День хот-дога в США
Сосиска, вкладена в розрізану з одного краю подовжену булочку, полита кетчупом або гірчицею, сьогодні вважається класикою американської кухні. Але ніхто достеменно не знає, звідки з'явилося поняття «хот-дога» в США, хоча відомо, що 1893 був оголошений великим роком «сосиски в булці».
Як національне свято День хот-дога був офіційно встановлений Торговою Палатою США в 1957 році. А в 1994 році була створена Національна рада хот-дога і сосисок (The National Hot Dog and Sausage Council), яка займається вивченням якості продукту, дегустацією і рекламою хот-дога.
Традиційно члени ради любителів хот-дога і сосисок проводять змагання з мистецтва приготування хот-догів, проголошуючи 4 основних правила:
- Особа, старше 18 років, не дозволяється поливати хот-дог кетчупом;
- Хот-дог в здобної булочці не можна їсти з тарілки, а тільки руками;
- Приправу, що залишається на руках, не можна змивати, потрібно облизати пальці;
- Ні в якому разі не можна класти хот-дог на витончену порцеляновий посуд, це просто несумісно з поняттям «хот-дог .
Статистика стверджує, що останнім часом споживання хот-догів зросло, і середній американець з'їдає приблизно 60 хот-догів на рік. У День незалежності США американці поглинають приблизно 150 мільйонів хот-догів. Якщо розтягнути цей ланцюжок з хот-догів, то можна п'ять разів покрити відстань між Вашингтоном і Лос-Анджелесом.
До речі, кожен американський штат придумав свій рецепт приготування цієї популярної страви. Наприклад, на півдні США роблять кукурудзяні хот-доги, в Канзасі в них додають тертий сир і квашену капусту, в Чикаго готують яблучні і крабові хот-доги. Навіть звичні кетчуп і гірчицю, виробники хот-догів, відповідаючи на запити споживачів, замінили на майонез на основі васабі і авокадо, а деякі пропонують спробувати хот-дог з арахісовим маслом і фуа-гра. І це тільки деякі приклади . Також треба сказати, що це традиційне американське блюдо сьогодні популярно не тільки у себе на батьківщині, але і в багатьох країнах світу.