RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Берлін. Голокост. Місця пам’яті

Берлін. Голокост. Місця пам’яті

Завдяки Єврейському форуму України і особисто його Президентові Аркадію Монастирському OUTLOOK вдалось побувати у Берліні і відвідати місця, пов’язані зі страшними злочинами Голокосту. І сьогодні, коли в Україні готуються до 75-ліття трагедії Бабиного Яру, ми вирішили згадати про місця, що досі зберігають сліди Голокосту.

На них неможливо поглянути, не відчувши душевного болю. І, хоча пам'ять про ці дні, що перемололи тисячі людських життів у м’ясорубці безчестя, болісна, нам варто згадати про це хоча б для того, щоб не допустити подібного у майбутньому. Тому, приїжджаючи у Берлін, багато мандрівників жертвують ситим спокоєм заради реальності без ілюзій – і вирушають вшанувати пам’ять жертв Голокосту.

Центральний меморіал пам’яті євреїв Європи

Неподалік від Рейхстагу і Бранденбурзьких воріт розташувався Центральний меморіал пам’яті євреїв Європи, котрі загинули у криваві часи перемоги націонал-соціалізму над здоровим глуздом. На сьогоднішній день цей меморіал відвідали понад три з половиною мільйони людей. Відкритий 2005 року, пам’ятник став результатом колосальної роботи істориків і політиків, що розслідували злочини «Третього Рейху». Утім, його заснування було справою непростою.

Берлінська журналістка Леа Рош, подорожуючи Ізраїлем, задумала побудувати пам’ятник вбитим євреям Європи після повернення на батьківщину. Німецька влада підтримала і навіть виділила ділянку землі. Правда, раніше на цьому місці була розташована рейхсканцелярія Гітлера, так звані «Міністерські сади». Провели конкурс на найкращу ідею пам’ятника –змагання виграла художниця Христина Якоб-Марс, котра запропонувала покласти на землю величезну бетонну плиту і вигравірувати імена мільйона вбитих євреїв. Ідея не здобула популярності серед людей, і в народі подейкували, що нікому не хочеться бачити в центрі Берліна «гігантську могильну плиту». 

Тому конкурс продовжили – цього разу найбільш актуальним проектом оцінили концепцію американців Пітера Ейсенмана і Ричарда Серри «Поле кам’яних стел, або Ліс каменів». У цей час в Німеччині відбувся переділ влади, і нові правлячі структури активно виступали проти спорудження пам’ятника. Вони казали, що росте друге покоління німців, не винуватих у фашистських злочинах, і не варто обтяжувати їхнє сумління і без того гнітючим почуттям вини. Твердили, що достатньо відкрити музей Голокосту і зовсім не обов’язково виносити жахливу трагедію на загальний огляд. Не витримавши тиску, Серра відмовився від власного проекту, а от Ейсенман продовжував відстоювати ідею 2700 колон з максимальною висотою чотири метри.

12 травня 2005 року Пам’ятник знищеним євреям Європи було відкрито: він розташувався неподалік від Бранденбурзьких воріт, парламентського кварталу, а також різноманітних посольств. 2711 бетонних стел тримаються одна одної, злегка нахилившись у різні боки. Південно-східна частина плит зайнята підземним Центром інформації – це виставка, що охопила 800 квадратних метрів. тут зафіксовано докладні дані про жертв Голокосту, окрім того, є безліч фотографій із сімейних архівів.

Меморіальний музей «Топографія терору»

У часи Третього рейху ця територія покривала злочини нацизму. Однак із знищенням нацистської ідеології штаб-квартиру гестапо і гестапівську в’язницю зруйнували, а на їхньому місці спорудили меморіальний музей «Топографія терору». На відміну від пам’ятників, присвяченим жертвам Голокосту, цей музей акцентує увагу на вбивцях. 800 квадратних метрів – рівно таку площу займає приголомшлива експозиція музею. Тут зосереджено все про історію СС, зокрема, докладну розповідь про злочини Третього рейху, підтверджені документальними фотографіями. Неприхована правда дуже болюча, але творці цього об’єкта якраз і розраховували оприлюднити механізм скоєння протиправних дій. Ті, хто вчитується в історії, викладені на стендах, а потім проходить підвалами гестапо і бараками для робітників, отримують повне уявлення про те, як із купки людей, зачарованих ідеєю, може спалахнути полум’я, в якому згорять мільйони невинних жертв.

Меморіал «17-й шлях»

З цієї платформи під номером сімнадцять потяги вирушали в концтабір. Вдивляючись у цифри, зафіксовані в документальних джерелах, неможливо зберігати спокій. 50 000 тисяч євреїв вивезли з Берліна в концтабори: перший состав 18 жовтня 1941 року вивозив 1013 людей, а останній – 27 березня 1945 року – містив 18. На фотографіях видно, що спочатку нацисти використовували вагони другого і третього класу, а коли знадобився додатковий транспорт, людей заштовхували просто в товарні.

У наші дні меморіал зберіг відтінки минулого – два залізничних шляхи, поруч із якими збиті таблички, що вказують на кількість євреїв, вивезених у табори смерті. Для того, щоб побачити меморіал, достатньо вийти на берлінській станції Грюневальд, пройти підземних переходом і звернути увагу на вказівник «17 Gleis 17».

Вілла-музей Ванзейської конференції

Берлінський район Ванзеє будували, призначаючи для еліти. Один із домів у тій місцевості примітили співробітники СС.1940 року служба безпеки СС придбала віллу, назвавши її гостьовим домом. Насправді тут вирішували долю євреїв. Звичайно, переслідування людей за національною ознакою траплялися і до цього, та саме після ганзейської конференції цькування отримали виправдання з боку держави. Рейнхардт Гейдріх, Адольф Ейхманн, Генріх Мюллер і ще дванадцять нацистських діячів обговорювали єврейське питання і планомірно підходили до висновку: жодна країна світу не готова прийняти таку кількість євреїв, тому нічого іншого не лишається, як створити концентраційні табори.

На даний момент музей зібрав у своїх стінах численні інформаційні докази нацистських злочинів, різноманітні стенограми, віддруковані на плакатах і в газетних вирізках. На стендах також можна роздивитися карикатури і гітлерівські пропагандистські листівки, спрямовані на підрив єврейського авторитету. Фотографії, датовані 1942-1943 роком, увічнили жорстокі миттєвості нацистських знущань. Тут все як на долоні: «Євреї копають могили», «Євреї чекають на розстріл», «Останній подих єврея».

Площа Hausvogteiplatz

Раніше площу Hausvogteiplatz називали текстильним центром королів моди. Єврейські банкіри і дизайнери відбудовували в цьому районі доми, перед оригінальністю яких тьмянів навіть екстравагантний Париж. Коли до влади прийшов Гітлер, він передусім поставив питання про чистоту арійської крові і вирішив, що всі успішні ательє слід передати німцям. У конфіскованих приміщеннях тривала робота, та неповторний модний дух було невідворотно втрачено, а сама площа скоріше слугувала нагадуванням про справи минулих днів. Нині на території Hausvogteiplatz встановили меморіальну дзеркальну піраміду. Кожна її грань, спрямована у бік тих будинків, в котрих раніше жили імениті єврейські сім’ї.

Єврейський музей

Єврейський музей у Берліні називають шедевром американського архітектора Даніеля Лібескінда. Цей ансамбль, що складається із будинку у стилі бароко і нової конструкції, було збудовано 1998 року. Відвідувачі, що входять до музею, мають докласти зусиль, щоб безперешкодно рухатися вперед, адже архітектор розташував підлогу у музеї під нахилом. А 2007 року Лібескінд запропонував проект «Скляний двір», котрий обрамляє Єврейський музей площею в 670 квадратних метрів. До речі, простір архітектурного ансамблю схожий на ритуальний єврейський курінь Сукку. 

Фото: mg.realty.mail.ru, www.abitoffthetop.com, s.yimg.com, www.zehlendorf.de, 2.bp.blogspot.com,1.bp.blogspot.com,

 

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Кройцберг – маленький Стамбул
Турки з усього світу часто жартома називають Берлін третім «своїм» містом після Стамбула та Анкари. Тому пропонуємо ваші увазі розповідь OUTLOOK про легендарний Кройцберг, який зовсім не схожий на інші райони німецької столиці.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Закрыть
Outlook facebook page