RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Музеї, що лікують

Музеї, що лікують

«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.

Зараз технології, звісно, істотно просунулися, «магазини ліків» поміщаються в кіосках, та й нарковмісні препарати без рецепта не купити...

«Таблеткові доми», розкидані по містах світу, зберігають історію фармації своїх регіонів у вигляді відреставрованих приміщень, архівних документів, старих медичних книг, давніх пристроїв для створення ліків... Усе колись буденне, що роками складалося в підсобках, сьогодні представлене у вигляді музейних експонатів. Інколи відвідувачів, котрі шукають історичні факти, приймають за прихворілих покупців, адже поряд із старовинними часом можна побачити і діючі вітрини. Знайти свої особливості, щоб виділитися на фоні аптечно-музейних «колег», – не найпростіше завдання, тому керівники таких закладів намагаються додати до власної експозиції щось явно незвичайне, нехай і не завжди пов’язане з ліками. Ми спеціально попорпалися в антикварних завалах багатьох музеїв-аптек і відшукали для вас найцікавіші фішки.IMG_7747.jpg
Фото roamlab.com

Одна з перших, але досі діючих аптек на території Східної Європи розташована в білоруському Гродно. Згадки про неї датуються ще 1709 роком, коли було споруджено будівлю, що належить до комплексу гродненського єзуїтського монастиря, де її й відкрили. Проіснувала установа аж до середини ХХ століття, поки її не перетворили на медичний склад, потім на меблевий салон, а далі на Будинок вчителя... Відродили аптеку лише 1996 року, створивши фармацевтичний музейно-торговий комплекс, що складається з трьох залів.

Читайте також: Ласкаво просимо до музею ... бананів. Надивніші музеї світу та Із подіума до музею

Крім старого начиння, комплекс славиться тим, що зберігає спогади про чоловіка відомої письменниці Етель Войнич, який працював колись у цьому будинку і став прообразом Овода в однойменному романі. Почесно займають своє місце в експозиції й інструменти для розтину, якими «різали» польського короля Стефана Баторія, котрий раптово помер в Гродно.

У сусідній з Білоруссю Латвії знаходиться фармацевтичний музей, який претендує на звання наймасштабнішого в усій Європі. Представлена в Ризі кількість виставкових одиниць перевалює за 50 тисяч, тому в закладі діє цілих п’ять експозицій. Кожна кімната доповнена інтер’єром 1930-х років й антикварними меблями, що прекрасно відображає атмосферу тієї епохи. Найбільш привабливою для туристів вважається виставка «Аптека – лабораторія XVIII-XIX століття», яка переносить усіх до містичної «майстерні» алхіміка. Здається, залишишся тут на пару годин – і рецепт еліксиру вічної молодості й отримання філософського каменя точно буде розсекречено.5239b274ceeb5.jpgФото destinations.com.ua

Зверненням до магічних сил як частиною лікування особливо тяжких захворювань не нехтували і кілька століть тому в Швейцарії. В одному з музеїв-аптек, який знаходиться у місті Базель, що на північному заході країни, представлена колекція старовинних амулетів, які, на думку тодішніх лікарів, допомагали позбавитися або ж запобігти «демонічним захворюванням». Застосовувати талісмани припинили лише тоді, коли «витівки злих сил» були перекваліфіковані в психічні розлади.

А от у музеї Hook's Drug Store Museum, розташованому в американському місті Індіанаполіс, персонал не забобонний. Лікували і лікують тут солодощами. Точніше, сьогодні це звичні багатьом шоколадки і газована вода, а кілька століть тому – мікстура від болю в шлунку і корисні вітаміни. Так, зараз, окрім власне експонатів, на території закладу працює кафетерій, у меню якого збереглися ласощі, приготовані за старими рецептами.NewOrleansPharmacyMuseum_RebeccaTodd070-c9fb88115056b36_c9fb8afa-5056-b365-abf7afe2bb57e8b4.jpgФото chandinitravel.com

Екскурсію до музею-аптеки німецького міста Гейдельберг можна поєднати з відвідуванням ще однієї пам’ятки – Гейдельберзького замку ХIII століття. Колись він служив оборонною фортецею, і в його башті розташовувалася лікарня-аптека, одна з найперших у світі. Реконструюючи її вже у 1957 році і додаючи до експозиції зібрані з усього міста елементи, створювати декорації приміщень «під старовину» не було потреби: стіни замку виконали їхню функцію.

В українському Львові серед столітніх кварталів загубився будинок з кованою вивіскою, на якій видніється символ медицини – змій, обвитий навколо чаші, а внизу нанесено дату «1735» і напис «Аптека-музей». Більш відома її назва – «Під чорним орлом». Найпримітніші серед експонатів – старовинні амфори з різними настоянками, на яких позолоченими латинськими літерами вказано: «Напій життя», «Еліксир»... Так колись називали «Залізне вино» – алкогольно-лікувальну суміш для підняття імунітету. У реальності загадкова рідина являє собою корисний вітамін, який виготовляють на фармацевтичних заводах, однак кілька століть тому його сприймали як справжнє зілля, котре дозволялося вживати лише під пильним наглядом лікаря.JM_MuseudaFarmacia_036a.jpgФото archdaily.com

Тим же, кому недостатньо екскурсу тільки в історію вітчизняної фармацевтики, можна порекомендувати поїздки в сусідні Польщу та Угорщину. Ймовірно, при відвідуванні Кракова і Будапешта у вас виникне дежавю: музеї-аптеки цих міст носять назви «Аптека під орлом» і «У золотого орла». На перший погляд, незрозуміло, чому не пов’язані між собою установи обрали настільки схожі імена, адже емблемою лікувальних закладів завжди був змій. Та при заглибленні в історію фармації логічне пояснення знаходиться моментально. Поєдинок орла з драконом або змієм означає перемогу розуму і сили духу над матерією. Шляхом нескладних порівнянь можна зрозуміти, хто символізує хворобу, а хто – лікування.

Головне фото hiveminer.com

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Закрыть
Outlook facebook page