RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Міжнародний етнографічний кінофестиваль ОКО оголосив програму

Міжнародний етнографічний кінофестиваль ОКО оголосив програму

Перший в Україні кінофестиваль етнографічного кіно ОКО опублікував список фільмів, що увійшли до офіційної програми. Насичена сітка складається з міжнародного повнометражного, національного повнометражного та міжнародного короткометражного конкурсів.

Секція міжнародного повного метру складається з шести стрічок хронометражем від 40 хвилин. В ній представлені фільми з Європи, Азії, Африки та Латинської Америки.

Картина данського виробництва Ламалера (Lamalera) режисерки Карстен Таді розповість про неминуче зіткнення минулого та майбутнього через історію індонезійського поселення, в якому головним засобом заробітку досі є стародавнє китобійне ремесло.

Фільм Друга зустріч (The Second Encounter) режисерки Веронік Баллот з Бразилії запросить нас до пошуків сенсів у племена амазонських джунглів, поєднавши особистий і глобальний аспекти дослідження корінних народів.

Чилієць Жан МаркосГодой у своїй картині Землетрус часів (Earthquake of Time) змусить нас замислитися над взаємозв’язком ландшафту, часу та ментальності народу. Аналіз рідного режисерові Чилі дозволить кожному з нас зрозуміти більше про себе, свій народ, свою країну.

Стрічка данця Еміля Норгаарда Вигнання Гушегу (Gushegu Exile) перемістить глядача у далекий, екзотичний, проте раптово такий близький світ африканських відьом, і підніме болісні проблеми «інакшості».

Раджаа, це значить надія (Rajaa, that means hope) – фільм француженки Маріель Дуклос, проте національність тут перестає мати значення. Інтимно, тендітно, голосом матері, що співає колискові, оповідає режисерка про внутрішній світ і психологічну боротьбу мігрантів, що намагаються інтегруватися в європейське суспільство.

Стрічка Дімітри Кофті з сусідньої Болгарії Тріщини (Cracks) може виявитися до болю близькою українському глядачеві: перед нашими очима розгорнеться історія колись потужного промислового міста Пернік, що так і не зміг прийти до обіцяного комунізмом світлого майбутнього.

До національного конкурсу повних метрів увійшло вісім картин, які розкривають Україну з найрізноманітніших сторін.

Многая літа. Стойко режисера В’ячеслава Бігуна розповість життєствердну історію столітнього українця про довголіття, ментальність і зв'язок із природою.

Оптимістична Бхумі режисерки Олени Кутіновоїрозкаже історії вихованців притулку для корів, що є священними у ведичній культурі.

У Зарваниці режисерів Яреми Малащука та Романа Химея ми разом із паломниками-християнами Західної України вирушимо у пішу ходу до священного урочища.Поміж молитвами паломники діляться новинами, хваляться нажитим добром, фотографують каплиці, дають інтерв’ю, бачать чудеса.

Портрет на тлі гір режисера Максима Руденко перенесе нас до гуцульського села Криворівня, де мешканка Параска Плитка-Горицвіт фотографувала людей. У 2015 році художники з Києва знайшли коробку з її фотонегативами. Це історія про таємничий зв'язок сьогодення і минулого, відображеного на випадково знайдених фотонегативах.

Рай режисера Олександра Ткаченко розкриє нам світ іннокентіївців - старої російської секти, яка отримала величезну популярність на початку ХХ століття. Цей фільм розповідає про життя останніх адептів ексцентричного культу.

Діма Косигін у фільмі Земля Мольфарів разом із молодим мольфаромпромандрує карпатськими горами у пошуках з‘єднання з самою природою. Проходячи через вогонь та воду, вони опиняться на полонині, де біля величезної ватри побачать чотирьох мавок і розчиняться в часопросторі…

Медитативна Дельта режисера Олександра Течинського поставить завдання просте – не згинути в тумані, не подохнути від холоду, не піти під лід. Не втрапити б у свої власні капкани. Чи ми тут всі в одній великій пастці? Бігаємо-метушимося по короткому колу, перераховуючи зниклих…

Жива ватра Остапа Костюка розповість про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін. Про щоденну працю без вихідних і права на слабкість. Про гармонійний світ, який ми втратили, прагнучи комфорту, і дитинство, яке ми залишаємо, начепивши на себе ролі дорослих.

Короткометражна програма фестивалю складається з шести тематичних блоків по п’ять стрічок, в тому числі фільмів українського виробництва. Це історії про натхнення, біль, пошук ідентичності, дослідження простору, традицій та подорожі.

Демонстрація стрічок проходитиме онлайн на сайті кінофестивалю (12-19 вересня) та офлайн протягом трьох днів у Криничному (17-19 вересня), де відбудуться ексклюзивні покази та церемонія нагородження переможців.

Детальніше вивчити програму та подивитися трейлери стрічок можна на сайті та сторінках соцмереж кінофестивалю.

Точний розклад онлайн та офлайн показів буде оголошено найближчим часом.

ОКО: коротко про головне

Дати проведення: 12-19 вересня (12-16 вересня - online-частина фестивалю; 17-19 вересня – offline-частина)

Локація: село Криничне Болградського району Одеської області

Google- форма для подачі робіт українського виробництва:

Ви можете зв’язатися з нами:

директорка кінофестивалю Тетяна Станєва

програмний директор кінофестивалю Олена Рубашевська

або надіславши листа на пошту фестивалю для пропозицій партнерства і співпраці.

Проєкт OUTLOOK виступає інформаційним партнером фестивалю.

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Замість візка – човен: знамениті плавучі ринки
Магазини, супермаркети, ринки – всі ці місця невід’ємна частина життя будь-якої людини на нашій планеті. Здавалося б, що в них незвичайного – кругом усе схоже, хіба що товари і ціни різняться в залежності від країни чи міста. Насправді все не зовсім так – до деяких базарів слід діставатися вплав… Про них ми і розповімо.
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Закрыть
Outlook facebook page