RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Знай наших: Серж Лифар

Знай наших: Серж Лифар

Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.

Як усе починалося

На відміну від більшості дітей, які приходять до балетної студії, коли їм ледь виповнюється п'ять років, Сергій почав займатися в шістнадцять. Доволі пізно, та, як бачимо, вік талантові не перешкода. Батьки вважали, що їхній син має стати знаменитим співаком – недарма його вокальні дані викликали заздрість серед інших учасників хору, в якому він співав. Сам хлопчик серйозно захоплювався акторською майстерністю і таки переконав батьків, що театр потрібен йому як повітря. Отже, у 12-річному віці Сергій Лифар уперше потрапив до Київського драматичного театру опери і балету. Згодом були заняття в київській студії Броніслави Ніжинської, які привели його... в Париж!Serzh-Lifar.jpegФото artefact.org.ua

Російський балет С. Дягілєва здавався справжньою мрією. Щоправда, на шляху до здійснення заповітного бажання Сергієві довелося пройти крізь певне випробування. Перетинаючи кордон, він натерпівся страху: залишати батьківщину довелось нелегально. Як згадував сам артист у мемуарах, на кордоні в нього вистрілили, і його було поранено.

Утім, доля винагородила молодого артиста балету за його працьовитість і відданість своїй справі. На нього таки звернув увагу сам Сергій Дягілєв. Він якраз шукав заміну Вацлаву Ніжинському – і зробив вибір на користь Сержа. Однак київської підготовки було замало, і Дягілєв відправив Лифаря вчитися до Італії, порекомендувавши звернутись до викладача, танцівника-віртуоза Енріко Чекетті, а також не проминути увагою Анну Павлову.

Українець до кінця

Що було далі, відомо кожному закоханому в мистецтво. Сержеві знадобилось усього декілька років, щоб полонити серця французької публіки. Проте в рідній країні його ім'я незаслужено було забуто. У радянських книжках поряд з ім'ям Лифаря стояв ганебний ярлик «зрадник батьківщини». Артиста оцінив увесь світ, крім тих, кому слід було пишатися видатним земляком. До слова, сам Серж Лифар від свого коріння не відмовлявся і завжди підкреслював: він – українець. У листі, адресованому коханій дружині, підписувався так: «українець до кінця».Серж-Лифарь-из-Киева.-Знаменитые-балеты.pngФото pochemuha.ru

Якось Шарль де Голль, щиро цінуючи вагомий внесок Сержа Лифаря у французьку культуру, запропонував тому зробити французький паспорт. Однак артист відмовився, не побоявшись вимовити сміливі слова: «Я ніколи не був і не буду французом, адже моя батьківщина – Україна». Разом з тим у Франції Серж Лифар поставив понад 200 балетів, а також заснував Інститут хореографії при Гранд-опера.

Ба більше, йому вдалося змінити ставлення до балету загалом. Адже раніше танець не вважався повноцінним жанром у мистецтві. Балет було заведено показувати після гучних оперних прем'єр, щоби продовжити захоплення публіки після вистави, не вбивши посмаку. Після заснування інституту хореографії в Парижі Серж Лифар домігся рівноправності. Відтепер на балет перестали дивитися як на мистецтво нижчої касти. А з 1955 року в Паризькому університеті Сорбонна з'явився новий курс, який додав балету наукової основи. Лифар пропонував студентам вивчати історію і теорію танцю. Відтак у Сорбонні майбутні артисти балету могли здобути прекрасну підготовку.gettyimages-613458352-1024x1024.jpgФото gettyimages.com

Серж Лифар дбав про дисципліну. Щойно на сцені розпочиналося дійство, двері зачиняли. Хореограф був певен: тому, хто не може вчасно прийти на балет, не місце в залі. Це стало несподіванкою для публіки. Театр перестав бути приводом на інших подивитися й себе показати. Чоловіки більше не влаштовували тут застіль, а жінки не демонстрували розкішних шат. Змістився вектор – з поважного глядача на талановитого артиста. Ба більше, всі учасники вистави рівні, вважав Лифар. Немає сенсу виділяти когось одного, адже гарний не той артист, котрий виконує роль, а той, хто грає виставу. Тому Лифар прибрав як зайвий вихід на біс, а також просив глядачів не приходити з квітами.

Французький шик вабив артистів будь-якого рівня. Актори мріяли отримати хоч дещицю тієї слави, якою міг похвалитися Серж Лифар. Однак знаменитий митець відчайдушно сумував за батьківщиною. До Києва він зміг потрапити лише через сорок років після того, як перетнув кордон. Перед ним постало сумне видовище. Милий серцю дім давно був без світла. Прийшовши на цвинтар, Серж опустився на коліна перед батьківською могилою... У своїх спогадах він так описав момент відчаю: «Від гіркоти і болю я впав на коліна. І сказав їм: «Це я, ваш Сергій, ваш Сергунчик. Я танцював по всьому світові, але ви, найближчі люди, ніколи не бачили цього...»

Замальовки та увертюри

Мало хто знає про те, що артист був ще й художником. Та це й недивно. Серед його друзів були такі великі особистості, як Пабло Пікассо, Жан Кокто, Марк Шагал... Ці видатні майстри створювали сценографію в постановках Лифаря.IMG_3922_copy_l.jpegФото 1stdibs.com

Мистецтво для Сержа завжди було на п'єдесталі, тому, покинувши театр у 65 років, майстер почав малювати. Нове діло виявилося чимось більшим, ніж просто захоплення. Лифар виробив власну техніку, написав чимало картин, і, хоча імениті друзі захоплювалися ним, сам маестро був досить скромним. «Я не художник, а тільки хореограф, котрий малює». Йому аплодували Канни, Монте-Карло і Венеція, які бачили безліч майстрів на своєму віку. А сам художник до кінця своїх днів залишався вірним лише одній музі – його величності Мистецтву. Перед смертю Серж попросив букет білих лілій. Чому саме їх? Лілії нагадували про роль принца Альберта в балеті «Жизель»...

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Нормандія очима Корнія Грицюка: Останній прихисток Жанни Д’арк. Частина 3
Корній Грицюк завершує цикл подорожніх нотаток про французьку Нормандію. Після Довіля і Шербура-Октевіле ми запрошуємо вас до головного міста північної частини великої країни – до Руана.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
Закрыть
Outlook facebook page