Свято гігантського омлету в США
Кажуть, що пристрасним шанувальником омлету був сам Наполеон Бонапарт. За старовинною легендою, якось Наполеон з товаришами зупинився на нічліг в містечку Бессьер, де його й пригостили місцевим ласощами під назвою «Курячий дар». Розсмакувавши «дар», владика прийшов в неймовірний захват і повелів миттю зібрати курячі яйця, що всі були в околицях і приготувати з них гігантський омлет для всієї армії. На згадку про цю подію в Бессьєр і донині влаштовують Свято омлету.
На думку кулінарів, омлет - закуска видатна: адже це блюдо поважав не тільки Наполеон, але і інші могутні правителі. Взяти хоча б австрійського кайзера Франца Йосифа, який назвав омлет «чудесним подарунком Господа». За легендою, «подарунком» небеса побалували Франца Йосифа, коли йому було двадцять років від роду - до цього моменту він і не чув ні про який омлеті, оскільки останній вважався їжею простолюдинів, для імператорської трапези зовсім не призначеної.
Якось раз владика, відправившись на прогулянку, з жахом виявив, що відбився від своєї свити і заблукав у глухому лісі. Продираючись через нетрі, він, нарешті, побачив вогник і незабаром вибрався до крихітної селянської хатинки, де його зустріли з усім привітністю. Господиня на швидку руку спорудила для Франца Йосипа святковий омлет: змішала молоко, яйця, борошно і цукор, вилила суміш на сковорідку, злегка її підсмажила, а потім гострим ножем швидко нарізала все це пишність тонкими смужками, підрум'яняться їх, посипала цукровою пудрою і подала кайзеру разом зі сливовим компотом. Францу Йосипу пристрасть як сподобалося смачне блюдо, і, повернувшись додому, він наказав придворним кухарям готувати йому «селянську закуску» кожен день. Відтоді солодкий омлет стали називати «кайзершмаррен» - в перекладі з німецької «смужки кайзера».
Знавці запевняють, що справжній омлет повинен бути о-о-дуже великим, а ласувати їм краще в дружній компанії. Цією рекомендації свято слідують кулінари з американського штату Луїзіана, які щорічно готують большущий омлет Дружби з 5000 яєць, 6 літрів масла, 25 літрів молока і 10 кілограмів зелені і пригощають ним гостей.