RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Міст на той світ

Міст на той світ

На ньому побували, здається, всі: похмурі самогубці, радісні молодята і навіть слони. Це Бруклінський міст, панове.

За винятком таких точних деталей, як протяжність, ширина аркового прогону і таке інше, цей міст ви теж напевно знаєте і бачили не один раз, особливо якщо полюбляєте голлівудські стрічки. Настільки знайому сьогодні неоготичну конструкцію почали будувати ще 3 січня 1870 року. Проект доручили інженеру німецького походження Джону Роблінгу, який не так давно приїхав до Нью-Йорка. На той момент за його плечима вже був вдалий досвід зведення мостів в Америці, та цього разу фахівець придумав революційну для свого часу технологію з використанням попередньо гальванізованих сталевих тросів.

Описаний період – час стрімкого росту «Великого Яблука». Чи не кожного року в Нью-Йорку споруджували якісь грандіозні будівлі. Тому майбутній міст над протокою Іст-Рівер був не лише необхідністю, оскільки мав зв’язати Бруклін і Мангеттен, а й наступним кроком у розвитку міста.

Проте, зрозуміло, куди ж без ложки дьогтю. У цьому випадку її роль зіграло фатальне число 13, а саме стільки років тривало зведення мосту. У результаті отриманої під час робіт травми в організм інженера Роблінга потрапила інфекція, що призвело до його раптової смерті. Добудовувати незакінчене дітище довелося синові Вашингтону. Але, як кажуть у таких випадках, біда не приходить одна. Незабаром молодший Роблінг був паралізований, тому міст закінчувала вже його мати, Емілі.

Однак тут не тільки авторам проекту дісталося на горіхи від споруди. За роки будівництва всього загинуло 27 осіб. Коли проклятий багатьма жителями Нью-Йорка міст урочисто відкрили, здалося, що всі проблеми позаду. Та на жаль. Усього через тиждень трапилася нова сумна історія. Помилкове відчуття хиткості мосту створило небачену паніку серед людей. Вони намагалися якомога швидше його покинути, збиваючи одне одного з ніг. 12 жертв тисняви згодом померли.

бруклинский мост ТЕКСТ 4.jpg

Місцева влада довго не могла заспокоїти мешканців міста, які навідріз відмовлялися навіть наближатися до горе-мосту. Щоб розсіяти неспокій ньюйоркців, чиновники пустили на прогулянку по ньому... 21 слона. Тварини без проблем перетнули його, тим самим довівши міцність споруди. А 1885 року тут знову стався смертельний випадок. Плавець Роберт Одлум вирішив встановити рекорд зі стрибків у воду. Через ушкодження внутрішніх органів за кілька днів його не стало.

Відтоді Бруклінський міст продовжує забирати людські життя. Одні пояснюють це тим, що його висота банально приваблює самогубців, а величезний потік машин час від часу призводить до аварій. Та є й інші версії. Серед жителів мегаполісу дуже популярні дві легенди. Перша розповідає про те, що під час будівництва один із робітників упав у щілину – і його заживо залили бетоном. Тепер же людям мститься його дух.

Друге повір’я говорить, що в протоці Іст-Рівер давним-давно мешкало величезне кам’яне чудовисько, якому місцеві індіанці приносили в дар жертв. Усіх все влаштовувало, але до певного часу. Будівництво так образило істоту, що вона пішла під воду назавжди. І сьогодні по-своєму продовжує збирати данину...

Хоч для одного мосту й забагато моторошних історій, він все одно лишається одним із must see мандрівника. Ну і ще улюбленим місцем для пропозиції руки і серця.

бруклинский мост ТЕКСТ 5.jpg

І наостанок – кілька характерних штрихів.

• У 2006 році проводився ремонт конструкції, і випадково було виявлено секретне бомбосховище часів Холодної війни.

• Володимир Маяковський присвятив споруді вірш, де безробітний «прыгает с моста прямо в Гудзон». На жаль, великий поет помилився, адже так стрибнути можна тільки в Іст-Рівер.

• Між Мангеттеном і Брукліном – три мости, однак масова культура чомусь найбільше популяризує саме нашого героя.

• Для пішоходів і велосипедистів є окрема смуга над проїжджою частиною.

Фото з відкритих джерел

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Закрыть
Outlook facebook page