RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 фактів про Іран

10 фактів про Іран

Автор: 30.09.2021 | Іран
Іран, завдяки територіальним розмірам та чисельності населення, давній історії, величезній кількості історичних і природних пам’яток, а також розташування у стратегічному регіоні, є цікавим, хоча і малодослідженим регіоном. Тому у цій статті Хаді Заргарі, третій секретар Посольства Ісламської Республіки Іран в Україні, розкаже про декілька цікавих історичних, географічних та туристичних фактів.

Іран - країна, на площі у понад півтора мільйона квадратних кілометрів якої проживає 84 мільйони осіб, є однією з найбільших країн азіайського континенту. Вона розташовується у Південно-Західній Азії і межує з сімома країнами.

Іран внесено до списку перших країн, які мають найдавнішу цивілізацію, та до переліку 10 країн з точки зору світової спадщини ЮНЕСКО. В результаті, Іран став одним з туристичних напрямків із багатою історією. В різних районах було відкрито археологічні культури, вік яких перевищує п’ять тисяч років (археологічна культура Тепе-Гіян, пам’ятки в районі міст Кашан, Керман та в історічній області Сістан), а також стародавніх написів та історичних джерел у таких містах, як Шираз, Хамадан, Керманшах, у провінції Хузестан.

У цій країні винайшли... холодильник (“яхчал”, що дослівно перекладається з перської мови як “льодяна яма”). Це були куполоподібні будівлі, де в спеку за допомогою льоду в який перетворювалася вода, що надходила з акведуків, зберігалися продукти, Тут також винайшли вентиляційні засоби - бадгіри (вітряні вежі) за допомогою яких здійснювалася природна вентиляція будівель та створено найдавнішу в світі систему поштового зв’язку “чапар”.IMG_6903.jpgФото freepik.com

В різних частинах Ірану одночасно можна спостерігати всі чотири пори року, а також унікальне розмаїття природно-географічних та кліматичних областей, таких як узбережжя Перської та Оманської заток, лісисте узбережжя Каспійського моря, численні острови на півдні країни, мальовничі пустелі, Гирканські ліси, гірськолижні схили, високі гори, численні річки, багаті різноманітною фауною. А температура тут коливається від -40˚С (гірські місцевосці на заході) до +71˚С (пустеля Деште-Лут)!

Іран, без перебільшення, має унікальну культуру харчування та неповторну традиційну кухню. Слід зазначити, що в Ірані одночасно вживають як різноманітні морепродукти, так і м'ясні кебаби, зокрема специфічні іранські страви (такі, як кебаб-е кубіде), і різновиди страв рослинного походження для вегетаріанців, а також різноманітні спеції, ласощі й маринади. Причини цьому можна знайти дві: по-перше, географічне розмаїття, яке сприяє різноманіттю страв, які вживаються в Ірані; по-друге, особливість культури, а саме, іранська гостинність,яка сприяє, щоб на столі було якомога більше яскравих та різноманітних страв.

В Ірані проживає не один народ, а іранці сповідують не одну релігію. Не дивлячись на те, що переважна кількість іранців є перськомовними, а також про наявність історичних коренів та поширення перської мови в усіх точках країни, наявність мовних те етнічних меншин, таких, як азербайджанці, курди, лури, белуджі, араби та туркмени, а також свобода віросповідання для релігійних меншин – сунітів, які живуть поряд з шиїтами, християн, юдеїв та зороастрійців свідчить про етнічне та релігійне розмаїття в Ірані.IMG_6902.jpgФото freepik.com

Згідно з оцінками лінгвістів, перська мова вважається другою серед класичних мов та однією з десяти найбільш вживаних мов в інтернет-просторі. Саме спадщина видатних поетів і літераторів, що творили в різні історичні епохи, особливо, протягом останньої тисячі років, збагачує перську мову, і сприяє її розповсюдженню далеко за межами Ірану. Видатні постаті й поети, такі як Фірдоусі, Омар Хайям, Сааді та Моулаві (Румі), належать до цієї плеяди визначних діячів.

Столиця Ірану – одне з найбільших міст світу за кількістю населення. Наявність одночасно історичних і культурних пам’яток та сучасних будівель надають столиці особливого іміджу. Тегеран славиться висотними будівлями (баштами) та автобанами. Башта Бордж-е Мілад, висота якої – 435 метрів, є однією з найвищих башт у світі, а проспект Валі Аср, якій проходить з півночі на південь столиці – є ще одним з рекордів, довжина якого сягає 17 км і він є найдовшим на Близькому та Середньому Сході.

Поява нового покоління жінок-політиків, журналісток, спортсменок, викладачок університетів, діячок у соціальній та економічній сферах говорить про відносно рівне становище жінок з чоловіками в Ірані. Для прикладу, фізична культура й спорт – одна з галузей, де присутні жінки в іранському суспільстві. Участь спортсменок в олімпійській збірній Ірану на Олімпійських іграх у Токіо та блискучі успіхи деяких з них на цих змаганнях та на інших чемпіонатах світу свідчить про досягнення й прогрес жінок у спортивній галузі. Щодо освіти, то 62% студентів - дівчата та жінки, і саме це сприяє їхній подальшій широкій участі в суспільному житті країни. IMG_6905.jpgФото freepik.com

Хоча в багатьох публікаціях згадується саме нафта та природні ресурси як основний капітал Ірану, проте найбільшим капіталом та інвестиціями країн слід назвати молоде населення та висококваліфіковані кадри. Інвестиції протягом останніх десятиріч у сферу вищої та післядипломної освіти й підвищення кваліфікації в Ірані мали позитивні результати в останні роки, і це сприяло успіхам в розвитку й виробництві багатьох видів товарів і послуг у промисловій та медичній галузях. Також Іран є п’ятою країною світу за кількістю випускників вищих навчальних закладів з технічних та інженерних спеціальностей і займає друге місце в світі після Китаю у сфері виробництва. Прогрес у розвитку науки в Ірані в кілька разів випереджує темпи розвитку науки в світі.

Матеріал надано Посольством Ісламської Республіки Іран в Україні.

Вам это будет интересно:
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
В Ірані відкрився 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я
У період з 7 по 9 листопада у Центрі розвитку оздоровчого туризму в ісламських країнах у столиці Ірану за підтримки міністерств та міжнародних організацій, що працюють у сфері оздоровлення та оздоровчого туризму, проходить 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Ірану в Україні
19 лютого 2010 року на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено Резолюцію «Міжнародний день NOWRUZ». Відповідно до неї Генеральна Асамблея ООН закликає держави-члени «докладати зусиль для підвищення рівня інформованості щодо NOWRUZ та організовувати щорічні заходи до цього свята». Тому сьогодні OUTLOOK про традиції святкування NOWRUZ...
Іран: провінція Фарс. Частина 2
Олена Расенко побувала в дивовижній країні Іран, і ділиться з читачами OUTLOOK своїми враженнями! Сьогодні для вас ми публікуємо першу частину з циклу матеріалів про цю захоплюючу подорож! Подейкують, що все почалося з еламітів, давньоперсидської династії, яка прийшла з півночі й дала початок унікальній цивілізації.
Іран: Ісфахан. Частина 1
Олена Расенко побувала в загадковій, незвіданій країні на південному заході Азії – Ірані, тож ділиться з читачами OUTLOOK своїми враженнями. Сьогодні ми публікуємо першу частину з циклу матеріалів про цю захопливу поїздку. Знайомство з країною ми почали в Ісфахані – стародавньому, прекрасному східному місті, що нагадує декорацію до однієї з казок Шахеризади.
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
Закрыть
Outlook facebook page