RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Великий шовковий шлях по-таджицьки

Великий шовковий шлях по-таджицьки

Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.

Говорячи в цілому про Великий шовковий шлях, важливо розуміти, що це не один конкретний маршрут, а ціла мережа різних доріг, які з'єднували Східну Азію з країнами Середземномор'я. Історики виділяють не менше чотирьох «магістралей», кожна з яких була по-своєму зручною в плані логістики. Та всі вони проходили по території сучасного Таджикистану – держави, котра останніми роками досить активно розвиває туризм і яка лежить на «роздоріжжі», адже до Європи вже далеко, а до східних країн теж треба добиратися, особливо по степах, ущелинах і гірських перевалах.tajikistan-market.jpg
Фото kalpak-travel.com

Усього в Таджикистані було більше десяти поселень, через які пролягали легендарні маршрути. Деякі з них канули в Лету, ну а іншим, як, скажімо, столиці країни Душанбе, пощастило розростися до практично мільйонного мегаполісу. Ми вирішили розповісти про чотири найцікавіших міста сучасності, де і нині багато що нагадує про славні часи шукачів пригод.

Істаравшан

Це місто, яке розкинулося на півночі країни, в передгір'ях хребта Туркестану, вважається одним з найдавніших у світі – за найскромнішими підрахунками, йому понад 2500 років. Ба навіть більше, будучи визнаним пунктом Шовкового шляху, в 20 столітті Істаравшан притягував до себе експедиції з усієї планети. Під час однієї з розкопок було виявлено пластину з чорного сланцю, якій узагалі не менше 100 тисяч років. Тож не дарма Таджикистан іноді називають державою-початком цивілізації.Istaravshan-Tajikistan-1-of-1.jpgФото adventuresoflilnicki.com

Сьогодні шістдесятитисячне місто-музей так само викликає величезний інтерес, адже багато об'єктів старовини прекрасно збереглися, і кожен турист може доторкнутися до них. Головними пам'ятками вважаються мечеть-медресе Кок Гумбаз і мавзолей Хазраті Шох. Мечеть, зведена 16 століття, встигла побути й релігійною спорудою, і обсерваторією, і навчальним закладом. Вона є справжнім витвором архітектурного мистецтва. Найгарніший купол немов лине над містом. Що стосується мавзолею, то там покояться останки святого Хазраті Шоха, який, за переказами, був родичем пророка Магомета. На самій території, крім усипальниці, є стародавній цвинтар, а трохи глибше – джерело з цілющою водою. Усе за мусульманськими канонами – могила святого поблизу джерела. Переживши і побачивши за свою історію багато чого, в наші дні місто переживає черговий етап розвитку – будуються дороги, вкладаються гроші в інфраструктуру, беруться під захист пам'ятки старовини.

Куляб

На південному заході Таджикистану, біля підніжжя хребта Хазратішох, розкинувся Куляб – колись найбільше поселення Бухарського ханства. Крім розвинених торгівлі та ремісництва, воно приваблювало ще й духовними цінностями – там функціонувало багато шкіл і літературних гуртків. Тому і в наші дні говорять, що це «місто поетів». Для східної культури найбільш значимі: Абдурахмон Ходжа Насех, Хаджі Хусайн Кангурті й Бісміл. Проте у 18-19 століттях Куляб занепав, і тільки в роки радянської влади йому вдалося повернути статус міста. Для мандрівників він цікавий не тільки древньою архітектурою, серед якої особливо виділяються мавзолей Мір Саїда, фортеця Калаї Мір і городище Кофиркал'я, але і можливістю справжнього східного шопінгу з коштовностями, виробами із шовку і, звісно ж, килимами. Здається, вони – найкраще уособлення вічності.4a-min-1024x768.jpeg
Фото Памірське шосе whirled-away.com

Худжанд

Худжанд, який ще називають по-перському Ходжент, є другим за величиною містом Таджикистану. Воно бачило коло своїх стін усіх, включаючи й Александра Македонського, і Чингізхана. Наука, торгівля, ремесло – тут були розвинені всі атрибути процвітання, а отже, й багатства. Тому кожен новий «підкорювач світу» з Євразії просто мріяв підпорядкувати його собі. Численні битви та облоги призвели до того, що вже в Середні віки місто було практично повністю зруйновано, і, на превеликий жаль, до наших днів збереглися не всі його визначні пам'ятки. З уцілілих передусім заслуговує на увагу Панчанбе – типовий азійський ринок, від якого спеціями і прянощами пахне, здається, до самої Європи. Тож не скуштувати там ароматного і ситного плову буде велетенською помилкою туриста. Руїни головної міської фортеці-цитаделі – справжній пам'ятник і нагадування, що війни знищують усе. Прогулюючись серед вікових каменів-укріплень, приходить усвідомлення: в ім'я власного его людство може як творити, так і руйнувати. Добре, що збереглася унікальна мечеть Масджиді Джамі, яка, за словами фахівців, є синтезом видатного зодчества і декоративного мистецтва.B053_Museum_Khojand_Museum_Khojand-min-1.jpgФото heroesofadventure.com

Душанбе

Ми пропонуємо завершити наш тур столицею і головною перлиною стародавньої країни – чудовим Душанбе. У ньому сьогодні вельми гармонійно переплелися старовинні споруди й сучасні об'єкти, створюючи неповторний ансамбль Сходу, який так і манить туристів. Їх, до речі, з кожним роком стає дедалі більше. На прикладі «Понеділка» (саме так перекладається назва міста), можна побачити, як малесенький кишлак на Великому шовковому шляху став оазисом, розвиненим і максимально комфортним для життя. Столиця має безліч пам’яток архітектури і знакових місць, і ми обіцяємо присвятити їй окремий матеріал, а поки для інтриги два наших фаворити. Кожен мандрівник просто зобов'язаний прогулятися вулицею Шотемур, адже це місцевий Монмартр з величезною кількістю крамниць автентичних товарів і кафе: від килимів, халатів, фруктів, прикрас та місцевої спеки просто голова йде обертом, тому не забувайте час від часу заправлятися склянкою-другою прохолодного айрану. Ще одне місце, яке нас просто вразило – парк Рудакі. Особливо гарно там увечері, коли все навколо підсвічують не ліхтарі, а дивовижні водограї. Загалом, Душанбе – це концептуальний сенс усього Великого шовкового шляху. Задля всієї цієї краси та розкоші і треба долати тисячі кілометрів, як реальних, так і ментальних, попри спеку, степовий вітер і небезпеки, які чатують довкола. І тільки наяву оцінивши розмах і вдихнувши цієї атмосфери Східної Азії, розумієш, що все було не дарма.dushanbe-rudaki-park-tajikistan.jpgФото kalpak-travel.com

Головне фото telegraph.co.uk

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Закрыть
Outlook facebook page