RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Від вогню до мистецтва – 5 сантиметрів

Від вогню до мистецтва – 5 сантиметрів

Автор: 30.05.2014 | технології, відкриття
Сірники ми сприймаємо, як щось буденне, але, виявляється, цей атрибут став звичним у наших кишенях і стільницях біля плит не так і давно.

Створити щось схоже на «вогняні палички» намагалось чимало винахідливих «геростратів», починаючи з 13 століття. Патентів тоді не було, тому важко з упевненістю стверджувати, хто саме першим вигадав сірники. Їхнє мануфактурне виробництво веде відлік з початку 19 століття. 1805 року французький хімік Жан Шансель, прикріпивши до деревини головку із суміші сірки, бертолетової солі та кислоти, створив прообраз того, що нині зберігається в 5-сантиметрових коробках. Світ зрадів, і понеслося – вже 1813 року в Австрії запрацювала перша у світі сірникова мануфактура «Мільярда і Віко».

Відтоді те, що «дітям – не забавка», удосконалювалось. Головки мінялися – горіло все, починаючи від воску і закінчуючи важко вимовним словом гуміарабік. Так було до 1855 року, коли шведський хімік Йохан Лундстрем не здогадався нанести і на сірники, і на наждачний папір червоний фосфор. Це зробило продукт безпечним, до того ж він не виділяв жахливого запаху. Винахід приніс Лундстремові медаль Всесвітньої виставки в Парижі, а у Швеції почався справжній сірниковий бум. За 20 років у країні вже працювало близько 120 заводів з виготовлення «вогника».

Напевно, останній важливий етап в історії сірників – це створення коробки. У 1889 році американець Джошуа П’юсі, котрий її придумав, уже готувався отримувати патент. Але випередила новатора компанія «Diamond Match Company», додавши до коробки запальну поверхню зовні. Це було набагато зручніше, ніж пропонував П’юсі, адже він розмістив її всередині.

Ну а згодом сірникові коробки здали під ... рекламну площу, а самі сірники стали інструментом для створення дивовижних речей. Наприклад, компанія «Ford» наочно продемонструвала, що їхні вантажівки не підведуть і в багажнику місця вистачить для всього. Креативники з агентства нерухомості «Property Consultancy» обіцяють підібрати житло, яке буде максимально раціональним, попри габарити. Декілька років тому відома мережа фаст-фуду теж вирішила бути в тренді, тому перетворила сірники на картоплю фрі. Чи навпаки – кому як подобається.

Утім, не тільки західні компанії навчилися використовувати сірникові коробки для реклами. Так одна українська турфірма стверджує, що під час відпустки варто не просто забувати, а спалювати все те, що краде час і позбавляє задоволень.

Однак не всі хочуть продавати і просувати свої продукти таким чином. Деякі творчі люди за допомогою сірників створюють неймовірні речі. Як, скажімо, болгарський художник Пламен Ігнатов. Він витратив 15 років життя і 6 мільйонів паличок на відтворення Рильського монастиря. 

Трохи відстав від болгарина британський нафтовик Девід Рейнольдс. Він витратив близько мільйона сірників і 10 років на свою армаду, в якій є «Титанік», «Королева Мері», «HMS Victory" та інші знамениті кораблі. Не менше вражає творіння англійських толкієністів. Їхнє сірникове місто з «Володаря перснів» наповнене ельфами та гобітами й живе якимось окремим життям.

Насамкінець можна сказати, що від вогню до мистецтва відстань ... ну, не більше п'яти сантиметрів.

Вам это будет интересно:
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Історія бренду: Телеканал Discovery
Сьогодні OUTLOOK розповідає про черговий надихаючий приклад того, як мрія стає справою всього життя. Створення одного з найбільш успішних каналів за всю історію телебачення Discovery Channel, а слідом і величезної медіа-корпорації Discovery Communications – просто не може не мотивувати на власні великі справи.
Історія бренду: Вода «Боржомі»
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами в курортну частину Грузії, в околиці красивого й затишного курортного містечка Боржомі, де вже кілька століть розливають одну з найпопулярніших і найкорисніших мінеральних вод у світі – легендарний «Боржомі».
По рейках над головами: Вуппертальська підвісна дорога
Німецьке місто Вупперталь, згідно зі статистикою, не входить навіть в десятку найпопулярніших туристичних місць Німеччини. Окрім легендарної танцівниці Піни Рауш, котра працювала тут, однойменного футбольного клубу і всесвітньовідомого кінорежисера Тома Тиквера, чия кар’єра розпочиналася у міських кіноклубах, Вупперталю, здається, більше нічим похизуватися. Утім, як тільки дізнаєшся про місцевий транспорт, місто зі своєю унікальною підвісною монорейкою стає жаданим для мандрівників.
Аерофобам протипоказано. Найкращі авіашоу світу
З моменту створення першого літака пройшло більше ста років, але цей комфортабельний вид транспорту досі викликає тремтіння в колінах у багатьох його пасажирів. Сьогодні ми підготували для вас добірку найбільш захоплюючих авіашоу, які щорічно проходять по всьому світу. І вже повірте від деяких з них у вас дійсно піде земля з-під ніг.
Що почім? Вартість новинок
Коли на ринок виходить черговий гаджет або інше диво техніки, багато хто з нас заклопотано перераховує заощадження – чи вистачить на покупку? У цій гонитві за сьогоденням і майбутнім ми надто швидко забуваємо, що було раніше, і скільки коштував, скажімо, перший телевізор.
Поїдемо з вітерцем! Найшвидший транспорт
В 2007-ому році французький електропоїзд TGV POS установив світовий рекорд швидкості серед рейкового транспорту. Цей «літак з платформи» розігнався до 574 кілометрів за годину. Сьогодні говоримо про головні швидкоходи планети.
Усе в топку?
13 років тому, 25 травня 2001 року, на заправках Сан-Франциско пахло не бензином, а свіжими фруктами. На ринок вийшло біодизельне паливо, до складу якого реально входять дари природи. Читайте далі на OUTLOOK, чим ще, крім суміші з бананів, апельсинів і ківі, можна заправити авто.
Закрыть
Outlook facebook page