RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу

Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу

Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.

У нашу добірку потрапили як «класичні» студмістечка навчальних закладів із багатовіковими традиціями, так і більш сучасні кампуси, що задають моду і нові стандарти комфорту вже у двадцять першому столітті. Тому обирай досхочу – кому замок чи фортецю, кому – футуристичний гуртожиток.

Cite A Docks

Французьке місто Гавр, що на півночі країни, здавна відоме як торговий порт, тому морських атрибутів і символів тут вистачало у всі часи. Коли місцева влада замислилась над будівництвом нового університетського міста і звернулась за проектом у модне архітектурне бюро, неодмінною умовою було вплести портову естетику у майбутній проект, на реалізацію якого було не так багато часу, та й бюджет піджимав. Добряче поміркувавши, дизайнери запропонували геніальне рішення – зробити комфортабельне і недороге у виробництві студмістечко з колишніх вантажних контейнерів. Ідея припала муніципалітету до смаку, робота закипіла, і ось уже кілька років цей дивовижний об’єкт тішить око не тільки туристів, а й студентів. Адже окрім оригінальної форми, чудових умов для життя, він ще й може похизуватися прекрасним краєвидом моря, оскільки розташований прямо на березі Ла-Маншу. Чого бракує ще для натхнення і відмінного навчання?PORTADA.jpgФото archdaily.com

Святая святих

Англійське місто Оксфорд - це не просто практично тисячолітній університет, джерело знань і неймовірної атмосфери. Саме місто – це ціла система елітних шкіл, коледжів і вищих навчальних закладів, у якій не так легко розібратися, оскільки цю структуру виробляли ще з XI століття. Мешкають тут щороку принаймні 30 тисяч людей, тому гуртожитків і кампусів функціонує кілька – деякі для викладачів, деякі для студентів, а ще є для обслуговуючого персоналу. Територія містечка – це якийсь унікальний синтез минулого і сучасного, оскільки традиції тут тісно переплітаються із сучасними технологіями. Хоча двієчників в Оксфорді практично не буває, здається, що навіть їх ці стіни, фортеці, вежі і корпуси мотивували б учитися «на відмінно».gettyimages-686309154.jpgФото fortune.com

І форма, і зміст

Студентське містечко Тієтген завдяки пануючій тут атмосфері творчості, молодості й архітектурі назавжди прославило передмістя Копенгагена – Орестад. Головною пам’яткою вважають основну будівлю кампусу – круглу, семиповерхову, розраховану на 350-400 студентів. До їхніх послуг не лише затишні кімнати, а й загальні ігрові і спортивні зали, сучасні бібліотеки і просторі кухні. Форма будівлі символізує дружбу і єдність студентів з усього світу, що мешкають тут. Зелені тераси, міні-озеро, велосипедні доріжки в окрузі, майданчики для баскетболу і футболу – загалом жити тут саме задоволення.6190505412_a6098da5cf_b.jpgФото flickr.com

Губка, що всотує знання

Дуже часто і дизайнери, і самі замовники кампусів чи цілих студмістечок вкладають в їхню архітектуру певні смисли, щоб майбутні мешканці замислювалися не тільки над практичним застосування зручностей. Так і творці головного гуртожитку Массачусетського технологічного університету надали йому незвичайну форму губки, натякаючи студентам, що саме так – жадібно і швидко – слід всотувати нові знання і досвід. Будівля, прозвана Simmons Hall, – найбільш престижна і дорога з-поміж інших університетських. Оренда кімнати тут обходиться за ціною однокімнатної квартири у Бостоні. Утім, 344 житлові кімнати ніколи не пустують, а черга на заселення складена на багато років уперед, Усе тому, що вчитися і жити тут не лише зручно, а й корисно: серед сусідів майбутня еліта країни, перспективні стартапери, дослідники і науковці.simmons-hall-steven-holl-massachusetts-institute-of-technology-10-ten-iconic-buildings-mit-campus_dezeen_ss.jpgФото dezeen.com

Прообраз Хогвартса

Окрім самих пригод юного чарівника і перипетій у сюжеті не менше захоплення під час перегляду саги викликала й атмосфера, що оточувала Гаррі і його друзів. Вежі, просторі класи, затишні спальні, вікові бібліотеки, вітальні з каміном, довгі їдальні – все це є не тільки у вигаданому Хогварді, але і в кампусах головного університету Шотландії, розташованого в Глазго. Саме його автори серії про фільмів про Гаррі Поттера взяли за взірець при проектуванні декорацій і створенні необхідної для фільму обстановки. Тут мають задоволення жити і гризти граніт науки студенти із 140 країн світу. До їхніх послуг власний кінотеатр, театр, басейн, спортивні секції і понад сто клубів за інтересами. Серед випускників – 7 лауреатів Нобелівської премії, один прем’єр-міністр Шотландії, а інтереси студентів перед ректорами в наші дні відстоює ніхто інший, як Едвард Сноуден.main20building20panoramic.jpgФото studyabroad.arcadia.edu

Головне – кмітливість

Перенаселеність – одна з головних проблем південноафриканського Йоганнесбурга, тому місцевим університетам доводиться ламати голову над тим, де розмістити своїх студентів. Відмінне рішення пару років тому придумала міська влада, віддавши на відкуп студентам… колишній елеватор. Розташований поблизу від центру міста, він не викликав багато довіри до того моменту, поки будівлю не було перероблено у безпечну і комфортну для життя. Житлову площу розширили за допомогою вантажних контейнерів (привіт, Гавре!) і завдяки цьому тут вдалося розмістити чотири сотні студенів. Сьогодні об’єкт, названий Mill Junction – головна пам’ятка університетського району.Фото curiouslines.com

Теплий колір у північних пейзажах

Естонці можуть похвалитися найцікавішим студентським містечком з-поміж усіх країн колишнього СРСР, оскільки вся територія їхнього Професійного навчального центру, розташованого прямо на кордоні з Латвією, не може не викликати захоплення. На тлі загалом скромного сусіднього містечка Валги сам науковий центр особливо виділяється своїм «бджолиним дизайном» і яскравим кольором. Окрім чисто естетичної функції, форма бджолиних стільників обрана невипадково: продумані вікна дають змогу ефективно освітлювати аудиторії і кімнати гуртожитку природним світлом, що дуже важливо для північної країни. І студенти, і викладачі пишаються своїм навчальним містечком, оскільки воно заряджає позитивом і енергією на продуктивну діяльність.

Головне фото matadornetwork.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Королівська розкіш: скарбниці Данії
Навіщо мати трьох дружин, якщо можна примножувати коштовності? А коли ім'я короля буде підкріплено колекцією сімейних реліквій, варто подумати і про ту єдину, яка продовжить іменитий рід. Знаючи, що ось-ось настане Тридцятирічна війна, король Данії і Норвегії Крістіан IV дає наказ побудувати замок-фортецю.
Закрыть
Outlook facebook page