RU  UK  EN
Статьи  >  Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Автор: 06.08.2015 | здоров'я
«Лікарі світу за мир» - це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерної загрози».

Він відзначається в річницю страшної трагедії - дня бомбардування японського міста Хіросіма 6 серпня 1945 року. Цей день в певному сенсі є символічним і служить нагадуванням про цю людську трагедію, про роль лікарів в боротьбі за мир і в запобіганні війни в цілому.

Організація відзначає цей день своєю повсякденною роботою. Адже саме лікарі рятують людські життя. Ось вже більше 60 років, щороку 6 серпня в 8:00 15 хвилин ранку японське місто Хіросіма завмирає задля хвилини мовчання. Склавши руки біля грудей і нахиливши голови, літні й молоді японці, матері та діти, вчителі та чиновники - всі в ці хвилини думають про той страшний день 6 серпня 1945 року, коли на мирне місто було скинуто атомну бомбу. Також в цей день проходять пам'ятні заходи в Хіросімському парку Миру, де горить вічний вогонь перед пам'ятником жертвам бомбардування з написом «Спіть спокійно - помилка не повториться».

В результаті цього бомбардування були вбиті і зникли безвісти близько 200 тисяч чоловік, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню більше 160 тисяч чоловік, і до цих пір жертви цієї події продовжують вмирати від променевої хвороби. А ще через 3 дні атомна бомба з плутонієвим зарядом такої ж потужності була скинута на інший японський місто - Нагасакі .

Через 10 років після цих трагічних подій, в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї, а в 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною (Договір Раротонга). 

Організація «Лікарі світу за запобігання ядерної загрози» виникла в 1980 році у Франції в результаті відокремлення від іншої знаменитої міжнародної організації «Лікарі без кордонів». З тих пір великі відділення «Лікарів світу» з'явилися в десятках країнах світу, і сьогодні цей рух об'єднує в своїх лавах понад 200 тисяч лікарів, і число його прихильників продовжує рости.

Вам это будет интересно:
Глобальний день миття рук
15 жовтня в багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день миття рук. Завдання цієї кампанії - пропаганда миття рук з милом як ключового підходу до профілактики багатьох захворювань.
Всесвітній день боротьби з гепатитом
Щорічно 28 липня у багатьох країнах проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом.
Всесвітній день боротьби з пневмонією
Всесвітній день боротьби з пневмонією відзначається 12 листопада.
ВООЗ визнала поширення лихоманки Ебола надзвичайною ситуацією
Поширення вірусу смертельної лихоманки Ебола визнано Всесвітньою організацією охорони здоров'я надзвичайною ситуацією міжнародного значення.
Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків
26 червня по ініціативи ООН відзначається Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом.
Всесвітній день здорового травлення
29 травня з ініціативи Всесвітньої організації гастроентерологів відзначається День здорового травлення.
Закрыть
Outlook facebook page