RU  UK  EN
Статьи  >  Шеб-і-Аруз в Туреччині

Шеб-і-Аруз в Туреччині

Автор: 06.12.2015 | Туреччина, традиція
Шеб-і-Аруз (Фестиваль обертових дервішів) в ці дні проходить в турецькому місті Коньї, присвячується він великому філософу і поету Джелаладдін Румі, на прізвисько Мевлана (наш повелитель).

На південь від Анкари знаходиться древнє місто Конья, де до наших днів збереглися найстаріші релігійні традиції. Тут в XIII в. був похований Джеляледдіна Румі, великий дервіш-суфісти, містик і поет, перший запропонував кружляння як форму медитації. Він народився в Афганістані, але прийшов до Коньї, щоб вчити вірі молодих ченців.

У стінах древнього монастиря він написав збірку своїх знаменитих віршів, що оспівують любов до Аллаха, і подружився з іншим великим містиком свого часу, Шемсі Тебрізі. Коли Тебрізі загинув від руки єретика, Румі від горя став відлюдником, і тільки через багато років йому вдалося повернути почуття божественної гармонії. Після кончини Румі його син, Султан Веледа, заснував першу суфійську секту Мевлеві, що зробила кружляння своїй офіційній практикою.

Після падіння Османської імперії новий уряд Туреччини проголосило її світською державою і закрило всі монастирі, в тому числі і Мевлеві. Тільки в 1950-х рр. влада визнала, що суфійської версія ісламу не представляє політичної загрози.

У культурному центрі Мевлана, головному монастирі Мевлеві, щороку день смерті Румі - Себ-і-Аруз (день заручення з Господом) відзначається сема - спеціальна релігійна церемонія. Це своєрідне поєднання танців, музики і молінь, в яких чоловічий хор оповідає про велич божественної любові.

Таїнство стародавнього танцю, в якому зливаються воєдино музика, рухи і заклинання, триває три години. Перед кожним його відрізком монахи наближаються до свого наставника (шейху), щоб отримати його благословення. Потім, під звуки барабанів і очеретяних флейт, вони віддаються танцювальної медитації, поступово впадаючи в екстаз.Фігури дервішів, що кружляють у своїх розвіваються білосніжних шатах, заворожують глядачів. Безумовно, це один з найбільш унікальних релігійних обрядів у світі.

Вам это будет интересно:
День Ататюрка, молоді та спорту в Туреччині
19 травня в Туреччині відзначають День молоді та спорту, присвячений першому президенту республіки Мустафі Кемалю Ататюрку.
День пам'яті Мустафи Кемаля Ататюрка в Туреччині
10 листопада в Туреччині відзначається важлива пам'ятна дата - День пам'яті Мустафи Кемаля Ататюрка, засновника сучасної турецької держави, першого президента Турецької Республіки.
У Туреччині виявили 11 гектарів лісу, повного делікатесних трюфелів
Ці делікатесні гриби виростають на площі в 11 гектарів у провінціях Ізмір і Маніса.
Міжнародна виставка-ярмарок сувенірів в Анкарі
Міжнародна виставка-ярмарок сувенірів в Анкарі проводиться щороку в грудні і триває приблизно тиждень.
В Анталії відкрився перший в Європі підводний музей
У турецькому місті Сіда провінція Анталія відкрився перший в Європі підводний музей.
Озеро в Туреччині забарвилося в червоний колір
Озеро Туз, друге по величині в Туреччині, забарвилося в червоний колір. Про зміну відтінку води у водоймі, який місцеві жителі також називають Солоним озером, повідомляє CNET.
У Туреччині реставратори зіпсували мозаїки II століття
Реставратори пошкодили десять римських мозаїк в Археологічному музеї Хатая на півдні Туреччини.
У Туреччині почався Президентський велотур
Сьогодні в Туреччині був оголошений офіційний старт 51-го Міжконтинентального Президентського велотуру. Як повідомив Інтернет-ресурс timeturk.com, унікальне спортивне змагання високого професійного рівня, почалося в Анталії.
У Туреччині конфіскували справжню купюру в $ 1 млн
Купюру в 1 млн доларів знайшли в Туреччині. Цікаво, що банкнота виявилася справжньою.
Туреччина будує новий мавзолей для останків Сулеймана Шаха
На кордоні з Туреччиною будують новий мавзолей для предка Османа I.
У Туреччині відбулися верблюжі бої
У минулі вихідні в Туреччині пройшов щорічний фестиваль верблюжих боїв, які мають 2400-річну історію.
Йоль - свято середини зими
21 грудня до приходу християнства германські народи відзначали середньовічне свято Йоля - початок зимового сонцестояння.
Папа римський починає візит до Туреччини
Папа римський Франциск починає триденний візит до Туреччини.
У Туреччині відзначають День республіки
День Республіки в Туреччині встановлений на згадку про проголошення Турецької республіки в 1923 році.
У Туреччині виставили на продаж місто-привид
У Туреччині виставили на продаж поселення Коякой, занедбане приблизно 100 років тому після руйнівної Першої світової війни.
День перемоги в Туреччині
Щорічно 30 серпня Туреччина відзначає велике державне свято - День перемоги на честь рішучої перемоги над грецькими окупантами і в пам'ять загиблих у битві при Думлупінаре, якій була завершена війна за незалежність Туреччини в 1922 році.
У Туреччині вперше пройшли прямі вибори президента
Переможцем перших в історії Туреччини прямих виборів Президента країни став чинний глава уряду Реджеп Тайіп Ердоган, передає Al Arabiya.
Фестиваль масляна боротьба в Туреччині
10 травня в околицях турецького міста Едірне проходить незвичайний фестиваль - Масляна боротьба.
У Туреччині понад 200 людей загинули в результаті аварії на шахті
У Туреччині в результаті аварії на шахті в місті Сома загинули більше 200 людей, повідомляє Бі -бі -сі.
Закрыть
Outlook facebook page