RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Помпеї Сходу. Подорож до Джераша

Помпеї Сходу. Подорож до Джераша

Автор: 18.06.2020 | Йорданія
Я вставила в зазор колони пальці, завмерла на секунду і в захваті вигукнула: «Вона ворушиться!» Над моєю рукою піднімався вгору важкий кам'яний стовп, висічений і встановлений на постамент якимось римським зодчим або його арабськими помічниками. Ця дивовижна колона і ще сотні подібних – частина древнього Джераша, який розкинувся на півночі Йорданії.

До колони, що рухається, підводять багатьох туристів, і всі вони намагаються запхнути в щілину пальці. Стовп і справді то плавно опускається, то піднімається вгору. Видовище доволі моторошне, якщо враховувати, що ти стоїш поруч, а тим паче завмер зі встромленими в багатометрову важезну колону пальцями. Місцеві гіди з поблажливою усмішкою вислуховують слова захвату від явища і потім пояснюють, що стовп міцний, на голову ще жодного разу не падав, а хитається він під впливом земного тяжіння і вітру. Мовляв, просто дуже високий, тому і «гуляє туди-сюди».

Блукати древнім містом, якому, як стверджують деякі історики, вже понад 6 тисяч років, можна цілісінький день. Колись завойований Помпеєм він був відомий, як Гераса. Поселення процвітало і славилося жвавою торгівлею. Однак на початку XII століття після потужного землетрусу його накрило селем і піском. Можливо, саме це врятувало його від подальшого руйнування і вандалізму. До речі, у міста є і неофіційна назва – Помпеї Сходу....52.jpgФото freepik.com

1806 року древнє місто виявив німецький учений Ульріх Зітцен, а розкопувати Джераш почали близько сотні років тому. Тоді ж перед очима археологів постали дивовижні акведуки, проста, але геніальна конструкція міської каналізації, фонтани, дороги з бруківкою, античні храми, присвячені Зевсу, Артеміді, Діонісу та іншим мешканцям Олімпу. А також жіночі опочивальні з кам'яними комодами, місця поховання, нескінченні колонади, вежі, ворота, мозаїка лазурного відтінку, яка зачаровує своєю красою...

Читайте також: Амман - місто на 19 пагорбах

На стінах міста подекуди збереглося різьблення, гранітні та мармурові прикраси, а на головній вулиці колон чітко видно сліди від колісниць. Джераш зберігає ще багато таємниць. Адже місто, розкопане всього на третину, певно, ще не скоро відчинить навстіж двері до своєї історії. І не тому, що проводити розкопки дорого, а через те, що над ним розкинувся сучасний Джераш, типове для Близького Сходу поселення.49.jpgФото freepik.com

Багато нинішніх мешканців працюють у туристичному і ресторанному бізнесі, здають в оренду відвідувачам руїн автівки, а дехто опанував ролі гладіаторів, щоби майже щодня виходити на арену місцевого іподрому і їздити в колісниці або «перемагати» у черговій битві.

Читайте також: Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих

Іподром у древній частині Джераша вражає: завдовжки – 244 метри, завширшки – 52. У період розквіту міста він був епіцентром спортивних змагань, перегонів на колісницях. Поаплодувати переможцям і несхвально покричати вслід переможеним тут збиралося до 15 тисяч люду.1950.jpgФото freepik.com

Нинішнім глядачам також влаштовують платні вистави. Сорок п'ять легіонерів у повній бойовій екіпіровці проходять колонами, демонструють свою підготовку, а десять найміцніших зображують гладіаторів, котрі б'ються "на смерть". І тут уже глядачеві вирішувати, що робити з переможеним: підняти великий палець догори чи опустити додолу. Бідолаху, залежно від ходу виступу, «проколюють» дерев'яним ножем, і на сцену виїздять декілька римських колісниць. Далі туристів вражають неймовірними арабськими скакунами.

Раз на рік у Джераші проводять особливий фестиваль просто неба. Руїни міста перетворюються на сцену, а смолоскипи і свічки, розставлені вздовж, переносять глядача в інший світ, де немає нічого сучасного, де існує тільки пластика танцю, лунають чарівливі голоси і нескінченна музика. Джераш занесено до списку світових шедеврів ЮНЕСКО!

Головне фото freepik.com

Вам это будет интересно:
Амман – місто на 19 пагорбах
Половина населення йорданського королівства живе в Аммані. Розгалужене передмістя, стрункі проспекти, гарні будинки з величезними супутниковими антенами, оливкові дерева і навіть позолота на дверях. Такі його заможні околиці. У тісному центрі Аммана зосереджено традиційні ремісничі майстерні та крамнички, кафе й численні історичні та культурні пам'ятки.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
У Йорданію до моря. Місто-курорт Акаба
Дев’ять місяців на рік в Акабі чудова погода. Це час для вітрильного спорту, снорклінгу, водних лиж, дайвінгу чи сонячних ванн. Мандрівники, що приїжджають у це південне місто з півночі, кажуть, що Акаба подібна до ковтка свіжого повітря, дуже бажаного після гарячих вітрів, котрі віють серед рожевих пісків Йорданії.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
Ваді Рам. Місячна долина
Американський письменник Джон Кракауер писав: «У пустелю йдуть пророки і відлюдники, через неї ідуть пілігрими та вигнанці». Тут засновники великих релігій шукали цілющих і духовних переваг самоти – не для того, щоб відійти від реальності, а щоб знайти її». Журналіст OUTLOOK Олена Расенко також спробувала не тікати від реальності, а віднайти її в Йорданії – в одній із найдивовижніших пустель світу Ваді Рам.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Вартові пустелі: палаци Йорданії
Багато років вони стоять на посту. Побиті, скалічені, без друзів, яких залишили на полі бою, вони все ще вдивляються в далечінь, чи не наближається ворог? І щодня гублять по крихті свої спомини. Загалом у пустелях Йорданії доживають свій вік близько тридцяти палаців і замків. Колись величні, вони наводили жах і викликали містичний трепет, та й зараз спроможні зачарувати мандрівника.
Закрыть
Outlook facebook page