RU  UK  EN
Статьи  >  Планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану

Планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану

Автор: 02.09.2015 | космос, Таджикистан
Мала планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану. Відповідний сертифікат президент національної академії наук цієї держави Фарход Рахімі вручив президенту країни Емомалі Рахмону під час уроку миру в місті Куляб, приуроченого до Дня знань.

За словами Рахімі, Таджикистан розташований між орбітами Марса і Юпітера на відстані 250 мільйонів кілометрів від Землі і 463 мільйонів кілометрів від Сонця. Повний оберт навколо світила небесне тіло здійснює за п'ять років. В даний час мала планета знаходиться на близькій відстані від Землі, що дозволяє таджикистанським вченим проводити дослідження її фізико-хімічних властивостей.

У ході уроку миру Рахмон зазначив результати роботи астрофізиків Таджикистану. «Цінні досягнення вимагають від наших вчених і дослідників ще більших зусиль в інтересах держави і нації, а також всього людства», - сказав президент.

На честь таджикистанських вчених названі п'ять тіл Сонячної системи. Серед них - комета Чурюмова-Герасименко. Небесне тіло отримало назву за прізвищами вчених, що їх відкрили  в 1969 році співробітника республіканського Інституту астрофізики Світлани Герасименко та її українського колеги Клима Чурюмова.

У листопада 2014 року на поверхню цієї комети з материнського апарату Rosetta висадився спусковий зонд Philae. Це була перша в історії м'яка посадка спускається апарату на ядро комети. Місія Rosetta координується Європейським космічним агентством, а також НАСА. Дані, отримані за допомогою Rosetta, необхідні для пояснення процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі.

Вам это будет интересно:
В Таджикистані амністують 10 тисяч осіб
Парламент Таджикистану затвердив новий законопроект про амністію, під який підпадають близько 10 тисяч осіб.
Аргентина успішно запустила перший супутник в космос
ARSAT-1 - перший телекомунікаційний супутник Аргентини, побудований на території Латинської Америки з використанням місцевих технологій, був успішно запущений з космодрому Куру у Французькій Гвіані, повідомляє Associated Press.
Індійський космічний апарат вперше досяг Марса
Індійські вчені повідомляють, що автоматична міжпланетна станція "Мангаляан" досягла Марса, ставши першим апаратом з Індії, що успішно дістався до червоної планети.
В Нікарагуа впав метеорит
В лісах на околиці столиці Нікарагуа міста Манагуа впав метеорит. Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі, посилаючись на заяву міської влади
На цьому тижні на Землі можна буде спостерігати метеоритний дощ
Протягом місяця - з кінця липня до кінця серпня - над землею проноситься один з найяскравіших і потужних метеорних потоків - Персеїди. Пік зорепаду очікується в ніч з 12 на 13 серпня.
Людина вперше ступила на поверхню Місяця
21 липня 1969 року людина вперше ступила на поверхню Місяця. Цією людиною став Ніл Армстронг, командир американського корабля «Аполлон-11».
Українські вчені вперше вивели наносупутник на орбіту
Молоді вчені з НТУУ «КПІ» створили і вивели на орбіту перший наносупутник «PolyITAN-1», повідомляє прес-служба університету.
Міжнародний день космосу
21 травня 1998 року американський астронавт Ендрю Томас, перебуваючи на борту російської орбітальної станції «Мир», оголосив цю дату Міжнародним днем космосу.
Закрыть
Outlook facebook page