RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Божественний мугам: музика Азербайджану

Божественний мугам: музика Азербайджану

Є музика, від якої хочеться жити. Навіть якщо при її звучанні по щоках течуть сльози. Музичний жанр мугам розмовляє зі слухачем на зрозумілій йому мові. Кожен з нас переживав нещасну любов або крах ідеалів. Ці теми стали джерелом натхнення для музикантів азербайджанського напрямку мугам. Про цей унікальний стиль OUTLOOK розповість в матеріалі.

... Бог і диявол посперечалися, чиї послідовники виявляться сильнішими. Ангельски прекрасний Джебраіл, якому були невідомі злі помисли, прилітає в далеке царство. Йому слід було пройти особливе випробування віри. Тому він взяв з собою в дорогу пророка Мухаммеда. Наблизившись до воріт царства, ангел постукав і почув запитання: «Хто ти?» Він знав, що по той бік можуть жити представники темних сил, тому відповів: «Ти - це ти, а я - це я». Вмить його крила охопив безжалісний вогонь, і ангел впав на землю. Не розуміючи причини падіння, він зібрався з силами, набрав швидкість і знову опинився біля злощасних воріт. Сім разів його запитували, хто він, і кожен раз він наполягав на своїй власності до ангельського початку. Сім раз ангел розбивався об землю. Такий сюжет мугама, стародавнього азербайджанського мотиву. Вокаліст, виконуючий легенду, приходить до висновку: коли звучить музика душі, слухач стає єдиним з музикантів. Більше немає поділу на «своє» і «чуже», «світле» та «темне»; грань між «тобою» і «мною» стерта. Світ втрачає двоїстість і знаходить абсолютний ідеал. Лише той ангел зможе пройти випробування, хто втратить обмежену особистість в безмежній музиці.1503400793_1323237_1503400680_662984hd.jpgФото caspiannews.com

Кажуть, мугаму притаманний божествений початок. Це підтверджується в численних легендах, які залишили слід в теорії музики. Традиційно сольний і інструментальний мугам ділиться на наступні стилі. Сімаі Шамс володіє енергією бога Сонця, він яскравий і спопеляючий, як супутнє йому божество. Мугам Мардука грізний, як зброя бога грому і блискавки, проти сили його виконання не встоїть навіть найдосвідченіший слухач. А ось мелодії мугама Баяти Гаджар належать аристократичного тюркського роду. Здається, благородство і великодушність у цього музичного жанру в крові.

Azerbaijan symphonic mugam from Liepaja Symphony Orchestra on Vimeo.

Хоча історики запевняють, що мугам з'явився в Середні віки, деякі артефакти вказують на більш давнє походження. Наприклад, в одному з найстаріших молитовних будинків (який давно перетворився в руїни) на стінах записані строфи з мугама. Кажуть, що Зіггурат (так називається будівля) з'явився на зорі цивілізації, значить, і музика, яка просочила його стіни, супроводжувала молитви древніх мудреців. А, може бути, вони співуче вимовляли речитатив, який згодом став називатися мугамом: «Море вогню повністю бушує всюди зі страшним тріском». Так чи інакше, співаки, виконували мугам, більш відомі під ім'ям ханенде.

Читайте також: Заклиначі: Як змусити змію танцювати

Існували школи виконавців, і кожна відрізнялася примхливим ставленням до музики. Баку, Шамаха, Нахічвань, Шуша чули перші боязкі виконання мугама. У цих околицях співаки ханенде вивчали філософську базу, яка лежить в основі азербайджанської вокальної традиції. Розбиралися з різними жанрами, на які ділиться мугам, проводили зв'язок з планетами і міркували про космічному вплив на долю людини. Кожен стиль був присвячений певній якості, яка втілювалась в планетарному вигляді. Наприклад, ніжний жанр нава стосувався Місяця, буселік тяжів до чоловічої енергії Меркурія, пристрасний раст присвячувався велелюбний Венері, незабутній араг звертався до Сонця. Войовничий Ушшаг оспівував Марс, щедрий на гармонійні вирішення зірефкенд традиційно виконувався на славу Юпітеру, а суперечливий Рахави - Сатурну.1200px-Azeri_music.jpgФото fr.wikipedia.org

Визначившись з контекстуальних наповненням, музиканти вибирали інструменти. Деяким доводилося до душі тріо, що складається з тара, кяманча і дефа. Інші робили вибір на користь гучного оркестру. А декому здавалося доречним підключати струнні (а саме уд, тар, саз і джам) з рідкісними вкрапленнями духового інструменту зіл.

Мугами часто присвячені надприродним силам природи або стихіям. Наприклад, в одному з мугамов описано виверження вулкана: «Вершина гори викидає лаву з попелом, причина катастрофи в її фундаменті. Еге Ел стогне від розриву, який Мардук вважає за необхідне». У цих рядках є натяк на божий гнів: Мардук незадоволений існуючим станом справ, тому люди повинні поплатитися за свої діяння, переживши катастрофу. Міфологічний погляд на життя властивий старовинної поезії, і азербайджанська культура не стала винятком.Фото img.day.az

Мугам традиційно передавався від учителя до учня. Тексти пісень жодним чином не записували, кожен мав можливість додавати щось своє. Ханенде створювали художні образи, малюючи картини фантасмагорій: «задушлива густа пил, земля і каміння у вигляді вогненних куль, які творять вогняну лаву», «хмари пилу, потім вогненні камені і землі б'ють фонтаном з-під землі. Починається вогненна ріка». Для того щоб досягти необхідного ефекту, виконавець брав найвищі ноти, на які був здатний. Завдяки прекрасному виконанню лірики катастрофи, про яку йшла мова в мугамах, вони здавалися не такими страшними.

ЮНЕСКО внесла унікальний музичний стиль Азербайджану в список шедеврів нематеріальної спадщини, особливо підкресливши, що мугам надзвичайно цінний для культури людства.

Головне фото dlmn.info

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Закрыть
Outlook facebook page