RU  UK  EN
Статьи  >  День загальної молитви в Данії

День загальної молитви в Данії

16 травня в Данії і на Фарерських островах відзначається державне свято – День загальної молитви.

У 1686 році король Данії і Норвегії Крістіан V об’єднав кілька католицьких свят і проголосив Великий молитовний день. Він виявився одним із небагатьох торжеств, що пережили нововведення жорсткого реформатора Йоганна Фрідріха Струензе, які проводились в епоху Просвітництва, і дійшов до наших днів.

Спочатку це свято справді було присвячене молитві й посту, проте з часом перетворилося просто на вихідний. Це єдиний день крім неділі, коли може здійснюватися конфірмація (миропомазання).

Напередодні прийнято їсти теплі булочки – varme hveder. Пов’язана ця традиція з тим, що раніше на свято не працювали пекарні, тому вони заздалегідь випікали більше хліба, щоб люди могли купити його і розігріти на наступний день. Проте найчастіше хліб з’їдали відразу, поки він ще був теплим і свіжим.

Вам это будет интересно:
День визволення Африки
25 травня відзначається День визволення Африки, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.
Опубліковано перший прототип атласу
20 травня 1570 року було опубліковано перший прототип географічного атласу, розроблений південноірландським картографом Абрахамом Ортеліусом.
День конституції в Норвегії
17 травня в Норвегії відзначають двохсоту річницю незалежності від Данії і День конституції.
День народження принцеси Бенедикти в Данії
29 квітня в Данії відзначають день народження принцеси Бенедикти Датської, молодшої сестри королеви Данії Маргрете II. Як і інші дні народження членів королівської сім'ї, він не є офіційним вихідним, але, тим не менш, входить в число святкових днів.
У цей день була запатентована газована вода
24 квітня 1833 в США була запатентована газована вода. Її творець - вчений Джозеф Прістлі, який довів процес фотосинтезу і творець звеселяючого газу.
У Копенгагені з'являться плаваючі острови
Нещодавно в Копенгагені з'явився перший штучний острів, а незабаром з'являться і інші. Їх споруджують з дерев'яних дощок і переробленого пластику у вигляді невеликих пересувних платформ. Таким ефектним способом автори проекту хочуть просувати відпочинок на воді і водні види спорту.
Міжнародний день польоту людини в космос
12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.
День нарождення Джозефа Пулітцера
10 квітня - день народження засновника жовтої преси і знаменитої премії в галузі літератури та журналістики Джозефа Пулітцера.
Всесвітній день хіджабу
сесвітній день хіджабу - щорічна кампанія, спрямована на розвиток релігійної толерантності і розуміння. День був заснований в 2013 році жителькою Нью-Йорка Назмі Хан і відзначається щорічно 1 лютого.
Гонки автомобілів-ветеранів у Лондоні
У перші вихідні листопада на вулиці Лондона традиційно виїжджають старовинні автомобілі, щоб позмагатися не тільки в швидкості, але і в красі та грації.
День беатифікації Матері Терези
День беатифікації видатної католицької подвижниці нашого часу матері Терези Калькутської - 19 жовтня - відзначається в Албанії як національне свято.
Названо найщасливіше місто Європи
Датське місто Ольборг очолило рейтинг найщасливіших місць Європи.
У Копенгагені відкрили першу мечеть для жінок в Скандинавії
Шерін Кханкхан стала імамом нової мечеті і ініціатором її створення. Мечеть Марьям імам називає «феміністським проектом», який допоможе мусульманським жінкам.
Світова спадщина ЮНЕСКО поповнилося п'ятьма об'єктами
У 2015 році в список місць, що охороняються ЮНЕСКО, були внесені нові історично цінні локації.
Серфер з Нової Зеландії врятував принца Данії
В австралійському місті Голд-Кост серфінгіст з Нової Зеландії Нік Малкольм врятував життя спадкоємцю принцу Данії Крістіану. Інцидент стався в австралійському штаті Квінсленд під час відпочинку королівської сім'ї на пляжі Мермейд у четвер, 17 грудня, повідомляє 7 news.
Данія стала найкращою країною в боротьбі зі зміною клімату
Оприлюднений днями Climate Change Performance Index є інструментом забезпечення прозорості міжнародних стратегій в області клімату. Його мета - надати політичний і соціальний тиск на країни, які досі не вжили належних заходів щодо захисту навколишнього середовища.
Найбільший пасажирський літак здійснив свій перший рейс
В аеропорту Копенгагена здійснив свою першу посадку найбільший пасажирський літак А380.
Данія й Ісландія спростили процедуру оформлення віз для українців
Данія й Ісландія спростили з 1 грудня процедуру оформлення шенгенських віз для громадян України, повідомив у Twitter міністр закордонних справ Павло Клімкін.
Вперше за 100 років продадуть рідкісний коштовний камінь
Рідкісний дорогоцінний камінь з однієї із самих найбільших колекцій світу, що став причиною десятирічного розбрату всередині однієї родини і побував в руках завзятих гравців і аристократів, виставлений на продаж вперше за столітній період.
У Бірмінгемі виявили сторінки найдавнішого у світі Корану
Фрагменти релігійного тексту, якому, як вважають експерти, близько 1 448 років, були виявлені між сторінок іншого давнього Корану в бібліотеці університету Бірмінгема.
Закрыть
Outlook facebook page