RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Час їхати в Кишинів!

Час їхати в Кишинів!

Автор: 26.11.2021 | Молдова
Нумо! Ви ще ж там не були! Ваші друзі помиляються, коли відмовляють вас від поїздки в це місто. Неодмінно сідайте у поїзд, автобус чи літак і вирушайте смакувати найсмачнішу у світі мамалигу, гогошари і шапку гугуце. Ну, а якщо поталанить, то потрапите на фестиваль черешні, лаванди або вина.

Кишинів не нудний. Тут живуть життєрадісні, товариські люди, котрі люблять поїсти, потанцювати і поговорити про життя. А поки ви будете порівнювати столицю Молдови з циганським табором, на кожному кроці натикатися на радянське минуле і потопати в апетитних ароматах, вслухайтеся в шум міста. Ви обов’язково почуєте, як люди поруч із вами говорять молдавською, російською, румунською мовами, інколи одночасно, але розуміючи одне одного.bigstock-chisinau-moldova-july-233069200.jpgФото emerging-europe.com

Кишинів не заграє з туристом. Він пишається собою, незважаючи на відсутність зовнішнього блиску і мішури. Він залишить у пам’яті приїжджого теплі спомини, наб’є його валізи найсмачнішим вином, бабусиними теплими шкарпетками і килимками і заляже десь на дні гаманця так і не розміняною купюрою в 200 чи 500 лей, так, про всяк випадок. Заради чого ж їхати у столицю держави?

10 причин вирушити негайно!

Звісно, вино! Тільки лінивий не везе з цієї маленької країни духмяний, тягучий напій. Пляшками, ящиками, та що там казати, бочками! Молдавани його навіть за алкоголь не вважають. Радше ліками – і від тиску, і від артритів, і від головного болю, і від печії. У ньому навіть купаються. Такі омовіння знімають стрес, виводять з організму токсини і повертають любов до життя, - твердять знавці. Інколи гостинні господарі, почувши прохання мандрівника про воду, підносять йому червоний напій, оскільки він завжди під рукою. Однак чужакові не варто бути недбалим. Гостя можуть пригостити желе чи, як його ще називають, мармеладом. І хоча на смак це божественні ласощі, більш підступного продукту не знайти. Навіть маленький шматочок цього застиглого виноградного соку спроможний надовго збити з ніг. Та, якщо все ж наважитеся заглибитися в тему серйозно, то варто відвідати льохи Крикова. Це місце-легенда, підземне місто протяжністю 220 кілометрів, з вулицями і зупинками. Охочих подивитися на найбільше у світі вино сховище (53 гектари) возять по ньому на автомобілях, а наприкінці екскурсії кличуть на дегустацію. 6b02305f119a5a1411a11211c1897390.jpgФото azureazure.com

Тут продають квіти. Багато і вночі. Ящиками і по одній. Рівно о восьмій вечора в Кишиневі, неподалік від цирку, розпочинає свою роботу нічний квітковий ринок. Оптом і вроздріб, різноманітні букети вдвічі дешевше, ніж вдень у квіткових кіосках. Зазвичай до години ночі весь товар розходиться, і напівлегальний базар закривається.

У Кишиневі у приїжджого ніколи не сяде батарейка в телефоні чи ноутбуці і не пропаде зв'язок із домом. Місто славиться своїми розетками, що вмонтовані у вуличні лави і безкоштовним вай-фаєм у всіх куточках столиці. 8878.jpgФото freepik.com

Тут легко дихати. Довкола чимало парків, скверів, кущів. Пишні виноградники обвивають міські загорожі і ліхтарні стовпи, клумби прикрашають троянди. У спекотні дні є, де скупатися. Крім річки і водосховища в Кишиневі – 23 озера. Місцеві твердять, в деяких із них навіть водиться риба.

Читайте також: Молдавський фенікс або ласкаво просимо до Бєльців!

Тільки тут можна зустріти людей, обвішаних маленькими фігурками. Справа в тому, що прихід весни жителі Молдови відзначають колоритним святом. Його символ маленька біло-червона бутоньєрка чи мерцишор. Уже традиційно у березні жителі країни дарують одне одному такі прикраси, носити їх мають цілий місяць. Особливо тяжко в цей період року викладачам, коли улюблені учні задаровують їх своїми мерцишорами. Знімати їх з одягу до кінця свят не можна.. Фото pinterest.com

У Кишиневі можна стати нанашем. Це такі близькі люди, котрих молодята обирають собі як опікунів. Статус накладає зобов’язання. Нанаші все подальше життя допомагають тим, хто їх вибрав – і порадою, і грошима. Відмовлятися від пропозиції стати нанашем вважається непристойним.

Вас переконають: якби не науковці Кишинева, то і їсти космонавтам не було б чого. Молдова досі поставляє на борти зорельотів різних країн сублімовані овочеві і фруктові страви. Що це за продукти, можна побачити у музеї космонавтики. 1168.jpgФото freepik.com

Дуже пізнавальною і цікавою екскурсією буде поїздка на цвинтар «Дойна», Він найбільший у Європі – понад 200 гектарів, налічує триста тисяч могил і шістсот фамільних склепів. Особливість «Дойни» – пам’ятники живим. Справа в тому, що чимало кишиневців воліють облаштувати собі могилу заздалегідь. Більша частина території належить Німеччині, оскільки на кладовищі захоронено багато німецьких солдатів.

Газети в Кишиневі прийнято читати на стендах. Так само, як в радянські часи. Стійки з інформацією розташовані у парках, на зупинках, центральних вулицях. Кожен має змогу підійти і почитати свіжі новини рідного міста і зарубіжжя. 1163.jpgФото freepik.com

Тут незвичні речі трапляються просто під ногами. Ідеться про каналізаційні люки. Це просто знахідка для колекціонерів. Мало того, що вони красиві, так кришки ще й із різних епох. У місті одночасно використовують люки часів Російської імперії, королівської Румунії, Радянського Союзу, яскраво виблискують на сонці нові незалежні молдавські. Найбільше раритетних зразків у центрі. Вони пережили революцію, дві світові війни, розпад Союзу. 1212.jpgФото freepik.com

Крім того, в Кишиневі діють сотні церков, побудованих у різні роки. Головну прокуратуру прикрашають масонські символи. У місті працює ЦУМ, увійшовши до якого, можна відчути себе мандрівником у часі. Тут повно антикварних, букіністичних крамничок, де за приступною ціною продають старі платівки і книги. Розчулюють і зігрівають душу милі килимки, шкарпетки, подушки ручної роботи, котрі продають на численних блошиних ринках. Кишинів підкупає своєю гостинністю. І якщо у вас досі там не було друзів, то після перших відвідин вони неодмінно з’являться і запросять наступного разу скласти їм компанію у вивченні підземного міста. Адже те, ще не розкопане, загадкове, пролягає практично під всією територією столиці. Вони прийдуть проводжати вас на вокзал і скоріш за все подарують пляшку ароматного, солодкого, витриманого домашнього вина. Щоб потім вдома ви випили келих за невеличкий, але дуже затишний Кишинів.

Головне фото freepik.com

Вам это будет интересно:
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Молдавський фенікс або ласкаво просимо до Бєльців!
Якщо ви вирушаєте у Молдову, неодмінно зазирніть у Бєльці. Місто, назва якого дослівно перекладається як… «болото», оточує гостей атмосферою затишку і комфорту: потрапивши сюди, почуваєшся як удома… Відвідавши Бєльці, ти ніби повертаєшся в недавнє минуле. Чисті бульвари, просторі вулиці, штучні озера як вічна ода людини природі.
Марцишор/Баба Марта урочисто відзначають у Києві
12 березня у приміщенні Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського за ініціативи Посольства Республіки Болгарія, Республіки Молдова та Румунії за підтримки Міністерства культури України та проекту OUTLOOK відбулася дружня зустріч весни у Києві.
Посол Руслан Болбачан: Відносини між Молдовою та Україною набувають нової якості, стають ближчими
На честь 27-ї річниці Незалежності республіки Молдова в українській столиці посольством цієї держави та особисто Надзвичайним та Повноважним Послом Русланом Болбачаном було організовано урочисте святкування.
Посол Руслан Болбочан відкрив Почесне Консульство Молдови у Львові
Надзвичайний та Повноважний посол Молдови в Україні Руслан Болбочан відкрив Почесне консульство Молдови у Львові. Урочисто перерізали стрічку заступник міського голови Львова, представники влади області, Почесний консул Республіки Молдова та представник МЗС України у Львові.
У Києві відзначили свято приходу весни Мерцишор і Баба Марта
У Києві відзначили свято Мерцишор і Баба Марта, організоване посольствами Болгарії, Молдови та Румунії. Мерцишор - свято приходу весни. У цей день прийнято дарувати один одному маленькі бутоньєрки у вигляді квітів з ниток білого і червоного кольору (Мерцишор). У Болгарії існує аналогічне свято, яке називається Баба Марта, і в цей день прийнято дарувати мартенички.
Закрыть
Outlook facebook page