RU  UK  EN
Статьи  >  Індійський космічний апарат вперше досяг Марса

Індійський космічний апарат вперше досяг Марса

Автор: 24.09.2014 | Індія, космос
Індійські вчені повідомляють, що автоматична міжпланетна станція "Мангаляан" досягла Марса, ставши першим апаратом з Індії, що успішно дістався до червоної планети.

При вартості в 75 млн доларів "Мангаляан" - ще й найдешевша міжпланетна станція з усіх запущених останнім часом.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув в центр управління польотами в Бангалорі, де фахівці зустріли новину про приліт апарату на Марс оплесками.

Дорога станції до сусідньої планеті зайняла 10 місяців, і тепер його двигун сповільнили із Землі.

Моді заявив, що Делі готовий різко збільшити обороти індійської космічної програми, вклавши кошти в інфраструктуру і технології.

22 вересня американський космічний зонд Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), запущений NASA в листопаді минулого року, успішно дістався до верхніх атмосферних шарів Марса. Крім цього з 2012 року на поверхні Червоної планети працює ще й марсохід К'юріосіті.

За матеріалами: Російська служба Бі-бі-сі

Вам это будет интересно:
В Індії з'явиться найвища статуя в історії людства
В Індії ось-ось закінчать будувати статую, яка стане найвищою за всю історію скульптури. Статуя-рекордсменка увічнює образ борця за незалежність, лідера Індійського національного конгресу і одного з авторів Конституції країни Валлабхаі Пателя.
Холі - свято весни і яскравих фарб в Індії
Холі - один з найбільш яскравих свят Індії, бенгальський новий рік. Відзначається в день повного місяця місяця Пхалгуни, що припадає на лютий-березень. Холі - свято весни, наповнений сонячним світлом і веселим шаленством пишно розцвітає природи.
Ярмарок верблюдів у Індії
Кілька десятків тисяч верблюдів, тисячі торговців у колоритних національних костюмах і безкраї піски Великої індійської пустелі - це не що інше, як Pushkar Mela, або Ярмарок верблюдів в Пушкарі. Щорічно цей ярмарок привертає близько 40 тисяч відвідувачів, вона триває 5 днів і включає в себе безліч цікавих і захоплюючих заходів.
В Індії проходить фестиваль вогнів Дівалі
Дівалі, що на санскриті означає «вогненне гроно» - фестиваль вогнів, повсюдно відзначається в Індії і що символізує перемогу світла над темрявою, добра над злом. Доводиться на початок місяця Картік (жовтень-листопад) і святкується протягом п'яти днів.
В Індії проходить фестиваль паперових зміїв
Паперові змії всіх можливих забарвлень, форм і розмірів злітають сьогодні в блакитне зимове небо Індії.
Планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану
Мала планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану. Відповідний сертифікат президент національної академії наук цієї держави Фарход Рахімі вручив президенту країни Емомалі Рахмону під час уроку миру в місті Куляб, приуроченого до Дня знань.
Тадж-Махал обзавівся безкоштовним Wi-Fi для туристів
Мавзолей Тадж-Махал, який вважається найвідомішою в Індії пам'яткою, обзавівся безкоштовним Wi-Fi для туристів. Про це у своєму Twitter повідомив міністр інформаційних технологій Індії Раві Шанкар Прасад (Ravi Shankar Prasad).
Свято незалежності в Індії
Хоча Індія отримала незалежність 15 серпня 1947, її Конституцію прийняли тільки 26 січня 1950, і ця дата стала відзначатися як День Республіки. Свято проходить по всій країні, але торжества в Нью-Делі відрізняються особливим розмахом і пишнотою.
В Індії виросло число бенгальських тигрів
Популяція бенгальських тигрів за останні чотири роки зросла на 30%, повідомили представники міністерства з охорони навколишнього середовища Індії.
В Індії відзначають дитяче свято Бал дівас
День народження видатного державного діяча, першого прем'єр-міністра незалежної Індії Джавахарлала Неру відзначається всією країною як День дітей. Індійська назва свята - Бал Дівас.
Аргентина успішно запустила перший супутник в космос
ARSAT-1 - перший телекомунікаційний супутник Аргентини, побудований на території Латинської Америки з використанням місцевих технологій, був успішно запущений з космодрому Куру у Французькій Гвіані, повідомляє Associated Press.
В Нікарагуа впав метеорит
В лісах на околиці столиці Нікарагуа міста Манагуа впав метеорит. Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі, посилаючись на заяву міської влади
На цьому тижні на Землі можна буде спостерігати метеоритний дощ
Протягом місяця - з кінця липня до кінця серпня - над землею проноситься один з найяскравіших і потужних метеорних потоків - Персеїди. Пік зорепаду очікується в ніч з 12 на 13 серпня.
Людина вперше ступила на поверхню Місяця
21 липня 1969 року людина вперше ступила на поверхню Місяця. Цією людиною став Ніл Армстронг, командир американського корабля «Аполлон-11».
Українські вчені вперше вивели наносупутник на орбіту
Молоді вчені з НТУУ «КПІ» створили і вивели на орбіту перший наносупутник «PolyITAN-1», повідомляє прес-служба університету.
Міжнародний день космосу
21 травня 1998 року американський астронавт Ендрю Томас, перебуваючи на борту російської орбітальної станції «Мир», оголосив цю дату Міжнародним днем космосу.
В Індії на виборах перемогла опозиційна партія
В Індії на парламентських виборах перемогла опозиційна індуська націоналістична партія Бхаратія Джанат, повідомляє Бі-бі-сі.
Закрыть
Outlook facebook page