RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні

Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні

Автор: 14.02.2022 | Україна
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.

Любов, без сумніву, вічна, та ближче до кінця зими вона стає особливо популярною. У зв'язку з цим до пам'ятників, що її уособлюють, починається справжнє паломництво. До них приходять закохані, які прожили разом багато років або зустрілися недавно; одинаки, які шукають теплих почуттів; цікаві, що кожен предмет мистецтва розглядають як певний тотем; просто поціновувачі прекрасного. Багато хто певен, коли світ віддає данину закоханим, пам'ятники, котрі уособлюють це чарівне почуття, набувають якоїсь сили, здатної вдихнути навіть у найхолодніше серце трохи тепла.

Такі монументи і місця, присвячені високим почуттям, є майже в кожному обласному центрі України. У столиці їх декілька. Мабуть, найбільш зворушливий стоїть в одному з куточків Маріїнського парку. Це дві фігури стареньких, які ніжно підтримують одне одного в обіймах. Скульптура називається «Історія кохання». Її прототипами стали реальні герої – італієць Луїджі та українка Мокрина. Вони зустрілися у Другу світову в Австрії, куди ще тоді юну дівчину вивезли на примусові роботи. Зародилися ніжні почуття, які й допомогли Луїджі та Мокрини вижити в пеклі австрійського табору для військовополонених. Італієць по війні хотів забрати Мокрину до себе на батьківщину, одначе втрутилася політика і йому не дозволили цього зробити. Вони розлучилися. Пізніше створили сім'ї, кожен свою, у них народилися діти і тільки через шістдесят років змогли побачитися знову. Коли закохані зустрілись, то плакали від щастя і несправедливості, адже у них вкрали кохання. Вони довго не могли розняти рук. Їм обом було за вісімдесят.Luigi-Pedutto-and-Mokrina-Yurzuk1.jpgФото expl0reita.wordpress.com

Неподалік попереднього пам'ятника в столиці є ще місце, куди стікаються натовпи романтиків. Це «Міст закоханих». Старовинний, обрамлений ажурними поручнями, він з'єднує Хрещатий парк і Міський сад. З нього відкривається фантастичний краєвид на Лівий берег і річку Дніпро. Спочатку міст просто слугував переходом, але в наші дні став тим місцем, де зізнаються в коханні. Щоб надати міцності своїм почуттям, закохані залишають на його поруччях стрічки, замки, пишуть освідчення в коханні на поручнях.114694.jpgФото 5.ua

Трохи нижче від мосту і вже в самісінькому серці Києва, на Майдані Незалежності, є ще один пам'ятник – закоханим ліхтарям. Його обожнюють діти і приїжджі. Вони жартують, сміються і по-доброму реагують на задум скульптора. А два величезних ліхтарі сидять на лавці, ніжно дивляться одне на одного та обіцяють палке кохання всім, хто присяде поруч.

У Київському пасажі на Хрещатику є ще один епіцентр любові. Це скульптура «Закохані табурети». Такі милі, вони, обійнявшись, відпочивають на лавочці. Пройти повз цей витвір і не усміхнутися просто неможливо. Добрі, трохи наївні та зворушливі табуретки викликають неабияку радість у серці.

Також пара закоханих прикрашає Парк імені Шевченка, що в центрі Києва. Плавні лінії інсталяції – обриси двох фігур – заворожують, дивують, і думки вже линуть кудись, де немає нічого важливішого за почуття, що виникає глибоко в серці. Скульптура має назву «Кохання-Всесвіт».lyubov-vselennaya-03.jpgФото vkieve.net

Утім, кохати вміють не тільки в Києві та не лише в столиці українці намагаються увічнити це світле почуття в чомусь матеріальному. В Одесі тисячі закоханих приходять до металевого серця, встановленого в одному з міських парків. Задумане як демонстрація любові та вірності, воно постійно покрито символічними замками і написаними від руки зізнаннями в коханні. А щоб парам було легше закріплювати свої обіцянки на встановленому серці, в ньому зроблено безліч отворів. Періодично комунальні служби розвантажують його, та ненадовго. Кажуть, витримати це серце може трохи більше як дві тисячі зізнань.

Читайте також: Дудук: музика, що пробуджує кохання

Ще одне місце в Одесі, куди приходять закохані – міський сад. Там росте «Дерево любові». Воно магічне і плодоносить серцями. Одесити часто приходять постояти біля цієї скульптури. Хтось чекає, що любов сама впаде йому в руки прямо з гілки, інші починають трусити дерево, аби швидше зустріти свою пару.

Справжньою меккою для закоханих став пам'ятник у Харкові. Задуманий і створений руками молодих архітекторів, трохи наївний, чистий, він оповідає про перші почуття двох юних створінь, зворушливо прив'язаних одне до одного. Біля цієї скульптури харків'яни люблять призначати побачення і присягатися в глибоких почуттях.full_pam_yatnik_zakohanim_u_harkovі_49_9984002_36_2399617_harkіv_622.jpgФото find-way.com.ua

Не відставати від інших міст вирішили і в Дніпрі. Там на набережній встановили кумедну скульптуру двом закоханим колобкам. Ковані круглі фігурки примостилися на поручнях, спершись одна на одну, і спрямували свій погляд у височінь, певно, щоб розгледіти ту саму, щасливу зірку. Місцеві мрійники впевнені: якщо обійняти колобків і загадати бажання, сповнене романтичного змісту, то воно неодмінно здійсниться.big-57dd3d29ff93677546017be7-57e2d53925c10-1bu5l9p.jpgФото lookmytrips.com

Пам'ятник двом закоханим каменям встановили в Коростишеві на Житомирщині. Це два валуни з людськими рисами обличчя, що цілуються. Автори ідеї запевняють – кохання може творити дива і навіть кам'яне серце не встоїть перед справжніми почуттями.

З каменем асоціюється кохання і в жителів Сум. Майже чарівний валун встановлено в стіні Воскресенського храму. Його вінчають фігурки двох янголят. Автори ідеї запевняють, якщо закохані разом потруть цей камінь руками і зажадають вічної любові, то вона обов'язково буде міцна і благословенна. До «Каменя кохання» вишиковується черга. Гладити і фотографуватися біля нього для сумських закоханих вже стало традицією.

Читайте також: 10 фактів про Україну

У центрі Львова є музичний фонтан, прикрашений фігурами двох нещасних. Це львівські Ромео і Джульєтта, точніше, як вважають місцеві, справжні прототипи знаменитої шекспірівської трагедії. Італієць та українка. Їхні сім'ї жили у Львові в XVI столітті. Молоді Ромуальдо і Пелагея покохали одне одного. Щоб захистити сина від небажаного шлюбу, батьки відправили нащадка до Європи. Коли той повернувся, дівчина була при смерті. У місті лютувала чума. Незабаром вони обоє померли через хворобу. Сьогодні біля пам'ятника часто зустрічаються закохані, й, обійнявшись, присягають бути вірними одне одному, як Пелагея і Ромуальдо.277152_original.jpgФото sites.google.com

У Тернополі коханню вирішили присвятити цілий острів. Це невелика частина суші посеред озера. Містяни вірять, що на ньому живе якийсь добрий дух. Молодята традиційно приїздять на цей острів після розпису, щоб обійняти «дерево щастя» і вгледітись у воду, сидячи на березі. Подейкують, якщо дивитися у воду не кліпаючи, то можна побачити майбутнє молодої сім'ї.

Є пам'ятник закоханим і в Запоріжжі. Це два великих серця, що б'ються в унісон. З настанням кожної години ці серця «оживають», виконуючи музичний фрагмент з кінострічки «Весна на Зарічній вулиці».

Кохати можуть не тільки люди, впевнені в Запоріжжі. Саме в цьому місті вирішили піти далі та встановили пам'ятник закоханим собакам. Весела і строката скульптура двох псів, які цілуються, завжди збирає коло себе натовпи витріщак і закоханих. Вона обросла міськими легендами. Знавці запевняють: якщо, стоячи під пам’ятником, почухати себе за вухом і вихнути уявним хвостом, то загадане обов'язково здійсниться.

Його називають найбільш романтичним місцем в Україні. Тунель кохання. Невеликий відрізок залізниці, щільно оточений деревами, які зрослися між собою, утворивши ідеальну за формою арку, вельми популярний не тільки серед українців, а й іноземців. Своєму майже чарівному вигляду тунель зобов'язаний потягу, котрий регулярно курсує до найближчого заводу та обламує відрослі гілки. Тунель прекрасний будь-якої пори року. Тому в невелике містечко Клевань на Рівненщині їдуть тисячі закоханих і просто цікавих.1528.jpgФото press-centr.com

Подібних місць, які символізують кохання, в Україні безліч. За одними стоять драматичні події та історії, інші викликають усмішку і спогади про перше дитяче почуття, треті змушують тремтіти в якомусь магічному ступорі. Одні пам'ятники закоханим з'являються, щоби простояти століття, інші зникають з комерційними валентинками й сердечками після Дня святого Валентина. Але обізнані люди запевняють, щоб віддати данину коханню, немає потреби шукати його кам'яне або металеве втілення. Слід просто любити когось.

Головне фото unian.net

Вам это будет интересно:
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Українські Сади Семіраміди
Вы колись помічали, як манять парки, коли надворі стає тепліше? І що відбувається, коли раптом опиняєшся там? Час завмирає, а всередині тебе щось починає пульсувати. Пропонуємо відвідати разом з OUTLOOK найкрасивіші парки України, з яких ви вийдете оновленими.
ВІДЕО: Антикварно-індустріальний Київ
Викидаючи речі у сміттєвий бак або відправляючи їх на звалище, ми не здогадуємося, що для них це не завжди смерть, часом навіть навпаки – початок нового життя...
Закрыть
Outlook facebook page