RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Балчик

Departure: Балчик

Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.

Прогулюючись крутими і звивистими вулицями Балчика, важко повірити, що вони розміняли третє тисячоліття. Немов старіюча примадонна, місто приховує свій поважний вік за макіяжем сучасних будиночків і вбранням курортної інфраструктури. Лише експонати місцевого музею видають з головою нестримну кокетку. 2007 року при зведенні житлового дому було несподівано розкопано храм, присвячений матері богів Кібелі. Дане відкриття дозволило написати пролог, якого бракувало, до біографії Балчика: знайдені монети і статуї датовано ще III століттям до н.е.

Відтоді грецьке поселення змінило низку назв і поколінь жителів, поки не утвердилося в сучасному вигляді. Що означає «Балчик», важко відповісти навіть місцевим краєзнавцям. Версій безліч: від болгарського боярина Балика, який правив тут у Середні віки, до «маленького міста» і «солодкого села». Останній варіант нібито свідчив про високу якість меду в цих краях.179521308_high.jpgФото lonelyplanet.com

Візитною карткою Балчика є палац Марії Единбурзької, королеви Румунії (північ Болгарії раніше тимчасово відходила сусідам за результатами Першої світової війни). Онука російського імператора Олександра II збудувала тут резиденцію на свій смак, назвавши її «Тихим гніздом». Протягом 15 років на чорноморському узбережжі з'явилися милі архітектурні споруди з триповерховим замком на чолі, увінчаним мінаретом. При цьому поряд стояла каплиця святої Марії, яку по камінцю розібрали в Криті і звели заново в Балчику. Таке сусідство вівтарів різних релігій відображало незвичайні погляди королеви. Вона, як і решта послідовників учення багаї, вважала, що всі віри ведуть до одного Бога.

Читайте також: До Болгарії: Надкусити країну з усіх боків

Навколо «Тихого гнізда» розкинувся парк, який повторював хитросплетіння критського лабіринту. Жорнами млина спускається вода, перетворюючи хвойні алеї на канали. Тераси, прикрашені марокканськими глечиками, з'єднують десяток вілл у літній резиденції. А багатюща колекція рослин робить цей парк одним з найповажніших ботанічних садів Європи. Понад 200 тисяч туристів приїздять сюди щороку, аби на власні очі побачити п'ятиметрові кактуси, екзотичних представників флори і просто вдихнути п'янкі пахощі мільйонів квітів. Якщо вірити екскурсоводам, то в розарії гості королеви втрачали голову не тільки від природних красот, але і від опіуму. Цим наркотиком їх пригощала сама господиня. Потім, ховаючись за спинами розслаблених артистів, художників і світських людей, вона підслуховувала їхні цікаві одкровення.4cecfdd058397f111c1d9f8d17eb42a9.jpgФото i.pinimg.com

Треба визнати, що повірити в цю легенду не так і складно. Румунська королева була вельми оригінальна для свого титулу. Від інших перших леді Європи вона відрізнялася тим, що курила і носила коротке волосся. Також Марія їздила верхи так хвацько, що могла втерти носа багатьом військовим, писала вірші під псевдонімом Кармен Сілва і навіть колекціонувала надгробки. З останнім захопленням вінценосної особи можна ознайомитися в її резиденції. Вражає і кам'яний трон, з якого королева стежила за заходом сонця на морі. А про її любов до «Тихого гнізда» промовисто свідчить заповіт: поховати серце в каплиці палацу.

Тепер у літній резиденції відбуваються культурні заходи, зокрема фестиваль короткометражок і документального кіно «In The Palace». У цьому самому палаці знімали фільм Френсіса Форда Копполи «Молодість без молодості». Творця «Хрещеного батька» так надихнуло «Тихе гніздо», що він приділив йому 11 знімальних днів.

Читайте також: Departure: Амстердам

Що стосується курортного відпочинку, то Балчик не може похвалитися великими пляжами і нескінченною низкою ресторанів. Зате тутешні ціни вигідно відрізняються від популярніших місць: Албени, Золотих Пісків, Несебра. Тут можна зібратись з думками, забути про натовпи туристів і спокійно походжати міською набережною. І як не піддатися поклику розміреного відпочинку, коли поруч яхт- і гольф-клуби, а в закладі «The Beds» можна прилягти на ліжку біля басейну, натанцювавшись удосталь?

«Біле місто», – вигукнув Овідій, пропливаючи повз Балчик. Поетові було несила відвести очі від виступаючих гірських порід, між якими в кілька ярусів примостилися білосніжні будинки з червоними дахами. Через тисячоліття захват античного класика підтримала румунська королева, котра знайшла тут і спокій, і натхнення. А яке враження від Балчика складеться у вас?

Головне фото seeplaces.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Закрыть
Outlook facebook page