RU  UK  EN
Статьи  >  Єврейський новий рік Рош-а-Шана

Єврейський новий рік Рош-а-Шана

Автор: 25.09.2014 | релігія, Ізраїль
Єврейський новий рік називається Рош-а-Шана (що в перекладі з івриту означає «голова року») і відзначається 1 і 2 числа місяця тишрей за єврейським календарем. За григоріанським календарем це свято зазвичай випадає на вересень. У 2014 році Рош ха-Шана випадає на 25 і 26 вересня, починається свято 24 вересня ввечері.

У єврейському календарі існує чотири нових роки, але відлік днів нового єврейського року і рахунок років від створення світу ведеться саме з 1 тішрея. Рош-а-Шана - один з найбільш важливих єврейських свят. Відповідно до єврейської традиції, Бог виносить рішення, кому в наступний рік судилося жити, а кому - померти. Однак оголошується вирок через десять днів, в Судний день - Йом-Кіпур.

В Рош-а-Шана прийнято бажати один одному бути вписаним в «Книгу життя». В синагозі читаються особливі молитви і священні тексти. Характерною рисою святкової служби є сурмління в шофар - баранячий ріг.

У перший день свята проводять обряд Ташли - вийшовши на берег водойми (бажано, щоб у ньому була риба), читають особливу молитву і вивертають кишені. Це символізує звільнення від гріхів. Якщо перший день випадає на суботу (Шабат), Ташли переносять на другий.

Під час святкової трапези прийнято їсти прийнято є халу (здобний хліб) круглої форми і яблука, вмочуючи їх у мед (щоб наступаючий рік був солодким), голову риби (щоб в наступаючому році бувальщина в голові, а не в хвості) і гранат. Працювати в свято забороняється.

Вам это будет интересно:
День незалежності Ізраїлю
День незалежності Ізраїлю - головне державне свято країни. Він відзначається щорічно у вівторок, середу або четвер, найближчі до 5 ияра, на згадку про проголошення Держави Ізраїль 14 травня 1948 (5 ияра 5708 року за єврейським календарем).
Всесвітній день хіджабу
сесвітній день хіджабу - щорічна кампанія, спрямована на розвиток релігійної толерантності і розуміння. День був заснований в 2013 році жителькою Нью-Йорка Назмі Хан і відзначається щорічно 1 лютого.
День беатифікації Матері Терези
День беатифікації видатної католицької подвижниці нашого часу матері Терези Калькутської - 19 жовтня - відзначається в Албанії як національне свято.
В ізраїльській пустелі проведуть фестиваль йоги
В ізраїльській пустелі Арава з 5 по 7 листопада пройде фестиваль йоги. Як повідомляє інтернет-журнал RTourNews.ru, майстер-класи проведуть кращі викладачі Ізраїлю та спеціально запрошені вчителі з інших країн.
У Бірмінгемі виявили сторінки найдавнішого у світі Корану
Фрагменти релігійного тексту, якому, як вважають експерти, близько 1 448 років, були виявлені між сторінок іншого давнього Корану в бібліотеці університету Бірмінгема.
Національний день релігії бахаї на Ямайці
Національний день релігії бахаї був проголошений в 2003 році генерал-губернатором Ямайки сером Говардом Куком.
Свято світла в Єрусалимі
Сьогодні в Єрусалимі відкривається щорічний фестиваль світла.
В Ізраїлі знайшли стародавнє поселення єгиптян-пивоварів
У Тель-Авіві знайдені руїни поселення стародавніх єгиптян.
Усередині статуї Будди знайшли мумію
Всередині буддійської статуї XI-XII століть нідерландські вчені виявили мумію ченця, повідомляє Daily Mail
В Ізраїлі знайшли сто доісторичних святилищ
У пустелі Негев (Ізраїль) археологи виявили близько сотні святилищ первісної людини, що носять еротичний характер. Про відкриття з посиланням на журнал Journal of the Israel Prehistoric Society повідомляє Live Science.
У Тель-Авіві відкривається середземноморський ярмарок туризму IMTM 2015
У Тель-Авіві 10 лютого відкриється Міжнародний середземноморський ярмарок туризму IMTM 2015.
78-річчя Папи Римського відзначили масовим танго
78-й День народження Папи Римського Франциска на площі Святого Петра в Римі відзначили незвичайним флеш-мобом, всі присутні станцювали танго.
Папа римський починає візит до Туреччини
Папа римський Франциск починає триденний візит до Туреччини.
В Ізраїлі електронні дерева будуть роздавати інтернет
Ізраїльський стартап представив eTrees - електронні дерева, які переробляють сонячне світло в електрику.
У Британії жінкам дозволили бути єпископами
Палата лордів Британського парламенту без голосування схвалила пропозицію Генерального Синоду дозволити жінкам ставати єпископами Англіканської церкви.
В Аргентині з'явиться новий стадіон імені Папи Франциска
Аргентинський футбольний клуб, за який вболіває папа римський Франциск, заявив, що новий стадіон буде названий на честь понтифіка, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.
У Києві відбулася акція солідарності з палестинським народом
Сьогодні, 17 липня 2014 року, в Києві біля будівлі Представництва ООН в Україні на Кловському узвозі відбулася акція солідарності з палестинським народом.
Папа Римський відлучить мафіозі від церкви
Глава Римської католицької церкви Папа Франциск назвав італійську мафію «прихильницею диявола» і пообіцяв відлучити бандитів від церкви, повідомляє РИА Новости.
Піровассія в Греції
З 21 по 23 травня на півночі Греції відзначають свято Піровассія або ходіння по вогню.
Італійки попросили Папу Римського скасувати целібат для священиків
Мешканки Італії написали листа Папі Римському Франциску з проханням скасувати обід безшлюбності для священиків, повідомляє Vatican Insider.
Закрыть
Outlook facebook page