Міжнародний день кухаря

Це свято вважають своїм професійним усі шеф-кухарі різних країн світу. Дата свята була заснована в 2004 році з ініціативи Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, членами якої нині є понад 8 мільйонів фахівців в кухарському мистецтві.
Професія кухаря є однією з найбільш затребуваних, сьогодні без таких фахівців не могли б існувати ресторани, кафе, їдальні та інші заклади громадського харчування. Сотні тисяч студентів в різних країнах зараз вчаться бути кухарями і щорічно в світі з'являється все більше і більше майстрів кулінарної справи.
Святкування Міжнародного дня кухаря в більш ніж 70 країнах набуло масштабний характер. Крім безпосередньо кулінарів в організації святкових заходів беруть участь представники органів влади, працівники туристичних компаній і, звичайно, власники підприємств громадського харчування - від маленьких кафе до відомих ресторанів. Вони влаштовують конкурси майстерності серед кухарів, проводять дегустації та експериментують з приготуванням оригінальних страв. Професія кухаря - одна з найбільш затребуваних у світі і одна з найдавніших.
Про те, хто першим придумав приготувати м'ясо добутої дичини або зібрані в лісі рослини, історія, звичайно, замовчує. Зате існує легенда про жінку, чиє ім'я дало назву всій галузі - кулінарії. Стародавні греки шанували бога лікування Асклепія (він же - римський Ескулап). Його дочка Гигея вважалася берегинею здоров'я (від її імені, до речі, сталося слово «гігієна»). А їх вірною помічницею в усіх справах була кухарка Кулина, яка стала протегувати кухарського мистецтва, який отримав назву «кулінарія».
Перші рецепти, записані на папері, з'явилися в Вавилоні, Стародавньому Єгипті і Стародавньому Китаї, а також в країнах арабського Сходу. Деякі з них дійшли до нас в письмових пам'ятках тієї епохи, і при бажанні будь-який бажаючий може спробувати приготувати страви, які куштував єгипетський фараон або імператор Піднебесної.