RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін

Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін

Автор: 04.01.2022 | фестиваль, Китай
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.

Розташований у північно-східному Китаї десятимільйонний Харбін – місто, засноване наприкінці дев’ятнадцятого століття російськими залізничниками. Саме в його околицях функціонувала важлива для логістики станція знаменитої Трансманчжурської магістралі. Оскільки першими жителями були саме росіяни, не варто дивуватися зовсім не китайській і навіть не східній тутешній архітектурі – більша частина районів Харбіна, особливо старовинних, за своєю забудовою мало чим відрізняються від російських далекосхідних міст. Та й клімат тут доволі суворий, із сибірським акцентом: сніжні зими тривають майже по півроку, вночі температура рідко опускається до мінус 35-40, а вітер продуває так, що мало не здаватиметься. Утім, саме всі ці природні умови і дають змогу місцевим жителям вже понад п’ятдесят років проводити уславлений на весь світ фестиваль снігу і льоду, котрий за своїм масштабом і якістю організації впевнено входить в четвірку найкращих подібних заходів разом з японським фестивалем снігу в Саппоро, зимовим карнавалом в канадському Квебеку і норвезьким лижним фестивалем.dreamstime_m_23356601.jpgФото nthegotours.com

Уперше муніципалітет Харбіна організував свято для дітей і дорослих аж далекого сьогодні 1963 року. Відтоді фест тішить своїх гостей практично щороку – перерви траплялися всього кілька разів лише через політичні чи економічні проблеми в країні в часи Культурної революції. 2017 року все відбудеться за планом, і квитки на платні заходи вже можна придбати на офіційному сайті. Усім охочим краще поквапитися, оскільки до старту лишилося зовсім мало: фестиваль відбудеться з 4 січня по 28 лютого. Щоб усе відбулося, як зазвичай, на найвищому рівні, міська влада розпочинає готуватися до фестивалю з осені, а найбільш «спекотний» як для організаторів, так і для скульпторів і художників місяць – грудень. Прямо зараз у Харбіні, місті, котре влітку має зовсім інший вигляд, зелений і квітучий, тисячі людей працюють над тисячами дивовижних об’єктів, а у всіх готелях і костелах розпродають останні вільні номери і кімнати, оскільки туристів з кожним роком стає все більше і більше.harbin-ice-snow-festival.jpgФото dogonews.com

Перше, що вражає гостя – це розмах дії. Здається, що весь мегаполіс перетворюється на казкове снігове місто: центральні вулиці, парки, береги річки Сонхуа, Сонячний острів – всі ці частини Харбіна стають локаціями для різноманітних перформансів та інших заходів. Тому без карти з розкладом заходів чи допомоги гіда тут просто не обійтися, щоб не проґавити щось справді унікальне, як, приміром, зимове сафарі, риболовлю чи незвичайні феєрверки, котрі у поєднанні з будівлями із льоду справляють незабутнє враження. До речі, про лід – всі ці сотні об’єктів, зведених як китайськими умільцями, так і міжнародними командами, створюють із спеціальної де мінералізованої води, доставленої із важкодоступного гірського озера Сунгарі. Спеціалісти вважають саме цей його грудневий розлив найбільш придатним для створення скульптур і будівель, оскільки він водночас і міцний, і піддається різьбленню та обробці. А його бездоганна прозорість найкраще ілюструє яскравість і барвистість освітлювальних приладів і підсвічування. Усе це в сумі і створю чарівну атмосферу у місті.wide-shot-harbin-ice-and-snow-world.jpg
Фото smithsonianmag.com

Із впевненістю можна сказати, що кожен відвідувач фестивалю знайде, чим себе зайняти, і нудьгувати не доведеться нікому, оскільки програму продумано до дрібниць. Зголоднів – будь ласка, до твоїх послуг мобільні фуд-корти ярмарку, де можна познайомитися не лише з місцевою кухнею, але і з унікальними стравами корейської та далекосхідної кухні. Хочеш поєднати себе узами шлюбу з коханою людиною – записуйся і бери участь у масовому весіллі на льоду, коли одночасно тисячі людей стають чоловіком і дружиною. Бракує адреналіну - для початку можна стати глядачем, а потім, можливо, і самому спробувати скупатися в крижаній воді, взявши участь у традиційних зимових харбінських запливах. Дітям стало холодно – вирушайте всієї сім’єю в гігантський океанаріум Polarland, де окрім мешканців морів і океанів можна поблизу помилуватися полярними вовками, лисицями і навіть амурськими тиграми. Якщо і тварини не надихають, то чому б не вирушити, звісно, заздалегідь забронювавши столик, у футуристичний Robot Restaurant, де гостей обслуговують справжнісінькі роботи, а у меню традиційна китайська кухня.AP_19005082513782.jpgФото world.wng.org

Загалом, як бачите, в Харбін можна сміливо вирушати на весь із лишком місяць проведення фестивалю, і кожен день там провести по-різному. Утім, щоб уже зовсім пройнятися і атмосферою фестивалю, і неймовірними емоціями, знавці рекомендують приїжджати ближче до кінця події. Оскільки всі заходи час від часу повторюються і дублюються, ви гарантовано нічого не пропустите – ні чергового рекорду для Книги Гінесса, ні екстремальних розваг, ні неймовірних лазерних шоу, зате напевно станете свідком унікального видовища, котре буває тут лише один раз. Ідеться про останній день харбінського свята, коли на вулиці виїжджає важка техніка – бульдозери, крани і всюдиходи, і всю розкіш, створену руками художників, скульпторів та інженерів починають демонтувати. Звичайно, дивитися на все це важко без сліз, але у всьому цьому є не тільки практичний сенс, але й філософський, справжній східний. Адже ніщо не вічне, і інколи слід навіть щось дуже красиве зруйнувати, щоб через рік збудувати ще краще і красивіше – це і є життя, і від нього нікуди не дітися. Щоб гості і туристи не сумували і не мерзли, організатори видають всім охочим ломи, льодоруби і лопати і запрошують самим взяти участь у руйнуванні. Під акомпанемент феєрверка і загальної фізкультури фестиваль закінчується, залишаючи неймовірні емоції в серцях своїх гостей і бажання бодай один раз повернутися в цю зимову казку.

Головне фото nationalgeographic.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Тибет. Гори, що розмовляють із небом...
Тибет… Про що ви думаєте, коли промовляєте цю назву, коли вимальовуєте її у своїй голові, яка вже сама занурилась у пухнасті клубки хмарин? Тибет… Гори, які, здається, розмовляють з небом. Тут все ніби просякнуте релігією та різними віруваннями: культура, мистецтво, народні звичаї та обряди.
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Фестиваль ананасу. Свято у власному соці
Сьогодні у тайській провінції Лампанг, що на півночі країни, починають відзначати одне з найулюбленіших народних свят – фестиваль ананаса. Дійство збігається з початком сезону фруктів, з-поміж яких наш герой – найбільш шанований.
Бути квітам! Найкращі квіткові фестивалі світу!
Найкращий подарунок для мами – квіти. І справді, це неймовірно романтично і красиво, пасує кожному вікові і статусу. Особливо гарно, коли квітів багато. Дуже багато! А де можна побачити більше подібної краси, як не на фестивалі? Ми підібрали п’ять найбільш знаменитих і найбільш квіткових.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Чайні імперії світу
Мало хто з нас, заварюючи собі улюблену кружечку чаю, замислюється, а звідки до нашої кухні дістався саме цей напій? Звісно, стереотипно ми знаємо, що, мабуть, із Індії чи Китаю, але насправді – не факт. У світі близько 30-ти країн серйозно займаються саме чаєм, і всередині цього співтовариства вимальовується дуже чітка ієрархія, котру очолює так звана «Велика чайна сімка».
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
Закрыть
Outlook facebook page