RU  UK  EN
Статьи  >  У Швеції виявили найстарішу ялину в світі

У Швеції виявили найстарішу ялину в світі

Автор: 07.12.2015 | природа, Швеція
Якщо прогулятися по національному парку Фулуфьеллет (округe Даларна, центральна Швеція), то на одній з місцевих гір можна зустріти Старого Тікко, 9550-річну ялину.

Ялина звичайна є типовим представником хвойних центральної та східної Європи і може зрости до разючих 50 метрів. Але тільки 10-метровий Старий Тікко, виявлений в 2004 році геологом Лейфом Куллманом і названий по імені його померлої собаки, вважається найстарішим живим деревом на Землі.

Щоб бути більш точним, Старий Тікко є найстарішим відомим окремим вегетативно поновлюємим деревом у світі. Це означає, що воно почало вкорінюватися ще в кінці останнього льодовикового періоду, коли Великобританію і Європу з'єднував крижаний міст, а скандинавський льодовик тільки-тільки почав відступати.

Лейф Куллман, професор фізичної географії університету Умео, пояснює, що за ці тисячі років Старий Тікко багато разів пережив «клонування». Незважаючи на те, що сучасна ялина відносно молода (всього лише кілька сотень років), її коренева система налічує тисячоліття. Справжній вік найстарішого дерева у світі вчені дізналися за допомогою радіовуглецевого аналізу зібраного під землею рослинного матеріалу.

Вам это будет интересно:
Всесвітній день черепахи
23 травня за ініціативою Американського товариства порятунку черепах відзначається Всесвітній день, присвячений цій тварині, що символізує мудрість і довголіття.
День проліска в Англії
19 квітня в Великобританії зустрічають перше весняне свято День проліска.
У Швеції вводять екологічний податок для авіапасажирів
Влада Швеції збираються ввести податок для авіапасажирів, які вилітають з країни. Переплата за кожен переліт складатиме до € 39.
У Японії свято цвітіння сакури Ханами
«Ханами» перекладається c японської як «милування квітами». Це - національна традиція. Навесні, коли зацвітає сакура, майже все населення Японії спрямовуються в парки, щоб насолодитися цим приголомшливим за красою видовищем.
Міжнародний день полярного ведмедя
Щорічно 27 лютого відзначається інтернаціональний екологічне свято - Міжнародний день полярного ведмедя. Ініціатором цього природного свята виступає організація Polar Bears International (PBI) - міжнародна організація, яка бореться за збереження популяції полярних (білих) ведмедів.
Вулкан Таранакі в Новій Зеландії отримав права людини
Вулкан Таранакі в Новій Зеландії отримав права людини з ініціативи місцевої влади, як повідомляє The Guardian.
Обрані країни з кращою якістю повітря
Жителі Ірландії та Чехії більше всього завдоволені якістю повітря у власних країнах.
Всесвітній день тварин
Міжнародний конгрес прихильників руху на захист природи, що проходив у Флоренції в одна тисяча дев'ятсот тридцять одна році вирішив щорічно відзначати 4 Всесвітній октября день тварин. Це рішення знайшло широку підтримку, і нині таке свято як Всесвітній день тварин відзначають у різних країнах світу щорічно
Всесвітній день моря
Всесвітній день моря - один з міжнародних свят в системі Організації Об'єднаних Націй.
У Туреччині виявили 11 гектарів лісу, повного делікатесних трюфелів
Ці делікатесні гриби виростають на площі в 11 гектарів у провінціях Ізмір і Маніса.
Парламент Швеції зняв заборону на танці в барах і ресторанах
Шведським розважальним закладам відтепер не потрібна спеціальна ліцензія, щоб дозволяти відвідувачам спонтанні танці.
Фестиваль квітучих вишень у Філадельфії
Фестивалі, присвячені цвітінню сакури, неймовірно популярні як в самій Японії, так і в США, де це дерево є символом дружби між двома країнами. І поки найвідомішим заходом цього роду є фестиваль у Вашингтоні, все ж жителі інших міст не відстають від столиці. Наприклад, протягом цілого місяця мешканці Філадельфії святкують Фестиваль квітучих вишень Subaru.
В Японії відкрилося тематичне кафе з ручними їжаками
У столиці Японії відкрили нове тематичне кафе Harry, де гості мають можливість пограти з ручними їжаками.
Посли різних країн створять сквер миру
9 квітня в Національному ботанічному саду імені Гришка посли іноземних держав приєдняються до Міжнарожної ініціативи "Дерева миру". Окрім дипломатів в акції візьмуть участь активісти 132 міст та селищ України, а також представники 50 країн світу.
Німець опублікував вражаючий ролик-подорож по світу
Німецький кінорежисер Крістіан Грів представив унікальне відео подорожі по світу, знятого за допомогою дрона.
У США вперше за десять років зацвіла Долина Смерті
У Національному парку Долина Смерті в штаті Каліфорнія, США, вперше за десять років розцвіли квіти.
Новозеландці зібрали $ 1,5 млн на викуп пляжу з приватної власності
У Новій Зеландії за допомогою краудфандінга зібрали гроші на покупку пляжу. Як повідомляє BBC News, мова йде про пляж Авароа площею сім гектарів, який належить бізнесменові Майклу Спекмену.
Названо найкращі пляжі світу
Туристичний сервіс TripAdvisor опитав мандрівників і визначив найкращі пляжі світу. Як повідомляє The Daily Mail, перше місце дісталося пляжу Grace Bay з бірюзовою водою і білосніжним піском, розташованому на одному з островів архіпелагу Теркс і Кайкос в Атлантичному океані.
У В'єтнамі померла одна з найстаріших черепах світу
У В'єтнамі померла найстаріша в світі черепаха, яка мешкала в озері Хоан Києм в Ханої. Тварину виявили у вівторок, 19 січня, повідомляє Vietnam Breaking News.
У Швеції знову побудований Крижаний готель
У Юккас'ярві, селі в декількох милях на схід від Кируна, власники місцевого готелю почали готуватися до зимового льодовому фестивалю в березні вже зараз: щоб створити найхолоднішу готель у світі, їм довелося зібрати близько 5000 тонн льоду з річки Турне.
Закрыть
Outlook facebook page