Посольство Угорщини провело танцювальний майстер-клас
Серед пріоритетних напрямків розвитку співпраці між країнами є культурна взаємодія, розвиток міждержавних зв'язків і проведння публічної та інформаційної політики. Посольство Угорщини в Україні розпочало 2019 рік циклом пізнавальних заходів про угорські фольклорні надбання і повірте нам нам на слово - тут безумовно варто взяти участь хоча б тыльки через його енергетику!
За підтримки посольства Угорщини відбулася презентація угорського вина
У Києві за підтримки посольства Угорщини і особисто Надзвичайного і Повноважного Посла Ерно Кешкеня пройшла презентація - дегустація угорських вин. В рамках заходу представники Угорського Національного торгового дому познайомили українських партнерів з головними винними регіонами країни і кращими винами.
Посол Угорщини провів Урочистий захід на честь Дня угорської культури
Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні пан Ерно Кешкень провів урочистий захід з нагоди святкування Дня угорської культури.
Дьордь Оравець. Інтерв'ю з угорським піаністом, чиї руки підносяться над клавішами
Ось уже сім років поспіль осінній Київ наповнюється звуками чарівливих мелодій і пронизливих етюдів видатного угорського композитора Ференца Ліста. Доброю традицією для Посольства Угорщини стало запрошувати в Україну кращих музикантів і відданих учнів маестро напередодні його Дня народження. У цьому році для виконання легендарних творів Ліста в столицю прибув знаменитий піаніст Дьордь Оравець ... Проекту OUTLOOK пощастило поспілкуватися з іменитим музикантом.
Посол Угорщини в Україні провів дипломатичний прийом
З нагоди одразу двох національних свят Угорщини - Дня пам'яті угорського повстання, що відзначають з 23 жовтня 1956 року та Дня проголошення Угорської республіки в 1989 році, в столиці України провели урочисті заходи. Напередодні святкування відбувся дипломатичний прийом у Посольстві Угорщини в Україні.
У посольстві Угорщини анонсували творчу осінь
У Києві відбулася прес-конференція за підтримки посольства Угорщини в Україні, присвячена феєрії угорської творчості восени 2017 року. Відкрив зустріч вітальним словом Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень оголошенням програми культурних заходів, запланованих у Києві за підтримки і взаємодії угорських дипломатів та наголосив на важливості спільних проектів наших країн.
Під патронатом посольства Швейцарії в Україні була представлена постановка ораторії Артура Онеггера «Жанна Д'арк на вогнищі».
Захід в Національній опері відвідали Надзвичайні і Повноважні посли в Україні таких держав як Азербайджан, Єгипет, Литва, Нідерланди, Туреччина та інші.
Закрыть
Outlook facebook page