RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Дружина Посла Туреччини відкрила виставку мистецтва ебру

Дружина Посла Туреччини відкрила виставку мистецтва ебру

Автор: 04.06.2018 | Туреччина
Першого червня, дружина посла Туреччини в Україні Аве Брігадере-Тезель в інституті ім. Юнуса Емре у Києві відкрила виставку робіт майстрині з традиційного турецького мистецтва малювання на воді. Авторами робіт стали художниця-українка, котра опанувала техніку ебру та її учениці, серед яких дружини дипломатів та громадські діячки.

Від етимології слова «ебру» віє романтикою і… невизначеністю. Думок кілька: одні вважають, що «ab-ru» перекладається з арабської як «вода для обличчя», інші вважають, що «ebre» – чагатайське слово, яке означає «хвилеподібний». Найбільш популярна версія твердить: слово «ebri» придумали перси, і означає воно «хмара». Рухливі малюнки на воді насправді нагадують хмари, що пливуть вдалині.

Точних даних про те, де виникло мистецтво – немає, та все ж дослідники зійшлись на думці, що турецьке «мармурування» (як іще прийнято називати ебру) породив Схід. Вважають, що з’явилось малювання на воді у місті Бухарі в Узбекистані, після чого повільно і впевнено захопило увагу Ірану. Та найцікавіші роботи у професійному виконанні з’явилися вже на території сонячної Туреччини, у Стамбулі, і датовані одинадцятим століттям. Тому прийнято вважати, що «танець барв» – заслуга турецьких майстрів, таємничих особистостей, які шанували традиції нанесення фарб на водне полотно і зберігали їх у найсуворішому секреті.

У Європі незвичайне мистецтво стало відомим у п’ятнадцятому столітті завдяки всюдисущим торговцям і мандрівникам. Вони привозили із Туреччини незвичайні малюнки, а також книги з обкладинками, виконаними віртуозними умільцями в техніці ебру. Подібні зображення протягом тривалого часу європейці називали «турецьким папером». Що найбільш вражає, кожна така картинка була неповторною і єдиною. Про підробки картин і копії не могло бути і мови.

Ебру – таємнича мова, якою володіли обрані майстри у Туреччині, тримаючи технологію мармурованого живопису під грифом секретно. Цінні знання передавали із покоління у покоління найбільш гідним наступникам, адже, щоб створювати вражаючі малюнки, потрібен не тільки талант, а також терпіння і повна концентрація на творчому процесі. На плавучому тлі художники вимальовували величні мечеті, витончені тюльпани, хитромудрі візерунки… Приступаючи до роботи, сам художник не знав, яким буде кінцевий результат, адже примхливі фарби і полотно з води – це повна протилежність статичному полотну і «ручній» олії. Зрештою із нескінченного потоку метаморфоз вичленували закономірні рухи фарб, які навіть отримали власні назви: «Відлив і приплив», «Квітка», «Феєрверк», «Шаль солов’я» і «Зигзагоподібність».

Гуру ебру звикли використовувати в роботі тільки природні матеріали, наприклад, нектар гевена – смолу гірської рослини. Саме завдяки цій речовині, доданій у воду, безформні краплі фарби не розчинялися, а тримались на поверхні, підкоряючись руці майстра. У цей момент пензлями з кінського волоса художник виводив вигадливий візерунок, а тонким шилом додавав закарлюкам потрібні обриси. Після того, як сюжет був готовий, і, здавалось, от-от у ньому заграє життя, до нього прикладали спеціальний папір, котрий буквально витягував картину з води. Так народжувалося чарівне ебру – мистецтво споглядання.

Старовинна техніка ебру могла б щезнути разом з останніми майстрами – зберігачами цього особливого мистецтва і незбагненного дару. Та за останні десять років у турецьке мармурування вдихнули нове життя: жителі батьківщини тюльпанів не лише організовують виставки «живопису на воді», а й проводять майстер-класи зі створення картин, використовуючи ебру в роботі з тканинами, керамікою, склом, шкірою і деревом.

Ебру заворожує. Дарує душевний спокій, допомагає набути гармонію з собою, занурюючи з головою в глибини води і кольору. Хтозна, можливо, якось доторкнувшись до цього мистецтва, ви відкриєте його сокровенні таємниці. 

Насолодитися спогляданням вражаючих зображень можуть всі бажаючі на виставці, котра триватиме до 20 червня 2018 р.

Вам это будет интересно:
Без Гранд Базару і мечетей: Стамбул музейний
Музейна програма під час подорожей найчастіше асоціюється з груповими походами, нудними експонатами й відчуттям, нібито втрачаєш з поля зору важливі «вуличні» пам’ятки. Звичайно, це не так, особливо якщо ти в такому унікальному з усіх сторін місті, як Стамбул, де і музеї вражають своїми концепціями.
Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Головне – не загубитися: Найцікавіші ринки Стамбула
Жодне східне місто неможливо собі уявити без великої кількості торгових точок – «купи-продай» у місцевих жителів будь-якого віку і статусу в крові. Навіть той факт, що Стамбул – це наполовину Європа, ніскільки не скасовує «східність» мегаполіса. Щоб ви напевно знали, куди і за чим іти, OUTLOOK, повернувшись зі стамбульських ринків, розповідає про найбільш вражаючі з них.
А ви знали...?
Фарби, які роблять картини незабутніми... Емоції, які додають скульптурам душі... Різнобарвна краса, створена природою... Про все ми хочемо вам сьогодні розповісти!
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Стамбулі
Серед туристів, особливо з Європи, складно знайти людей, котрі хоча б раз не насолоджувалися відпочинком у сонячній і гостинній Туреччині. А от що чекає тих, хто обрав «іншу Туреччину» і вирушив оглядати чудовий Стамбул, ми розповідаємо на прикладі 10 доларів.
Гетто світу: Балат - єврейська міні-держава у Стамбулі
Величний Стамбул закохує в себе з першого погляду, вражаючи туристів розкішшю, історією, багатогранністю... Проте мало кому вдається забрести в один з найдавніших його районів – Балат, де східна казка відкривається під новим кутом.
Туреччина - країна природних чудес
Переповнена скарбниця дивовиж Туреччини – суцільне натхнення для казкарів. Коли люди вперше бачать білі гори посеред теплої країни, то у кожного виникає різне бажання: хтось хоче впасти у сліпучі кучугури і зробити «снігового янгола», а дехто уявляє, що гори солодкі на смак, точнісінько, як цукрова вата…
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
Фільмом "Чинар" посольство Туреччини в Україні відкрило Дні турецького кіно
Посольство Туреччини в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Йонет Джан Тезель в Культурному центрі «Кінотеатр Київ» відкрили Дні турецького кіно. Посольство Туреччини на постійній основі проводить заходи, які демонструють культурне розмаїття і надбання цієї країни.
Закрыть
Outlook facebook page