RU  UK  EN
Статьи  >  Українські вчені вперше вивели наносупутник на орбіту

Українські вчені вперше вивели наносупутник на орбіту

Молоді вчені з НТУУ «КПІ» створили і вивели на орбіту перший наносупутник «PolyITAN-1», повідомляє прес-служба університету.


Супутник типу "Сubesat", який має масу приблизно 1 кг і розміри 10х10х10 см, складається з чотирьох модулів: модуля енергозабезпечення, модуля радіолінії, модуля управління і модуля корисного навантаження. 

Вивела в космос апарат ракета-носій «Дніпро» з пускової бази «Ясний» (Оренбурзька область, Росія) 19 червня об 23 годині 11 хвилин за місцевим часом. Через 16 хвилин після старту він успішно відійшов від третього ступеня і вийшов на задані орбіти. 

За словами проректора НТУУ «КПІ» з наукової роботи академіка НАН України Михайла Ільченка, метою запуску супутника «PolyITAN-1» є відпрацювання технологічних режимів польоту; створення і дослідження сонячних датчиків для малих космічних апаратів; перевірка енергетики розроблених в університеті сонячних джерел живлення; адаптація до умов космосу та вдосконалення для майбутніх польотів цифрових каналів передачі інформації із супутника на Землю і команд управління ним; дослідження впливу космічного простору на роботу електронних підсистем супутника; дослідження функціонування систем GPS оригінальної конструкції. 

Для відстеження польоту космічного апарату і проведення запланованих досліджень в університеті створено центр з необхідним випробувальним обладнанням. 

Наноспутники - це клас малих штучних супутників Землі, створення яких стало можливим завдяки розвитку микроминиатюризації і нанотехнологій. Зараз вони все частіше використовуються для різних космічних досліджень.

Вам это будет интересно:
Збірна України завоювала повний комплект медалей чемпіонату Європи з карате
Золото і срібло на рахунку жіночої частини команди, бронза у представника чоловічої збірної.
Річниця Чорнобильської катастрофи
26 квітня 1986 року в українському місті Прип'ять сталася найстрашніша техногенна катастрофа в історії.
Міжнародний день польоту людини в космос
12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний політ навколо Землі. На честь цієї події у всьому світі святкують Міжнародний день польоту людини в космос.
Atlasjet Ukraine скасовує всі регулярні рейси
Авіакомпанія Atlasjet Ukraine повідомила, що скасовує всі регулярні рейси з 24 квітня 2018 року.
Тепер офіційно: Ryanair відкриває маршрути з України
В Борисполі пройшла прес-конференція, на якій глава Ryanair Майкл О'Лірі підтвердив факт відкриття 15 маршрутів з України: десяти з Києва і п'яти зі Львова.
Нацбанк затвердив правила округлення суми у чеку при готівкових розрахунках
Національний банк України затвердив правила округлення суми готівкових розрахунків у чеку, які діятимуть з 1 липня 2018 роки після припинення додаткового карбування в готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.
У Нацбанку назвали дату, коли паперові гривні замінять на монети
В Україні з 27 квітня 2018 року введуть в обіг нові монети номіналом в 1 і 2 гривні, а 5 і 10 гривень з'являться в обігу в 2019-2020 роках.
НБУ замінить на монети купюри номіналом 1, 2, 5 і 10 грн
У Нацбанку України повідомили, що 14 березня презентують нові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 і 10 грн.
Стало відомо, хто поїде на Євробачення 2018 від України
Переможцем національного відбору став MELOVIN. Саме він з піснею Under The Ladder представлятиме Україну в Лісабоні на пісенному конкурсі Євробачення 2018.
Знайшли останнього казахського єдинорога
Російські вчені виявили добре збережений череп сибірського єдинорога - вимерлого шерстистого ссавця Elasmotherium sibiricum з сімейства носорогових. Вік останків сягає 29 тисяч років. Про це пише видання Science Alert.
У Швеції почали друкувати частини тіла на 3D-принтері
Засновник стартапа Cellink Ерік Гатенхольм показав, що органи людини можна друкувати на спеціальному 3D-принтері.
Національний день скам'янілостей в США
У США існує незвичайне свято, присвячене поширенню інформації про наукові та освітні важливості, яку представляють викопні останки. Це свято називається Національний день скам'янілостей, а святкують його в середині жовтня.
Святослав Вакарчук прочитає лекції у Стенфордському університеті
Творчу відпустку фронтмен гурту«Океан Ельзи» Святослав Вакарчук проведе в престижному вузі США.
Паралімпійська футбольна збірна України виборола світове чемпіонство
Фінал Чемпіонату світу з футболу в Аргентині завершився перемогою української команди над іранською з рахунком 1:0.
В Одесі готуються до Міжнародного літературного фестивалю
З 28 вересня по 3 жовтня втретє відбудеться захід , в якому приймуть участь 50 авторів з 20 країн світу, серед яких: Бахтияр Алі, Соня Бек , Анна Вайденхольцер, Петер Вебер, Симон ван дер Гест, Сергій Жадан та багато інших.
Орландо Блум відвідав Слов'янськ
Голлівудський актор, посол доброї волі UNICEF Орландо Блум відвідав школу міста Слов'янськ.
В музеї Тараса Шевченка відбудеться прем’єра польского фільму «Брати»
26 квітня о 18:00 у Національному музеї Тараса Шевченка за ініціативою галереї «КалитаАртКлуб» відбудеться київська прем’єра документального фільму «Брати» польського режисера Войцеха Староня.
День ДНК
25 квітня 1953 року в британському журналі Nature була опублікована стаття вчених з Кембриджу Френсіса Кріка та Джеймса Уотсона, в якій вони описали своє революційне відкриття - дезоксирибонуклеїнову кислоту, відому як ДНК.
Британський професор вирішив математичну загадку 1637 року
62-річний професор Оксфордського університету сер Ендрю Уайлс удостоєний Абелівської премії норвезької Академії наук і літератури за доказ теореми Ферма, яка турбує математиків усього світу кілька сотень років.
Міжнародний день дітей, хворих на рак
День дітей, хворих на рак відзначають 15 лютого щорічно багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році з ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO).
Закрыть
Outlook facebook page